A Canon nem fejleszt új dSLR zászlóshajót

Szerintem senkit sem ért „derült égből villámcsapásként”, hogy a Canon a tükörnélküli rendszerére összpontosít, és az EOS R3 után már a „vakok is láthatták”, hogy a tükörreflexes éra egyértelműen a vége felé tart. Maga a Canon vezére, Fujio Mitarai nyilatkozta egy párbeszéd során, hogy a dSLR csúcsmodellek fejlesztése és gyártása pár éven belül megszűnik. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg az EOS 1Dx Mark III a japán gyártó utolsó csúcskategóriás dSLR fényképezőgépe.

A Canon EOS 1Dx Mark III – egy igazi zászlóshajó (kép forrása: Canon)

A Canon csúcskategóriája, az EOS-1 SLR 1989-ben jelent meg, s a csoport legutóbbi tagja, a fentebb is említett EOS 1Dx Mark III 2020-ban gördült le először a gyártósorokról. A bő három évtized során számtalan rajongóra tett szert a Canon Az Egyes gépsorozatával, ami nem is csoda, hiszen a mai napig a legek legjavát képviselik ezek a tükörreflexes fotógépek. Az idők azonban változnak, a technológiák sebes tempóban fejlődnek, amit minden gyártónak követnie kell, ha az élvonalban akar maradni.

A piac egyértelműen és feltartóztathatatlanul a tükörnélküliek irányába tart, így nem csoda, hogy a Canon is ezt az irányt követi. A rajongók „átkeresztelése” már jó ideje tart; az elmúlt évek során a Canon remek MILC vázakkal és a hozzájuk való objektívekkel könnyítette meg a követők számára az átmenetet. Azonban még korai lenne temetni a dSLR vázak jövőjét, hiszen a Canon is – egyelőre – csak a csúcskategória kivezetését jelezte a tükrösök világából: valószínűleg még évekig érkeznek majd újabb közép és alsó kategóriás vázak.

Hogy pontosan mikor, hány év múlva zárul le ez az éra, azt nehéz megjósolni, hiszen még mindig vannak rajongói a tükörcsattogtatóknak. Jómagam is „szerelmese” vagyok például az EOS 5Ds R-nek, ami bár nem veszi fel a versenyt az EOS 1Dx Mark III-mal, mégis egy kiváló és szerethető fényképezőgép. Az EOS R3 alapján azonban biztosra vehető, hogy a jövőben érkező EOS R1 egy igazi csúcsragadozó lesz, ami mindenféle fotós feladatkörre kiváló választást jelenthet majd!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...