4,2 gigapixeles másolatot készített a Canon a felbecsülhetetlen értékű japán műkincsről

A Japán Kulturális Örökség Projekt a Canonnal való közös munka során másolatot készített egy régi, felbecsülhetetlen értékű japán műkincsről: a munkálatok során egy 4,2 gigapixeles fényképet kombináltak az ősi kézműves technikákat alkalmazó mesteremberek munkájával.

A Tsuzuri Projekt

A Tsuzuri Projekt a Canon és a Kiotói Kulturális Egyesület (NPO) közös vállalkozása, amelynek keretein belül született meg „A Szél Istene és a Mennydörgés Istene” című XVIII. századi festmény reprodukciója. A Tsuzuri Projektnek köszönhetően az eredeti műalkotások biztonságban, ideális környezetben maradhatnak, míg az élethű másolatok a nyilvánosság számára elérhetővé válnak. A fentebb említett műalkotás első reprodukciója a projekt negyedik fázisában, 2011-ben készült el, s a Kennji Szentélyben volt kifüggesztve. Azóta azonban sokat fejlődtek a képalkotó technológiák így most, a projekt 14. fázisában még nagyobb részletgazdagsággal és felbontással dolgozhattak a szakemberek.

„A Szél Istene és a Mennydörgés Istene” – kép forrása: Canon

A remekművet a 45 MP-es Canon EOS R5 fényképezőgéppel, egy teleobjektívvel és egy automatizált panorámafejjel fotózták lépésenként, majd a képkockák összefűzésével hozták létre a végső, 4,2 GP-es felvételt. Összesen 168 képkocka lett feldolgozva: geometriai torzítások javítása és színkorrekciók elvégzése, valamint az élesség ellenőrzése után nagyformátumú Canon fotónyomtatóra kerültek a képek. A nyomatok elkészülte után a japán kézműves nagymesterek tették élethűé a másolatot saját munkájuk hozzáadásával:

Már a nyomtatás is különleges eljárással készült, hiszen a 12 színnel dolgozó Canon printernek selyempapírra kellett nyomtatnia, ami nem egy könnyű művelet. Ezután a mesteremberek aranyfólia felhelyezésével és megmunkálásával tették tökéletessé a reprodukciót – a projekt célja pont az, hogy az eredetitől megkülönböztethetetlen másolatot csodálhassanak meg majd az érdeklődők. A Canon a reprót a Kennji Szentélynek adományozta, ahol azt a publikum elé tárják. Bővebb infó a Canon weboldalán található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...