Tanácsok annak érdekében, hogy jobb fotóssá válj

Saurav Sinha összeállításában több olyan tanácsot kapunk, amelyek betartásával akár jobb fotóssá is válhatunk! A tanácsok első hallásra igen egyszerűek, de ha mélyebbre ásunk, lehet, hogy már nem is olyan egyszerű, vagy egyértelmű megfogadásuk, betartásuk. Lássuk, hogy a videóban részletesen tárgyalt pontok melyek:

1. Tényleg számít, hogy milyen felszereléssel állok neki a fotografálásnak?
Nos, egyrészt igen, hiszen a jobb gép, jobb objektív jobb képminőséget eredményez, ám a fényképezés elsősorban nem a „jó képminőségről” szól, hanem arról, hogy a fotódnak legyen kompozíciója, legyen mondandója, hogy érzelmeket közvetíts, hogy történetet mesélj el. Törekedj tehát arra, hogy a már meglévő szettedből hozd ki a lehető legtöbbet.

2. Hogyan lehet pénzt keresni fotózással?
A fényképészet igen szerteágazó, hiszen többféle szakága van. Pénzt keresni tulajdonképpen bármelyik szakágban lehet, azonban igen eltérőek a lehetőségek és az egyikkel jóval többet lehet keresni, mint a másikkal. Például a tájfotózás egy nagyon szép, művészi irány, de messze nem kereshetünk vele annyit, mint például tárgyfotózással, vagy üzleti portrék készítésével. Fontos tehát, hogy megfelelő körültekintéssel válasszunk szakágat, de közben tartsuk szem előtt, hogy ne csak a kereseti lehetőség miatt álljunk portréfotósnak, mert annak hamar kiégés lesz a vége, ha nem olyasmivel foglalkozunk, amit szeretünk is csinálni. És nem szabad csak egy szakágazatra korlátozni önmagunkat. Válasszunk minél többet, próbáljuk ki magunkat minél sokoldalúbban, így még többet tanulhatunk a fényképészetről.

3. Hogyan szerezzek ügyfeleket?
Nagyon fontos, hogy legyen egy nagyon jó portfóliónk, amit referenciaként tudunk megmutatni lehetséges/leendő ügyfeleinknek.

4. Fontos, hogy elvégezzek egy szakiskolát?
Bizonyára nem árt, ha szakiskolában tanulod meg az alapokat, azonban a látásmódot, a tehetséget sosem lehet magas szinten „könyvből tanulva” elsajátítani. Például egy süteményt is szinte bárki el tud készíteni egy szakácskönyvből, de különlegeset csak gyakorlattal, „szívünk-lelkünk beleadásával” fogunk alkotni.

5. Kreativitásom zátonyra futott, leblokkoltam. Mit tegyek?
Bárkivel megeshet, hogy „alkotói válságba” kerül, hogy nem jön automatikusan, füttyszóra az ihlet. Az első dolog, amit tehetünk, hogy ne érezzük magunkat rosszul emiatt, ne hibáztassuk magunkat a blokádért. Mindnyájan emberek vagyunk, nem lehet folyamatosan, 24/7-ben kreatívnak lenni. Találjuk meg a blokád okát, hogy azt fel is tudjuk oldani. Van, akinek például az segít ilyenkor, ha kimegy a szabadba, és bármiféle kényszer nélkül elkezd kattintgatni, és lassan elkezdi élvezni a képalkotás menetét.

6. Mikor frissítsem a fotós szettemet?
Az új felszerelés nem minden esetben a fejlődés kulcsa. Csak akkor vegyél valami új játékszert, ha a már meglévő cuccod korlátozza a kreativitásodat!

7. Mi a legjobb tanács egy kezdőnek?
Talán a türelem. Légy türelmes magaddal szemben! A sikeres, profi fotósok sem az égből lepottyanva kerültek oda, ahol vannak, hanem hosszú évek során megszerzett tapasztalattal érték el sikereiket. Lőttél egy képet, de nem sikerült jól? Semmi baj! Elemezd ki, hogy szerinted miért nem lett olyan, amilyennek szeretted volna! Tanulj a hibákból, ne félj tőlük!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...