Hihetetlen, de igaz: csak erre a pár dologra van szükséged, hogy pénzt keress a fotográfiával!

Brit tudósok publikációja szerint ahhoz, hogy pénzt kereshessünk fényképezéssel, csupán egy pár dologra van szükségünk! A kutatók egy olyan univerzális tézist állítottak fel, ami megrengetheti világunkat: felméréseik és kutatásaik eredménye szerint ugyanis nincs szükség méregdrága felszerelésre ahhoz, hogy pénzt keressünk kedvenc hobbinkkal, elég, ha az alábbi listában felsoroltakkal rendelkezünk:

Nem, sajnos, ennyi nem elég..

Oké, tréfát félretéve, alapvetően tényleg roppant egyszerű a felállás: kell egy fényképezőgép, egy objektív, egy memóriakártya, egy állvány, egy vaku, valamint egy számítógép (a megfelelő szoftverekkel, persze) ahhoz, hogy legalább a tárgyi feltételei meglegyenek a pénzkeresésnek. A petapixel.com cikke szerint legalábbis ennyi elég kell legyen a starthoz. Nos, bár csak ennyire egyszerű lenne elindulni a meggazdagodás felé! Azonban a tárgyi feltételek megléte még messze nem elég a siker eléréséhez.

Nem árt, ha van némi képzettséged a témában, mert nyilvánvalóan szakosodni fogsz a fényképészet valamelyik ágazatára (portré, tárgyfotó, esküvők stb.). Az sem baj, ha „jó a szemed”, azaz meglátod a megfelelő témát, kompozíciót, s már fejben gyorsan összeáll a kép a helyszínen. Az is létszükség, hogy megfelelően tudd kezelni a képszerkesztő szoftvereket, s persze nem baj, ha van némi fogalmad a fotók nyomtatási folyamatáról is (illetve az előkészítésükhöz sem árt érteni, ha külsős céggel nyomtatsz). Azt, ugye, említenem sem kell, hogy saját felszerelésedet csukott szemmel is magabiztosan kell, hogy kezeld („jobban ismerem, mint a tenyeremet”), és tudnod kell, mik a szetted korlátai, s hogyan tudd azokat kezelni, túlszárnyalni.

Ha a fentieket kipipáltad, akkor még mindig hátravan a legfontosabb: az üzleti rész! Bár a számlázással, könyveléssel megbízhatsz egy könyvelőt, de biztos, ami biztos alapon érdemes ezt a folyamatot is kiismerni. Az üzleti részhez tartozik továbbá az ügyfélszerzés, a hálózatépítés, a közösségi média adta lehetőségek kiaknázása (azonban semmiképp sem szabad ezektől függeni!), a meglévő ügyfelek kezelése, gondozása – ezek nélkül hiába van meg minden tudásod, minden eszközöd, nem fogsz egy fillért se keresni! Nagyon fontos a megfelelő kommunikációs készség elsajátítása, a különböző ügyfelek megfelelő kezelése, a helyes üzleti magatartás meg- és kitanulása.

Ha már elindultál egy pár ügyféllel, nagyon fontos a megbízhatóság, a határidők betartása! Ez pontosan azt jelenti, hogy ha lebetegedsz, vagy ha piros hó hullik, te akkor is ott vagy a helyszínen, illetve megoldod, hogy a vállalt munka el legyen végezve a legmagasabb színvonalon, ami elvárható! Ha ezt nem tudod teljesíteni, akkor nem sok ügyfeled lesz, kár is belevágni a kalandba.

Tehát pontokba szedve, ezekre lesz szükséged:

  • Fotós felszerelés
  • Szakmai tudás
  • Számítógépes rendszer, szoftverek magabiztos ismerete
  • Ügyintézés (számlázás, könyvelés, adózás stb.)
  • Hálózatépítés, ügyfélszerzés
  • Kommunikáció
  • Megbízhatóság
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...