Hagyományos blendeíriszes optikát tervez telefonjaihoz a Huawei

Az okostelefonok kameramoduljai egyre fejlettebbek, s egyre jobban hasonlítanak „igazi” fényképezőgépekre, ám a hagyományos, több lamellából álló blendeírisz még mindig ritkaságszámba megy. Most épp a Huawei állt elő egy újabb dizájnnal, amit a jövőben gyártott telefonokban mutathatnak majd be.

A kép csak illusztráció

A gyártók eddig arra törekedtek, hogy minél többféle modult szereljenek a telefonokba, így a mechanikus rekesz lekerült az asztalról. Ráadásul a kameramodulokban található képérzékelők jellemzően igen kicsik, így a klasszikus írisznek nem jutna komoly szerepkörhöz. Az utóbbi években azonban a telefonkészülékekbe is egyre nagyobb lapkákat építettek (főleg a csúcskategóriában, ugye), így ismét felmerült a rekeszelhető optika kérdése.

A Huawei írisze hat lamellából áll, ezek két rétegbe építve – egy alsó és egy felső – mozognak. Mivel azonban a kameramodul méretei igen komoly korlátozó tényezők, ezért a lapkák mozgatásáért egy miniatűr motor felel, amit a későbbiekben akár egy piezoelektromos egységgel is helyettesíteni lehet. Hogy az újdonság milyen gyújtótávolságú optikába kerülne, arról nem esett szó, de valószínűleg többféle lencserendszerrel lesz majd kompatibilis az egység. Bővebb részletek a letsgodigital.org oldalán olvashatók.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...