Teljesen új távlatokat nyit a Nikon Z 9-ben alkalmazatott csúcs-hatékonyságú RAW tömörítés

Nem a véletlen műve, hogy a Nikon Z 9 képes lesz 8K felbontású mozgóképek rögzítésére, s az sem, hogy akár 60 kép/mp-re állíthatjuk itt a képfrissítés frekvenciáját: az erős jelfeldolgozó egységnek egy teljesen új fejlesztésű, az intoPIX nevű vállalkozás által fejlesztett kodek segít. Az úgynevezett TicoRAW technológia lehetővé teszi a könnyebb jelfeldolgozást és a gyors adatátviteli sebességet, amire szükség van a 8K @ 60 fps RAW adatfolyam felvételekor.

A Nikon stratégiai partnerséget kötött az intoPIX-szel, hogy kihasználja a cég új RAW tömörítési technológiáját, a TicoRAW-t. A vállalat szóvivője szerint ez az új technológia teszi lehetővé a leghatékonyabb RAW fájlok létrehozatalát anélkül, hogy veszélybe kerülne a kép integritása, ami az „innovatív feldolgozásnak és kódolásnak” köszönhető. Az intoPIX szerint a képérzékelő teljes teljesítménytartománya megmarad, ugyanakkor a TicoRAW képes csökkenteni a sávszélesség, valamint a tárterület iránti igényeket.

Tehát a TicoRAW-nak köszönhető, hogy a Nikon Z 9 akár 60 fps sebességgel is képes lesz 8K felbontású anyagok rögzítésére; ez a képesség azonban majd csak egy 2022-es firmware frissítéssel érkezik, ahogy azt a bejelentéskor az illetékesek jelezték.

A TicoRAW egy szabadalmaztatott technológia, amely az intoPIX szerint lehetővé teszi a kiváló képminőség megőrzését, valamint a nagyon nagy felbontások, a gyors képfrissítésű és a nagy dinamikatartományú munkafolyamatok kezelését. „A TicoRAW a világ első olyan RAW kodekje, amely ilyen alacsony bonyolultságú tömörítési hatékonyságot kínál. Megvan az az előnye is, hogy megtartja a könnyű szerkesztéshez szükséges formátumot, függetlenül a használt felbontástól és/vagy képfrissítéstől”. A TicoRAW rengeteg felbontást képes támogatni, egészen a Full HD-tól a 20K RAW-ig.

Nos, az új technológia először a Nikon Z 9-ben fog bemutatkozni, de a jelek szerint nem csak kizárólag abban a vázban fogják alkalmazni a japánok, hanem a jövő Nikon fotógépeibe is bekerülhet. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...