Fényképezőgépek: ezekről a funkciókról, szolgáltatásokról már nem tudnék lemondani

Ugyan már, minek az a sok firlefranc? Lehessen rajta záridőt, blendét meg érzékenységet állítani, azt kalap-kabát! Az a rengeteg fókuszmező sem kell, hiszen amúgy is csak a középsőt használom” – némi költői túlzással valóban nem kellene sokkal több az alapfunkcióknál, ám a modern digitális fotómasinák egy sor olyan újítást hoztak, amelyek nélkül már el sem tudnám képzelni a napi fotográfiámat. Íme, egy pár olyan funkció és szolgáltatás, ami sokkal élvezhetőbbé teszi a fényképezést:

Kihajtható és elforgatható kijelző
Számomra talán ez az elsőszámú tényező, ami nélkül „már nem tudnék élni”. Nem csak makrózáshoz, hanem termékfotózáshoz is rendkívül hasznos, ha nem kell nyakatekert pozíciókat felvennem ahhoz, hogy lássam a kompozíciót. Az érintésérzékenység egy plusz, de én nem szoktam használni.

Vezeték nélküli kioldás
Kényes helyzetekben rendkívüli segítséget jelent a fényképezőgép „távolról való elkattintásának lehetősége”. Régebben még vezetékes kioldót használtam, de a WiFi és a Bluetooth moduloknak hála egy telefon és a megfelelő alkalmazás is megteszi – akár jóval távolabbról, mint egy vezetékkel. Egyrészt elkerülhető a bemozdulás (szegény ember távkioldója az időzítő, ugye), másrészt ijedős állatokat is lekaphatunk, ha lesből oldjuk ki a kihelyezett gépet.

Megfelelő markolat
Sokan félreértik a MILC lényegét: persze, a tükörnélküli masinák egyik előnye, hogy kecsesebbek, kisebbek lehetnek, mint tüköraknás elődeik, a méretcsökkentés ne járjon ergonómiai ráfizetéssel. Fontos a megfelelő méretű és kialakítású markolat. Nekem például a Canon EOS R5, illetve a Nikon Z 6/7, vagy a Panasonic S1/R gépeké vált be leginkább.

Több vezérlőtárcsa
Ki ne emlékezne a múlt egytárcsás megoldásaira? Ha épp váltani szeretünk volna a záridő/rekeszérték közt, akkor nyomva kellett tartani egy gombot, majd úgy kellett elforgatni a tárcsát, hogy kiválaszthassuk a megfelelő értéket – na, ezt nem kérem többé!

Beépített képstabilizátor
Először az Olympus OM-D gépeiben jelent meg a szenzormozgatásos képstabilizáció, ami egy csapásra stabilizálttá változtatta az összes optikát! Ma már nehéz lenne nélkül meglenni, gyakran használom.

Elektronikus kereső
Szerintem lehet egy fényképezőgép bármennyire is „jó”, ha nincs beépített elektronikus keresője, vagy csak optikai van rajta, akkor az nálam már labdába sem rúghat. Ha nem állványon van a gépem, mindig szemhez emelve fotózok vele.

Időjárásálló kivitel (szigetelés)
Mivel a digitális gépek gyakorlatilag érzékelővel és optikával ellátott, elektronikával teletömött számítógépek, ezért kézenfekvő, hogy valahogy le is kell szigetelni a rendszert, hogy pár bejutó vízcsepp ne tegye tönkre. Nyilván itt is vannak szintek, de egy alapszintű szigetelés ma már elvárható.

Saját menüoldal
A fotómasina menüjét egyszer kelljen csak beállítani, a gyakran használt menüpontokat pedig lehessen különgyűjteni, így mindent megtalálok egy szempillantás alatt. Kötelező fícsör!

Két memóriakártya foglalat
Bármennyire is biztonságosak, megbízhatóak a minőségi, eredeti memóriakártyák, bármikor beüthet a krach – ha két foglalat áll rendelkezésre, használom is a munka során, így mindig van mentésem a felvételeimről.

Kihagytam valamit?

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...