Samyang AF 24 mm F1.8 FE – nem hittem a szememnek!

Képminőség, értékelés

No, most, hogy már megismertük a Samyang AF 24 mm F1.8 FE műszaki paramétereit és különleges funkcióit, lássuk, hogyan muzsikál az objektív képminőség terén! Mivel ez egy asztrofotózásra kihegyezett lencserendszer, ezért a szokásos pontokon kívül az asztigmiát, a „csóvásodást”, a kómát, a csillagok pontszerű megjelenését is figyelembe kell vennem. Előbb azonban menjünk végig a szokásos pontokon, mint például a geometriai torzítás mértékén:

A Samyang AF 24 mm F1.8 FE – nem meglepő módon – némi hordótorzítást mutat, ami a nagylátószögű objektívekre egyébként is jellemző. A torzítás csekély mértékű, és a nyersfájlok hívása során könnyűszerrel korrigálható (illetve JPEG esetében a váz menüjében javíthatjuk a geometriai torzítást).

A fókuszlégzés is észlelhető, de mértéke egyáltalán nem zavaró, még a filmkészítőknek sem kell miatta aggódniuk fókuszhúzáskor.

A peremsötétedés F2.5-től áll be egy állandó értékre, de ezen a jelenségen is tudunk segíteni képhíváskor. Sajnos, az Adobe Camera RAW aktuális verziója (13.3.0.807) még nem tartalmazza a Samyang AF 24 mm F1.8 FE képkorrekciós profilját, így manuálisan kell a csúszkákkal ügyködnünk.

Kattints!

És akkor jöjjön a képélesség, ahol konkrétan letettem a hajam! A Samyang AF 24 mm F1.8 FE már teljesen nyitott blende, azaz F1.8 mellett is tökéletes rajzot mutat nem csak a kép közepén, hanem a sarkokban is! A rekeszeléssel nem igazán lesz már jobb a képminőség, csupán eltűnik a pár pixelnyi színhiba, és csökken a peremsötétedés, de a részletesség, a felbontóképesség láthatóan már F1.8-on is csúcson van! A kontraszt betonkemény, és az említett lilás él-elszíneződést is csak pixelnagyítással fogjuk meglátni F2.2 alatti értékeken. Ilyen jó rajzot még a luxuskategóriában sem gyakran látni, szóval tényleg lenyűgöző volt a kis koreai optika!

Kattints!

A kómát, az asztigmiát, valamint a színhibát a legjobban egy csillagfotóval tudom szemléltetni. Érdemes a képet kinagyítani, és megnézni a sarkokat! Minimális a csóvásodás csakúgy, mint a már említett színhiba.

A Perseidák meteorraj pont a cikk írásakor produkálták a legnagyobb „csillaghullást”, így értelemszerűen ezeket is megpróbáltam megörökíteni. Sajnos, idén sem sikerült óriási, látványos lángnyelveket lencsevégre kapnom, de kisebb „csíkhúzókkal” azért találkoztam bőven. Képek, képminták itt találhatók!

Értékelés

A Samyang AF 24 mm F1.8 FE egy nagyon kellemes meglepetés volt! Kevés olyan gyártó van manapság, aki mer újítani, aki új, friss ötleteket hoz a fotózásba. A Samyang újdonsága hihetetlen jó képminőséget nyújt; az optika torzítása minimális, a színhibák elenyészőek, még csillagfotózásnál, ahol extrém nagy a kontraszt, sem bántóak. A képélesség talán a legjobb, amit 24 mm-es objektívnél eddig láttam – főleg a széleken, a sarkokban! Filmkészítők is örülhetnek a Samyang AF 24 mm F1.8 FE-nek, hiszen a fókuszlégzés olyan minimális, hogy nem lesz zavaró a hatása fókuszhúzáskor. A gyártó maga táj- és asztrofotózáshoz ajánlja ezt a kis szépséget, s valóban, e két szakterületen nagyot alkothatunk a Samyang AF 24 mm F1.8 FE-vel. Persze, a csekély torzítás az épületfotózásnál is jól jön, így ilyen célokra is remekül megfelel ez a 24-es (oké, nem tilt/shift, de utazások során ezzel is tökéletesen le lehet kapni egy szép épületet).

A Samyang AF 24 mm F1.8 FE bruttó 184 900 forintért vásárolható meg a Tripont Foto Video Kft. webshopjában, illetve szaküzletében, és most, egy akció keretében ajándékba kapjuk mellé a Samyang Lens Station dokkolót, amivel többféle paraméterét állíthatjuk be kényelmesen, számítógépünkről (a Lens Stationről a következő oldalon olvashatsz). No, de visszatérve a Samyang AF 24 mm F1.8 FE-re: tőlem egyértelműen jár neki a „Kedvenc” biléta!

Samyang AF 24 mm F1.8 FE

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...