Így nem lopják el a fényképezőgépedet a nyaralás/munka közben

Szerencsére idehaza azért még nem olyan rossz a helyzet, mint némelyik országban, ahol akár fényes nappal is kirabolnak, vagy egyszerűen feltörik az autót a drága fotós szettért, de itt a nyár, jön a nyaralási szezon, ahol akár külföldre is magunkkal visszük majd a milliós fotós szettet. Persze, nem csak nyaraláskor, hanem akár a hétköznapi fotós meló közben is becsúszhat egy alkalmi tolvajlás, ami aztán akár az éves bevételünket is elviheti. A fotós felszerelés pótlása nagyon drága játék, de némi elővigyázatossággal, pár ügyes fogással elkerülhető a baj, illetve csökkenthető a rizikó. A petapixel.com cikkében a szerzők összeszedtek pár ötletet, amelyek segíthetnek vagyontárgyaink megőrzésében – bár a cikk az amerikai helyzetre vonatkozik, több olyan információt is tartalmaz, ami univerzálisan érvényes. Íme, pár pont az írásból:

Drága móka lenne pótolni..

1. Ha profi fotós vagy, köss biztosítást a felszerelésedre! Fotós cuccoddal keresed a kenyered, ha autódra, lakásodra, üzletedre kötsz biztosítást, akkor a munkaeszközeidre is kellene! S ha már kötsz, ne csak lopásra, hanem bármiféle kárra is érdemes kiterjeszteni a szerződést.

2. Mielőtt elindulnál dolgozni, vagy nyaralni, írd fel minden termék sorozatszámát, fényképezd le azokat, tartsd rendszerezve a számlákat, adás-vételi szerződéseket, hogy tulajdonjogodat bizonyítani is tudd a hatóság felé!

3. Ha befejezted a fényképezést, filmkészítést, azonnal vedd ki a készülékekből a memóriakártyát, kártyákat, és ezek legyenek, maradjanak nálad mindenképp, így legalább a felvételek megmaradnak, ha beüt a krach! Ha telefonnal kattintgattál, akkor érdemes online tárolni a legfontosabb felvételek másolatait, hogy azok is biztonságban lehessenek.

4. Soha ne hagyj semmiféle táskát az autóban! Soha! Zárt parkolóban se, szállodai mélygarázsban se! Semmikor!

5. Ha útón vagy, takard le a táskákat az autóban, vagy tedd be a kisebbeket az ülés alá és zárd be belülről az ajtókat! Rengeteg olyan esetről hallani, hogy a piros lámpánál megálló kocsiból lopták ki a rablók a táskákat.

6. Ha kocsit bérelsz, lehetőleg ne olyat bérelj, ami szabad betekintést ad belsejébe. Az is megoldás lehet, ha (pl. kombi, vagy ötajtós esetében) leveszed a csomagtartó fedelét, hogy a tolvajjelölt szabadon belásson az autó belsejébe, így maga is meggyőződhet arról, hogy nem éri meg feltörni a verdát, mert nem hagytál benne semmit. Így a bosszantó üvegkár is elkerülhető.

7. Ha nálad van a teljes fotós szetted egy hátizsákban, ne nyitogasd azt olyankor, amikor más is belenézhet. Ha látják, hogy objektívekkel, vázakkal, vakukkal teli táskával lófrálsz, szinte biztos lehetsz benne, hogy az első adandó alkalommal kirabolnak!

8. Ne vásárolj olyan táskát külföldi utakhoz, amiről már messziről lerí, hogy fotós táska. A kemény műanyag bőröndök, mint amilyeneket például a Pelicase is gyárt, nagyszerűen megóvják a szettedet a sérülésektől, de a tolvaj azonnal tudni fogja, hogy drága cucc van nálad.

9. Ha nyilvános helyeken fotózol, mindig legyen valahogy hozzád kötve a táska. Legyen rajtad a hátizsák úgy, hogy a derékpántot is bekötöd, így nem tudják egyszerűen lerántani rólad. Ha leülsz egy étterembe, vagy egy teraszon, akkor a táskát, hátizsákot pántold hozzá lábadhoz, vagy az asztalhoz, székhez, hogy az alkalmas pillanatok után leskelődő tolvajnak ne legyen egyszerű dolga. A lakattal zárható táska is egy plusz biztonságot jelent, mert olyan eset is előfordult már, hogy a hátizsákból úgy loptak ki valamit, hogy az közben tulajdonosának a hátán volt, de a cipzárt túl könnyen ki lehetett nyitni. Plusz nehezítő tényező, ha a táskát olyan helyen hagyod, ami nem nyitott, hanem csak egyetlen egy „menekülési” útvonallal rendelkezik, tehát rablás esetén a tolvaj útját könnyen el lehet állni, torlaszolni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.