Nikon Z 30 Vlogger Kit – a tökéletes kezdőcsomag vloggereknek

Immár egyértelművé vált, hogy a jövőt a videóval operáló tartalomkészítők formálják: aki nincs fent YouTube-on, TikTokon, Instagramon, vagy más, mozgóképekkel (is) operáló közösségi platformokon, az „oldschool”, nem menő, régimódi, „uncsee”. Miután a fotóipar az elmúlt durván öt év során gyakorlatilag „beleállt a földbe”, új irányok, ötletek, felhasználói rétegek után kellett néznie a gyártóknak, hogy túlélhessék ezt a negatív irányt. Szerencsére egyre többen készítenek rövidebb-hosszabb mozgóképet gyakorlatilag bármiről, bármilyen témakörben, ezért kézenfekvő, hogy merre érdemes fejleszteni: a mobiltelefonok kép- és hangminőségét, lehetőségeit kinövő felhasználók olyan eszközökre vannak kiéhezve, amelyekkel kiváló minőségű videókat vehetnek fel egyszerűen, gyorsan, hosszú betanulás nélkül.

Itt jön képbe a Nikon újdonsága, a Z 30, ami gyakorlatilag az összes elvárásnak megfelel: kiváló képminőség (lásd Z 50, vagy Z fc), egyszerű, ugyanakkor lehetőségekkel teli kezelőfelület, már a beépített mikrofonokkal is remek hangminőség (lásd majd később), kis méret, illetve hosszas betanulási idő nélküli használhatóság. Csak kapcsold be, nyisd ki az objektívet (forgasd a kívánt gyújtótávolságra), válts automata módba, forgasd ki a kijelzőt, kapcsold át filmfelvételre a gépet és kész is vagy, gyakorlatilag ennyi elég is ahhoz, hogy elkezdj vele vloggolni!

A váz előlapján megtalálható két kiosztható funkciógomb, a Z-bajonett, aminek hála a Nikon összes újabb objektívje felcsavarható a gépre (Z-bajonettes, illetve átalakítóval F-bajonettes lencserendszerek – utóbbiaknál van némi megkötés), illetve a bajonett reteszkioldója. Egy rendkívül fontos eleme még az előlapnak a jobb felső sarokban, a Nikon felirat alatt található vörös fényű LED, ami a vloggernek jelzi, hogy épp forog a felvétel.

A készülék hátoldala is kellemesen szellős, azaz egyszerű felépítésű. A legfontosabb elem a kifordítható és elforgatható érintésérzékeny kijelző, amit úgy terveztek meg a mérnökök, hogy kihajtva sincs útjában, azaz nem ütközik bele a külső mikrofon csatlakozójába – ez, sajnos, egyáltalán nem evidens, több olyan fényképezőgépet lehetne említeni, ahol már ez is gondot okoz.

A gépváz tetőlemeze is a lehető legegyszerűbb kiosztású lett, hogy akár vakon, a gépet önmagunk felé fordítva is eligazodhassunk rajta. A mozgóképfelvételt indító gomb kényelmesen nagy felületű, kidomborodik a váz síkjából, gyakorlatilag lehetetlen eltéveszteni. Van két vezérlőtárcsánk, ami szintén nagy plusz, hiszen a kezdő gépeken általában csak egy van ebből. A módválasztó sincs túlzsúfolva, a PASM mellett megtalálható rajta az automata mód, illetve három felhasználói mód. A vakusaru mellett két oldalt láthatjuk a beépített mikrofonokat, amelyek jelszintje, automatikus jelszint kezelése és hangminősége kiváló!

A kényelmes markolattal szembeni oldalon találhatjuk a fényképező csatlakozóit: legalul az USB-C aljzat, ami nem csak az adatok másolását, hanem az akkumulátor „menet közbeni” töltését is lehetővé teszi, a mikró HDMI kimenet, illetve a fentebb már említett 3,5 mm-es mikrofon aljzat. Sajnos, nincs fejhallgató kimenet, de használat közben nem is éreztem igazán a hiányát.

A fenti képen látható, hogy a mikrofonnak külön fedlapja van, így nem kell „feltépni” a masina teljes oldalát, ha csak egy külső hangfelvevőt szeretnénk csatlakoztatni. A markolat mérete így, oldalról látszik csak igazán.

Az akkumulátor és a memóriakártya (SD) egy közös fiókon osztozik, amit a gép alján érünk el. Az állványmenettől ennek a fachnak az ajtaja jó messze van, így bármikor könnyedén elérhető az akku és a memóriakártya még úgy is, ha épp rá van csavarva egy cseretalp a géptestre.


Az állványmenet az optikai középvonal alatt helyezkedik el


Kihajtható és elforgatható a kijelző

A „Nikon Vlogger Kit” összesen öt elemből áll, ahol a kiegészítők igen hasznosak a filmkészítéshez: megkapjuk magát a vázat, a 16-50-es összecsukható objektívet (ez stabilizátoros, ami nagyon praktikus, mivel a vázban csak elektronikus VR van), egy szélzajszűrőt, egy vezeték nélkül működő, Bluetooth távvezérlőt, illetve egy kis háromlábat, ami „szelfibotként” is használható. Érdekesség, hogy a szélzajszűrőt és a kis háromlábat a SmallRig fémjelzi.

Ha pedig összepárosítjuk a teljes szettet, akkor az így néz ki használat közben:

Mivel a gép és az objektív kicsi és könnyű, még a gyengébbik nem tagjai sem fáradnak el idő előtt munka közben; a szettet gyakorlatilag kinyújtott karral is sokáig kézben lehet tartani. Érdemes megfigyelni, hogy a távvezérlő tökéletesen beleilleszkedik a háromlábba, a kezelőszervei pont kézre esnek.

A Nikon Z 30 egyébként webkameraként is használható. Kössük össze USB-C aljzatán keresztül számítógépünkkel, majd indítsuk el a Nikon Webcam Utility névre hallgató szoftvert. Bónusz, hogy a fényképezőgépet így használat közben a számítógép folyamatosan táplálja, tehát nem kell attól félnie senkinek, hogy egy online megbeszélés kellős közepén fog lemerülni a fotómasina. A webkamerás alkalmazhatóságból adódik, hogy a Z 30 remekül használható élő műsorközvetítéshez is. Én például egy Quake3 meccset közvetítettem vele:

Azt tudtad, hogy ezt a Nikon szettet kvázi „kalandkameraként” is lehet használni? Mivel viszonylag kicsi és könnyű ez a váz-objektív párosítás, felszereltem a biciklim kormányára, hogy elvigyem egy körre. Bevallom, az út elején kicsit féltem, nehogy drága kör legyen a kiruccanásból, de szerencsére jól sült el a dolog:

Észrevételeim a rendszer használata során az alábbiak voltak:

  • A képminőség álló- és mozgóképek terén ugyanaz, mint a szintén e szenzor köré épülő Z 50, vagy Z fc esetében
  • Nagyon jó hatásfoka van a SmallRig szélzajszűrőnek (hallgasd meg a fenti videót)
  • Nincs 30 perces felvételi időkorlát
  • Nincs beépített képstabilizátor, csak elektronikus, ami kicsit vág a képméretből (FHD és 4K esetében egyaránt)
  • Gyors, pontos AF arc- és szemérzékeléssel (komolyabb vázakban is lehetne ennyire jó az AF!)
  • Nagyon jó építési és anyagminőség
  • Szelfi módban van vörös segédkeret, de kevesebb infó jelenik meg a kijelzőn (pl. nem látod a mikrofon jelszintjét)
  • Az akku egy töltettel kb. 1 órát bír 4K felvételi módban
  • Választható videó képméretek: 4K @ 24, 25, 30 fps, Full HD @ 24, 25, 30, 50, 60, 100, 120 fps, illetve lassított felvételek (4x és 5x)
  • Gyors szenzorkiolvasás, nincs nagy dülöngélés („jello” hatás)

Értékelés

Bevallom, nagyon megszerettem a kis Nikont azalatt a rövid idő alatt, míg nálam lehetett. Tökéletesen meg voltam elégedve a képminőségével (amit már a fentebb említett modellekből ismerhetünk, ezért nem ismételtem magam harmadjára), a szolgáltatásaival, de elsősorban a gyors és pontos autofókusza lepett meg, aminél tökéletesen funkcionált az arc- és a szemérzékelés, sőt, a témakövetés is! Nagyon alacsony a dülöngélés is svenkeléskor, ami a gyors szenzorkiolvasásnak tudható be. Praktikus a lassított felvételi mód is, amivel érdekes hatást érhetünk el (mennyivel látványosabb lelassítva egy jó nagy zakó a biciklivel, mint hagyományos képkocka rátával..). A Nikon Vlogger Kitet melegen ajánlom kezdőknek, de akár haladóknak is hiszen minden benne van a csomagban, amire szüksége lehet az operatőrnek. A készüléket menet közben is tölthetjük, tehát nem csak kikapcsolt állapotban frissíthető az akku energiaszintje, hanem filmfelvétel közben is. Hasznos továbbá a webkamera mód, amivel a „világ legjobb webkamerájának” birtokába kerülhetünk. Egyedül az elektronikus kereső hiányát éreztem fájónak, de a célcsoport valószínűleg sosem használná. Jó ár/érték aránya, remek kezelhetősége, kiváló képminősége egyértelműen csak egy értékelést eredményezhet: a Nikon Z 30 Vlogger Kit nálam igazi „Kedvenc” lett!

Nikon Z 30 Vlogger Kit

A Nikon Z 30 Vlogger Kitet a márka hazai forgalmazójától kaptam bemutatóra. A termék honlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...