Ezek a legjobb karácsonyi ajándékok fotósoknak

Rohamos tempóban közeleg a karácsony, s bármennyire is szeretnénk „dekommercializálni” az ünnepet, mégsem maradhat kisebb-nagyobb színes csomag nélkül, üresen a karácsonyfa töve. A világ egyik leghálásabb, ugyanakkor legnehezebb feladata az ajándékozás, hiszen egyáltalán nem könnyű kitalálni azt, hogy mit is szeretne (fotós) párunk, barátunk, ismerősünk. Nos, ha már egész évben nem figyeltünk oda rá, vagy magától soha nem is említette, hogy mire vágyik, akkor sem kell pánikba esni, ugyanis van egy pár olyan ajándékötlet, amivel biztosan nem lövünk mellé.

Az nyilvánvaló, hogy az első helyen szinte mindenhol egy új váz, vagy objektív szerepel, de nem mindenki engedhet meg magának egy ilyen komoly kiadást így év vége felé.. Nem is kell mindig a legnagyobb, legdrágább ajándékötleteken pörögni, biztos akad más is, aminek hasznát veheti az ajándékozott. Lássunk pár tényezőt, amivel behatárolhatjuk az ajándék(ok) jellegét:

1) Milyen területen tevékenykedik az illető?

Mert nem mindegy, hogy portrézik, termékfotóz, ételfotóz stb. Persze, akadnak olyan szakterületek, amelyek fedésben vannak egy másikkal (például portréfotós és esküvő-/rendezvényfotós, termék- és ételfotós és így tovább). Egy esküvők fényképezésére szakosodott fotográfus például nem örül majd annyira egy masszív, nehéz stúdióállványnak, mint mondjuk egy objektívtartó övnek, vagy egy gurtni-rendszernek, amire akár két vázat is fel tud fűzni. A rovarfotós sem biztos, hogy élvezi majd a nagy stúdiólámpákat, mikor ő egy makró-vakut szeretett volna, de az ingatlanos haver is jobban örülne egy drónnak, vagy egy 360°-os kamerának, mint a legújabb csúcs dSLR rendszernek (ami nem csak nehéz és macerás, hanem amihez ráadásul nem is ért).

2) Művészi, vagy inkább műszaki beállítottságú a kolléga?

Egy művészlélek talán jobban örülne egy fotós tanfolyamnak, ahol továbbfejlesztheti fotográfiáját, mint egy újabb gépnek, vagy szoftvernek. De akár egy érdekes szűrőkből álló szettel is megbolondíthatod a napját. A műszaki beállítottságú fotós pedig általában jobban örül a „megfogható”, kihívást jelentő ajándékoknak.

3) Van konkrét vágya a megajándékozandó illetőnek?

Ha igen, akkor ne „hasonlót”, vagy „csak kicsit mást” ajándékozz neki, hanem vagy pont azt, amit szeretne, vagy inkább semmit. Emlékszem, mennyire utáltam gyerekkoromban, amikor kiszemeltem magamnak egy modellvasutat, erre egy autóversenypályát hozott a Jézuska („Mi a baj fiam? Mindkettő körbe-körbe szalad a pályán – nem mindegy?” – nem.). Ha tudod, hogy Ervin egy Liwepro GunShot X200 fotós hátizsákot szeretne (mert mondjuk lemérte a belsejét és pont akkora kell neki a cuccaihoz), akkor ne a Liwepro GunShot X300-at, de ne is a Liwepro GunShot X100-at tedd neki a fa alá, mert csalódás lesz.

Igen, egy ilyen szettnek én is örülnék!

4) Abszolút nincs semmi elképzelés, vagy ötlet? Ezekkel nem lősz mellé!

Egy fotográfusnak alapvetően szüksége van egy vázra, pár objektívre, memóriakártyákra, táskára, hátizsákra, nyakpántra, állványra, vakura, tisztítószerekre, illetve megfelelő öltözékre. Csecsebecséket, fölösleges „hulladékanyagot” kár ajándékba adni, mert bár a trafikban jópofának tűnik a fényképezőgépes kulcstartó, a különböző „mókás” fotós tematikájú ábrával ellátott korsó, pohár, termosz, kancsó, bögre, de a valóságban vettél egy újabb kacatot a kukának. Szóval, olyasmit kell keresni a fenti felsorolásból, amit a) meg tudsz vásárolni (van rá pénzed, elérhető fizikailag), b) hasznosítani tud majd az ajándékozott. Nyilván akkor érdemes memóriakártyát venni, ha tudod, milyen típusú kell a gépébe, akkor tudsz jó táskát venni, ha tudod, mennyi helyre van szüksége, akkor tudsz megfelelő öltözéket (sapka, maszk, sál, kesztyű stb.) venni, ha ismered a méreteit és így tovább.

A kupon a barátod! A fenti példa a Tripont Foto Video szaküzletéből

Szóval, érdemes célirányosan bevásárolni, én a mihaszna kacatokat nagy ívben elkerülném. Ha még most sincs ötleted, akkor kérdezz meg egy közös ismerőst, vagy válassz ajándékutalványt, amit a kedvenc fotós boltjában (vagy annak webshopjában) arra válthat be, amire tényleg szüksége van!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...