2022-ben ezeket már ne vedd meg, mert bánni fogod!

Az fstoppers.com oldalon jelent meg egy érdekes cikk, amiben a szerző felsorolja, hogy szerinte milyen fotós kiegészítőt nem érdemes már manapság megvásárolni, mert okafogyott, vagy butaság, és meg fogjuk bánni, hogy költöttünk ilyesmikre pénzt. Lássuk, mire nem érdemes már költenie egy fotózással foglalkozó egyénnek:

UV szűrők

A szerző szerint az egyik legfölöslegesebb tétel az UV szűrő, amit sokan az objektív frontlencséjének védelme miatt vásárolnak. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a „biztonságérzet”, vagy az újabb üvegelem és légréteg miatt romló képminőség ér-e többet. Szerintem a legtöbb fotósnak fölösleges a szűrő, a frontlencse védelmét a napellenző jobban el tudja látni egy esetleges koccanáskor. Aki pedig salakmotorosokat képel, az a verseny idejére tegye fel a filtert, nyilván, de én biztos nem rontanám le a milliós objektív képminőségét egy üveglappal. Ha nagyon félős lennék, vennék azokra a helyzetekre valami olcsó, használt optikát, és azt használnám.

Vannak szűrők, amik hatását nem lehet se szoftverrel, se mással helyettesíteni

Rig/Cage kiegészítők felszerelését megkönnyítő, lehetővé tévő keret

Annak teljesen fölösleges egy ilyen keretet vásárolnia, aki nem foglalkozik filmkészítéssel. Nem csak pluszsúlyt jelent, hanem egy rakás pénzt is kidobunk rá fölöslegesen. Ezzel egyetértek.

Fénymérő

Tényleg van még szükségünk fénymérőre a digitális érában? Minden váznak van saját fénymérője, ha pedig nagyon pontosan szeretnénk valamit megmérni, akár szoftvert is használhatunk, amivel „pixelpontosan mérhető minden foton”. A szerző azzal érvel továbbá, hogy a fénymérő lassítja a munkafolyamatot, ráadásul a fény a témán amúgy is a mi döntésünk. Nos, bevallom, még stúdióban sem nagyon használtam fénymérőt, hiszen a fényképezőgép kijelzőjének élőképén látom az expozíciót, ráadásul, ha „művészkedni” akarok, akkor a fénymérő nem lesz a barátom. Persze, a fényképezőgép a témáról visszatükröződő fényt méri, nem pedig a témára eső fotonhalmazt, tehát egy fénymérővel általában pontosabban állíthatjuk be a paramétereket, és szerintem nem is lassítja a munkafolyamatot. Szóval, biztos van, akinek hasznos, és semmiképp sem mondanám erre a termékkörre, hogy fölösleges.

Fölösöleges? A precíz munkához elengedhetetlen!

Üveggömb

„Túlárazott, ordít róla és a vele készült képekről, hogy amatőr, vagy kiégett, s mindenféle kreativitást nélkülöz a fotós” – valóban, megnéztem pár tucat képet, amit üveggömb használatával lőttek, és az első pár után már unalmas volt a hatása. Néha felkapnak az emberek valami hülyeséget, amit aztán egy ideig pörgetnek a közösségi médiában. Ez valóban pénzkidobás, inkább add nekem azt az összeget 🙂

Védőtok, „másodbőr” fényképezőgépre

„Kiált róla, hogy amatőr, nem védi a vázat és felkelti a nem kívánt figyelmet. Ha pedig több egyforma géppel dolgozol, matricázhatod őket, hogy 1, 2..” – állítólag de, védi a vázat a kisebb koppanások elől, és aki gyakran cseréli felszerelését, „szinte új” állapotban tarthatja külsőleg a készülékét. Én biztos nem vennék, de nem is totális hülyeség.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...