Fotópapíron alapul a világ legfehérebb festéke

A Purdue University egyetem kutatói bemutatták a világ „legfehérebb” festékét, ami a fény 98%-nak visszaverésére képes. A festék egyik vegyi komponense megegyezik azzal, ami egy a fotográfusok által már lassan másfél évszázada használt fotópapírban is megtalálható. Ezt a színezőanyagot azonban a fotográfiától teljesen eltérő célokra fejlesztették ki: az új, „ultra-fehér” festéket az épületek külső falaira vinnék fel, ami komoly energia-megtakarítást jelentene a nyári hőségben, hiszen a szokásos 80-90%-os fényvisszaverő tulajdonságú festékekkel szemben ez az újdonság még az infravörös fényt is visszaveri, tehát csökkenteni lehetne a hűtésre használt energiamennyiséget. Az épületek falfelületi hőmérséklete ezáltal akár 4,5°C-szal alacsonyabb lehet, mint a környezeti temperatúra.

Xiulin Ruan, a Purdue Egyetem gépészmérnök professzora mutatja a legfehérebb festék laboratóriumi mintáját (Kép forrása: Purdue University, Jared Pike)

A kutatók vezetője, Xiulin Ruan elmondása szerint úgy tudták elérni ezt a fényvisszaverő képességet, hogy nagy mértékben megnövelték a bizonyos fotópapírokban és kozmetikumokban is megtalálható bárium-szulfát koncentrációját. A bárium-szulfátot tartalmazó fotópapírt Baryta-papírnak is nevezik, és immár 140 éve jelen van a fényképészetben. A hagyományos fotópapírok bevont polietilénből készülnek, ami megkönnyíti és gyorsabbá teszi a feldolgozásukat. A Baryta-papír legfontosabb különbsége a bárium-szulfát (az úgynevezett „baryta”) bevonatban rejlik. Az ultra-fehér, semleges, természetes színvilágú papír kiválóan ötvözi a ragyogó fehéret az intenzív fekete tónusokkal. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.