Mikor lehet a legjobb eladni a használt fotós cumót?

Az „egyszer minden elmúlik” elv mentén haladva biztosak lehetünk abban is, hogy amit egyszer megvettünk, azt el is fogjuk adni. Vagy azért, mert kiszeretünk abból az anno szexinek vélt dSLR-ből, vagy azért, mert már annyira ósdi, hogy ciki vele megjelenni a fotózáson, de mennie kell majd, ez biztos. Felmerül viszont a kérdés, hogy mikor a legjobb eladni a használt motyót? Nos, ez elég összetett kérdés, ugyanis az eladás „időpontja” több mindentől függ. Milyen jellegű, milyen állapotú az eladó felszerelésed? Milyenek a piaci igények, közeleg valamilyen ünnep (pl. karácsony)?

Képbe jön még a gyártók termékfrissítési ciklusa, ami általában kiszámítható, de a világjárvány és az alkatrészhiány azért itt is megkavarta kissé az üstöt. Korábban volt, hogy évente jöttek ki új gépek, de mostanában az sem ritka, hogy egy-egy masinának csak 4-5 év múlva érkezik meg a váltótársa. Ha például megérkezett az új modell, akkor már lekésted az eladást, mert ha az újonc sokkal jobb, sokkal több újdonságot nyújt a réginél, akkor csak nyomott áron fogod tudni eladni a „régi vackot”. Ugyanakkor jó áron tudsz megszabadulni a megunt gépedtől, ha az új kiadás csalódást okoz a közönségben.

A piaci igényeket is érdemes figyelni, hiszen mindig van valami felkapott termék – legyen szó egy adott márkáról, vagy akár egy konkrét gépről. Persze, azt sem árt figyelni, hogy az eladni kívánt termékből épp mennyit (és mennyiért) kínálnak a használtpiacon. Érdemes akkorra időzíteni a hirdetés élesítését, amikor épp senki, vagy csak kevesen próbálnak megszabadulni ugyanolyan, vagy nagyon hasonló vackaiktól az emberek. Ha azonban a te példányod valamilyen oknál fogva kirí a tömegből (pl. újszerű állapot, minimális expozíciószám, bontatlan kiegészítők stb.), akkor is jobb esélyekkel indulhatsz a vásárlók kegyeiért.

Általában egy közelgő népünnep is jó alkalom lehet az eladásra. Pontosan tudjuk, hogy például karácsonykor könnyebben és nagyobbra nyílik az emberek bukszája – főleg az ünnep ijesztő közeledtével lehet jól és gyorsan túladni a cuccon (ki nem járt már úgy, hogy az utolsó pillanatra hagyta az ajándékvásárlást, majd nagyot koppant, mert már nem volt a kiszemelt termékből, vagy a szállítást nem tudták bevállalni időben?). De hasonló alkalmat jelenthet az esküvői szezon tavasszal és nyáron, vagy az őszi természetfotós időszak.

Figyeld a boltok, szaküzletek promócióit, mert ha épp fél áron kínálnak újonnan olyasmit, amit te használtan akarnál kétharmad áron adni, akkor nehéz dolgod lesz. Aztán, sajnos, közbeszólhat a világgazdasági helyzet is, ami nagyon erősen befolyásolja, hogy az emberek mennyire és milyen gyakran hajlandóak költeni. A mostani válság sem kedvez az eladásoknak, mivel sokan elsősorban a havi költségeikre és a rezsire tartogatják a fizetésüket.

Aztán az sem utolsó szempont, hogy lehetőleg ne akkor akard eladni motyódat, ha az már széthullóban van: ha például lemállott a vázról a gumiborítás, ha már évekkel korábban elhagytad a szemkagylót, ha már rozsdás az akkufedél, akkor lehet, hogy eladás előtt érdemes ezeket a hibákat szakszervizben javíttatni, mert még a régi felszerelésnél is bőven megtérülhet a szervizköltség eladáskor!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...