Állványok – amit mindig is tudni szerettél volna róluk, de sosem merted megkérdezni

A fényképész legjobb barátja az állvány. Az állvány a fényképezőgép, az objektív és a fény után a legfontosabb hozzávalója a fotónak. Hidd el, neked is szükséged van egy (vagy több) minőségi tripodra (három lábú állvány), vagy monopodra (egy lábú állvány), ha igazán jó eredményeket akarsz elérni. Csodálkozol, hogy miért életlen, miért olyan „furán elmosódott” egy-egy fotó, amit szuperzoomos kompaktoddal, vagy tükörreflexes vázaddal és a 18-300 mm-es optikáddal lőttél? Hidd el, a hiba benned és nem a gépben van: nem létezik olyan ember, aki képes lenne arra, hogy stabilan, bemozdulásoktól mentesen megtartson egy 200-300-400 (vagy több) milliméteres gyújtótávolságú optikát! Még a sport- és a mesterlövészek is tisztában vannak azzal, hogy hiába kontrollálják légzésüket, hiába figyelnek oda a szélre, egy valamit sosem fognak tudni kiiktatni a képletből: szívverésünk és vérkeringésünk is képes olyan mértékű elmozdulást produkálni, ami elmozdítja a célról a lövedéket. Nincs ez másképp a fényképezés során sem. Ahogy nő a gyújtótávolság, úgy nő a bemozdulások mértéke is. Ezért kell egy állvány, ami stabil alapot ad fotóidhoz.

A fényképezőgépek és az objektívek beépített képstabilizációs rendszerei az elmúlt években hatalmasat fejlődtek (az Olympus OM-D E-M1 Mark II fényképezőgép szenzormozgatása például 5 FÉ körüli előnyt tud nyújtani, ami az objektívekbe épített rendszerrel karöltve akár 6,5 FÉ-ig is kitolható), de még mindig nem képesek felvenni a versenyt az állvánnyal, ha például egy több másodperces expozícióról, vagy extrém kompozícióról van szó (kitekert testtartásban a stabi sem menti meg a képeket). Háromlábú állványunkat azonban ne csak a nagy gyújtótávolságok és a hosszabb expozíciók miatt tartsuk magunknál: panorámák, tűzijátékok, családi portrék (ahonnan te sem akarsz lemaradni), csillagfotózás, makró felvételek az esetek többségében nem oldhatók meg állvány nélkül.

Nincs állványod, vagy egy ezeréves vackot szeretnél lecserélni? Nos, nem irigyellek, mert annyi jó háromláb létezik, hogy nem könnyű dönteni. Mire kell figyelni a megfelelő eszköz kiválasztásakor? Hét fontos paramétert nézz, ezek általában minden tripod műszaki leírásában szerepelnek:

  • Összecsukott méret, hossz
  • Kihúzott méret, magasság
  • Teherbírás
  • Ha van, akkor a fej jellege, típusa
  • Lábak (átmérő, szekciók száma)
  • A lábszekciók zárrendszere
  • Az állvány anyaga (pl. alumínium, szénszál stb.)

Összecsukott méret, hossz

Az állvány összecsukott mérete, avagy hossza azt mutatja, mekkora helyet foglal el az eszköz szállításkor, tároláskor, ugyanis ha épp nem használod, a lehető legkisebb helyre akarod majd betuszkolni. Ha sokat utazol (és mondjuk gyakran repülsz), akkor ez az egyik legfontosabb paraméter, amit figyelned kell, hiszen minél kisebbre csukható össze a tripod, annál könnyebben tudod azt elrejteni a csomagodban.

Kihúzott méret, magasság

Ez az érték mutatja, milyen magasra lehet kihúzni az állványt. Általában kétféle értéket ad meg a gyártó: az egyik a középszár nélküli maximumot, míg a másik a kihúzott középső oszloppal együtt értendő értéket mutatja. Ne feledd: a kihúzás mértékével arányosan csökken a stabilitás!

Teherbírás

A teherbírás azt jelöli, mekkora tömegű fényképezőgép/objektív páros helyezhető az állványra. Ha például 7 kg a megadott maximum, akkor egy 5 kg-os szettel „még jó vagy”, de igyekezz úgy összeállítani a felszerelést, hogy az a gyártó által megadott maximum 85%-t ne haladja meg! Fő a biztonság, a tartalék!

Ha van, akkor a fej jellege, típusa

Általában az állványokat „pőrén”, azaz fej nélkül árulják, de egyre gyakrabban lehet találkozni tripod+fej szettekkel, melyek egyrészt jó ár/érték arányúak (külön-külön megvásárolva jóval drágábban jönnének ki), másrészt a gyártó által úgy lettek összeállítva, hogy azok ideálisan kiegészítsék egymást. Szerintem a gömbfej a legsokoldalúbb fej, de aki makrózik, vagy gyakran panorámázik, annak másféle fejegységre lesz szüksége.

Manfrotto XPRO Magnézium Gömbfej

Lábak (átmérő, szekciók száma, talpak)

Az állvány lábazata sem elhanyagolandó szerepet játszik a teljes képben, így egyáltalán nem mindegy, hány részből (szekcióból) áll. Minél kevesebb szekciós egy láb, annál stabilabb, ám annál nagyobb lesz összecsukva, és annál rugalmatlanabb hosszának beállítása. Minél több szekciója van a lábazatnak, az annál kisebbre csukható össze, viszont annál lassabban nyitható ki teljes méretűre, és nem is olyan stabil egy mondjuk 5 szekciós, mint a csak két részből álló társa. Mint minden, itt is meg kell találni a megfelelő kompromisszumot (egy tipp: a háromszekciós nálam eddig bevált). A talpak is fontosak, hiszen az állvány ezekkel tud megkapaszkodni a talajon: a gumitalpakkal sima felületeken, míg a fém tüskékkel az egyenetlen, sziklás talajon lehet stabilan felállítani a tripodot. A fejlettebb háromlábaknál általában cserélhetők a talpak; van, ahol már az alapcsomag része a fém tüske-talp.

A lábszekciók zárrendszere

Mostanság a „pattintós” gyorsreteszek mellett egyre jobban terjed a csavarós reteszelés, aminek előnye a kisebb helyigény, és a gyors nyitás. A klasszikus pattintós gyorsreteszek erősebbek és összecsukáskor is gyorsak, de több helyet foglalnak a lábszárakon, és elcsomagoláskor beakadhatnak a táskába. Kinek mi tetszik, nem nagyon tudunk melléfogni egyikkel sem.

Az állvány anyaga (pl. alumínium, szénszál stb.)

Az állvány anyaga is fontos szempont: a szénszálas könnyű, merev, de drágább és törékenyebb, mint az alumíniumötvözetből gyártott változata. Ha kizárólag utazóállványt keresünk (kicsi és könnyű, ugye), akkor nincs mese, 4-5 szekciós, szénszálas terméket válasszunk.

A fentieket összefoglalva nézzük, milyen típusú állvány milyen felhasználási célra, milyen helyzetben fog legjobban megfelelni!

Zsebháromlábak

Amint arról már az elnevezésük is árulkodik, a zsebháromlábak a legkisebb kategóriát képviselik. Ezek általában egyszerű, kis gömbfejjel szerelt, szimplán kinyitható tripodok, melyek asztalra, emelvényekre, vagy érdekes szemszög miatt akár a földre is felállíthatóak. Okostelefonokhoz, kompakt gépekhez, esetleg nagyon pici MILC vázakhoz ajánlott kategória. Bárhol elfér, mindenkor nálunk lehet.

Asztali háromlábak

Ezek szintén igen kisméretű állványok, de egy fokkal nagyobbak és modulárisabbak, mint a zsebháromlábak. Makrózni, csoportképekhez, utazásainkhoz ajánlottak. Terhelhetőségük nem nagy, így okostelefonokhoz, kompaktokhoz és kisebb MILC vázakhoz ajánlottak.

Utazóállványok

Ezek már komolyabb célokra is bevethető háromlábak, és teherbírásuk akár már a 7 kg-ot is elérheti. A súlyelosztás és a stabilitás miatt azonban nem érdemes nagy gépekkel terhelni. Repülőgépre felvihető, természet- és tájfotózáshoz, amatőr videózáshoz is ajánlott kategória. Kisebb dSLR szetteket nyugodtan rájuk bízhatunk.

Közepes méretű állványok

Egy átlag felhasználó gyakorlatilag minden fotós feladatát elvégezheti egy efféle állvánnyal. Közepes mérete miatt igazi univerzális eszköz, hiszen utazásainkon is velünk lehet (kivétel a repülőgép fedélzete). Természetfotózáshoz, tájképekhez, sportfotózáshoz, rendezvények megörökítéséhez, makrózáshoz tökéletes társ. Akár kisebb médiumformátumú szetteket is elbír egy megfelelő fejjel.

Nagy teherbírású, stúdióállványok

Amint nevük is sugallja, ezeket a nagy és nehéz dögöket általában fix helyekre felállítva használják, nagyon ritkán viszik magukkal a fotósok. Teherbírás szempontjából akár már a nagyformátumú szetteket is ilyen vasakra szerelik. Átlagos felhasználónak teljesen fölösleges egy efféle behemótba ölni a pénzt.

Fent, a „Cikkekre” kattintva rengeteg állványról találsz bemutatót, tesztet!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...