Ez a módszer megreformálhatja az optikai lencsetagok gyártását

Az Izraeli Műszaki Intézet (Technion) kutatói kidolgoztak egy olyan módszert, ami megreformálhatja az optikai lencsetagok gyártását. Az új eljárásnak köszönhetően gyorsabban és olcsóbban lehetne előállítani a kívánt elemeket: mind az egyedi, mind a speciális látáskorrekciós lencsetagok előállítása sokkal könnyebbé válhat a jövőben. Az új technológia azonban egyelőre csak a szakosodott optikákra vonatkozik, mint például az orvosi műszerek, az önvezető járművek, a virtuális valóság, vagy a csillagászat által használt elemekre. Noha a fotográfiában alkalmazott objektívek lencsetagjainak gyártását még nem lehetne helyettesíteni ezzel az új módszerrel, a fejlesztések során, a prototípusok létrehozásában nagy segítséget nyújthat a gyártóknak.

A kép csak illusztráció

Az optikai lencsék többféle formában és méretben érhetőek el. Minél összetettebb egy objektív, annál nehezebb és költségesebb a fejlesztése és gyártása, speciális felszerelés szükséges hozzá. A Technion csapata kifejlesztett egy új módszert a köthető folyékony polimer formázására. Az eljárás alkalmas akár nagyméretű optikai elemek előállítására is, ami más hasonló eljárásoknál komoly kihívásnak bizonyult eddig.

A Technion szakemberei által kifejlesztett eljárással különleges berendezések és szerszámok nélkül is előállíthatóak szinte perecek alatt olyan lencsetagok, amelyek felülete nanométeres pontosságú – ezzel még a 3D nyomtatás sem tud versenyre kelni! A folyékony polimer térhálósításával történő optikakészítés elsődleges kihívása az, hogy amikor a lencsetag mérete körülbelül 2 mm-nél nagyobbra nő, a gravitáció legyűri a felületi feszültség hatását, és a folyadék ellaposodik, tehát alakját veszti a nyers lencse. Ennek a problémának a leküzdésére a csapat kidolgozott egy módszert, ahol a folyamat során a folyékony polimert egy másik folyadékba merítik. A felhajtóerő a gravitáció ellen hat, így lehetővé téve a felületi feszültség megtartását.

Miután sikerült kialakítani a lencsetag kívánt formáját, a folyékony polimert UV fénynek teszik ki. A polimer az UV fény hatására megszilárdul, a lencsetag alakja véglegesül. A kutatóknak ezzel az eljárással már sokféle méretben (akár 20 cm átmérővel is) és formában sikerült lencsetagokat gyártaniuk – még lóhere formát is sikeresen fixáltak. Mivel a folyékony felületek természetüknél fogva simák, így polírozásra sincs szükség! (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...