A Panasonic DC-GH5 Mark II bemutatója

Képminőség

A Panasonic DC-GH5 Mark II-ben a gyártó szerint egy új képérzékelő található, amit a mérnökök tükröződésgátló bevonattal is elláttak, így elvileg keményebb lehet a kontraszt, ugyanakkor kevesebb becsillanás látható majd a felvételeken. Sőt, aluláteresztő szűrő sem éktelenkedik a szenzor előtt, azaz még több részletet rögzíthet a masina. A magyar képviselettől egy Leica DG Vario-Elmarit 12-60 mm F2.8-4 ASPH. (H-ES12060) zoomobjektívet kaptam a gép mellé teszteléshez, így ezzel a lencserendszerrel készítettem az összes felvételt. A fotógépet „Standard” fotóstílussal használtam (minden érték a gyári paramétereken maradt, kivéve a zajszűrést, amit -5-re állítottam), a felvételi formátum RAW (RW2) volt, ahol a képeket az Adobe Camera RAW 13.3.0.807 verziójával hívtam a gyári értékek megtartásával (kivéve expozíciós értékek, illetve fehéregyensúly). A hívott nyersfájlokat 10-es minőségű JPEG állományként mentettem el. Első körben lássuk a szokásos zajos képeket:

Kattints!

Szokás szerint a gyári JPEG motor nagyon szépen dolgozik, de a kikapcsolhatatlan zajszűrés hatása azért látszik a felvételeken. Ennek dacára ISO 3200-ig (inkluzíve) még a finomabb részleteket tartalmazó témákról sem kell lemondanunk, de ha egy nagyon kritikus munkát kell elvégeznünk, azért ISO 1600 fölé ne menjünk ezzel a szettel se. Az Adobe Camera RAW konverzió során sokkal szemcsésebb lesz a kép, a zajszűrés pixelmosó hatása talán egy leheletnyivel kevésbé szól bele az összképbe, de jobb eredményt nem fogunk elérni, ugyanis a vörös csatornát az ACR valamiért elereszti, így az elkezd elmosódni ISO 6400-tól fölfelé.

Kattints!

A fenti kép jól mutatja, hogy van bőven dinamikatartalék a GH5 Mark II-ben, hiszen a bőséges expozíciókorrekció szépen visszahozza a már-már kiégett, illetve bebukott részleteket, ráadásul többletzajosodástól sem kell tartani! A készülék használhatósága azonban legjobban a valóvilágban látható, a képmintákat ajánlom mindenki figyelmébe! Kattints ide!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...