Ez a holland múzeum 717 gigapixeles felvételt készített Rembrandt híres festményéről

Az amszterdami Rijksmuseum szakemberei hihetetlen felbontású felvételt készítettek Rembrandt egyik legismertebb festményéről: az Éjjeli őrjárat (Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq) 717 gigapixeles interaktív felvételen tekinthető meg bárki által. A 363 x 437 centiméteres festmény az egyik legtöbbet elemzett művészeti alkotás. Rembrandt 1642-ben vitte vászonra a jelenetet, ám eredetileg nem volt neve, azt az 1790-es években kapta angol és francia műértőktől (forrás: wikipedia.org).

Kép forrása: Rijksmuseum

A festmény a fentebb is említett Rijksmuseum tárlatának része; a 2019-ben indított „Operation Night Watch” projekt keretein belül a szakemberek azon fáradoznak, hogy a műalkotást megőrizzék a jövő nemzedékeinek. A projektben sor került a festmény azon részeinek restaurálására, amelyek a múltban különféle támadások hatására megsérültek, illetve megsemmisültek. Ehhez a restaurátorok a mesterséges intelligencia segítségét is bevonták, hogy a lehető legpontosabban végezhessék el a helyreállítást.

Kép forrása: Rijksmuseum

717 milliárd pixel: nagy valószínűséggel még soha nem készült ekkora felbontású leképezés egyetlen egy műalkotásról sem. A Rijksmuseum alkalmazottjai egy 100 MP-es Hasselblad H6D-400MS középformátumú fényképezőgépet vetettek be, amivel 8439 képkockát készítettek. Az így lefotózott felületek 5,5 x 4,1 centiméteresek voltak, amelyeket aztán a mesterséges intelligencia segítségével fűztek össze egy hatalmas, 5,6 terabájtos fájllá. A 717 GP-es kép részletességére jellemző, hogy a két pixel közötti távolság csupán 0,005 milliméter, tehát egy emberi vörösvérsejt sem férne el a képpontok között.

Kép forrása: Rijksmuseum

A felvételek mélységélessége csupán 1/8 milliméter volt, ezért annak érdekében, hogy minden képkocka tökéletesen éles legyen, a festmény felületét először le kellett tapogatni egy lézerrel, aminek adatait aztán az élességállításhoz felhasználtak. Minden expozíció után a neurális hálózat ellenőrizte a fehéregyensúlyt és az élességet. „Ennek a felvételnek köszönhetően a közönség Rembrandt remekművérnek még apróbb részleteire is rácsodálkozhat” – nyilatkozta Taco Dibbits, a Rijksmuseum igazgatója.

Kép forrása: Rijksmuseum

A múzeum szakemberei szeretik a kihívásokat, hiszen 2020-ban ugyanerről a festményről már létrehoztak egy 44,8 GP-es leképezést, ám a mostani méretnövekedés eredményeként még apróbb részleteket tárhatnak fel: az új kép elég részletes és éles ahhoz, hogy a neurális hálózat, a mesterséges intelligencia még a pigmenteket is analizálhassa. A projekt második fázisa január 19-én veszi kezdetét. A csapat a festmény restaurálását folytatja a mostani óriás-leképezés adatai alapján. Az interaktív, nagyítható felvétel a festményről a Rijksmuseum honlapján, ide kattintva érhető el. (Forrás: petapixel.com, rijksmuseum.nl)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.