Új jóságokat jelentett be az Atomos: itt a Ninja V+ és a Ninja Stream!

8K @ 30 fps-re képes az Atomos új külső felvevő egysége, a Ninja V+, ami az új csúcsot jelenti ebben a kategóriában! A V+ azonban 4K-ban is remekel, hiszen itt már 120 kép/mp az elérhető képfrissítési frekvencia. Az Atomos három évvel ezelőtt megreformálta a külső felvevők piacát, ugyanis a Ninja V átütő sikert aratott, és számtalan helyen használják nagy megelégedéssel. A kamerák folyamatos fejlődése viszont ezen a területen is fejlesztéseket követel, ezért nem csoda, hogy az Atomos ismét egy nagyot lépett előre. A Ninja V+ külsőleg nagyjából megegyezik a sima V-vel, de belsőleg új chipkészlet és új jelfeldolgozó rendszer fogadja az adatokat. A Ninja V által támogatott 30 videokamera és fényképezőgép mellett a V+ 8K @ 30 fps, illetve 4K @ 120 fps módokat is kínál Apple ProRes RAW formátumban, ráadásul az újonc már gyárilag tudja a 10-bit HEVC kodeket, tehát nem lesz szükség utólagos frissítésre, mint a Ninja V esetében.

Kép forrása: Atomos

Bár a Ninja V+ alapvetően HDMI aljzaton keresztül kommunikál a vázakkal, lehetőségünk van arra is, hogy az AtomX SDI modul közreműködésével bővítsük a csatlakoztatási lehetőségeinket. A V+ kijelzője megegyezik az elődmodellével, azaz itt is egy 5”-os, 1000 nites érintőpanelen keresztül érhetjük el az AtomOS funkcióit. A gyártó azt ígérte, hogy a Ninja V+ alapmodell majd az idei év során válik elérhetővé 1500 dolláros áron, de megvásárolhatjuk majd az SDI modullal párosított „PRO” modellt is, ami 1700 dollárba fog kerülni.

Kép forrása: Atomos

Az Atomos bejelentette a Ninja Stream nevű új monitort / felvevőt is, amely az Atomos elmondása szerint „kifejezetten a mai társadalmilag elhatárolt produkciók kihívásainak leküzdésére lett kifejlesztve”. A gyártó szerint az eszközzel, amely ugyanazt az 5”-os, 1000 nites kijelzőt kapta, mint a Ninja V és a Ninja V+, egyidejűleg vehetünk fel ProRes és H.264/H.265 formátumú mozgóképeket (ugyanazzal a fájlnévvel és időkóddal) és küldhetjük tovább a videojelet további Ninja eszközökre, vagy web alapú platformokra. A Ninja Stream videojelét meg lehet osztani másokkal WiFi-n (akár 300 méteres távolságig), vagy gigabites Ethernet kapcsolaton keresztül anélkül, hogy az adatátvitelhez számítógéphez kellene csatlakozni. Az Atomos egyelőre nem adott meg semmilyen ár- vagy elérhetőségi információt a Ninja Streamről.

Kép forrása: Atomos

Örülhetnek a Ninja V tulajok is, hiszen az Atomos elérhetővé tette a 2018-ban bemutatott eszközhöz megvásárolható H.265 (HEVC) frissítést. 4K @ 60 fps 10-bit 4:2:2, illetve 8-bites formátumok is választhatóvá válnak az új, fizetős firmware által. A májustól megvásárolható csomagért 100 dollárt kell majd fizetni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...