Samyang AF 24 mm F1.8 FE – nem hittem a szememnek!

A Samyang Lens Stationről röviden

Amint azt az előző oldalon említettem, most a Sony E végű Samyang objektívekhez ajándékba kapjuk a Lens Station USB dokkolót, amivel a lencserendszerek bizonyos paramétereit átírhatjuk, módosíthatjuk. Az eszköz működése és használata roppant egyszerű!

Csavarjuk le róla a foglalatot védő kupakot, majd csavarjuk rá a beállítandó objektívet.

Ha ezzel megvagyunk, csatlakoztassuk a Lens Stationhöz a mellékelt USB kábelt, majd dugjuk be annak másik végét a számítógép valamelyik USB aljzatába. A Windows 10 automatikusan felismeri az eszközt, nem kell semmiféle meghajtót telepíteni. Windows 7 alatt próbálkoztam még, de ott valamiért nem akart összejönni a kapcsolat, az eszközt nem ismerte fel helyesen az operációs rendszer. A Samyang külön drivert nem nyújt a készülékéhez, így a Windows 7-es próbálkozás nem hozott eredményt.

Ha le szeretnénk venni az optikát a Lens Stationről, akkor az azon található reteszt húzzuk hátrafelé, s közben csavarjuk le az objektívet.

A Lens Station a Samyang Lens Manager nevű szoftverével használható, ami ingyenesen letölthető a gyártó honlapjáról.

A Lens Station számítógéphez való csatlakoztatása után indítsuk el a Lens Managert, ami – helyes csatlakozás esetén – automatikusan felismeri a beállítandó objektívet (esetemben az AF 24 mm F1.8 FE-t). A szoftverben lehetőségünk van arra, hogy a csatlakoztatott optika vezérlőszoftverét frissítsük, hogy beállítsuk, azaz finomhangoljuk az autofókuszt, paraméterezzük a kézi élességállítás érzékenységét.

A tükörnélküli fényképezőgépek a főérzékelővel állítják az élességet, ezért általában nincs szükség AF finomhangolásra. Ha viszont adapterrel használunk nem natívan MILC-re tervezett objektívet, akkor előfordulhatnak furcsa jelenségek, ezeket korrigálhatjuk a Lens Managerben.

A cikkben is említett fókuszgyűrű és CUSTOM kapcsoló funkcióit is átállíthatjuk a szoftverben.

Röviden tehát a Samyang Lens Station egy igen hasznos segédeszköz, ami egyébként bruttó 23 900 forintba kerülne, ha külön kellene megvásárolnunk. A termék oldala itt található.

A Samyang AF 24 mm F1.8 FE objektívet és a Samyang Lens Stationt a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...