Méregdrága elektromos zoomobjektívvel jelentkezett a Sony

A Sony bejelentett egy elektromos zoommal szerelt, nem igazán kedvező árú, ultra nagylátószögű objektívet, az FE PZ 16-35 mm F4 G névre keresztelt lencserendszert. A Power Zoom opcióra a filmkészítők igényei miatt volt szükség, hiszen az elektromotor simább, fokozatosabb mozgást tesz lehetővé, mint az emberi kéz. A full frame méretű képérzékelőket is kirajzoló objektívről azt állítja a gyártó, hogy ez a világ legkönnyebb, konstans F4-ről induló, ultra nagylátószögű tartománnyal bíró Power Zoomja. Az élességállítás és a gyújtótávolság váltása egyaránt belsőleg történik, így a lencserendszer fizikailag nem változtatja a hosszát egyik funkció használata közben sem.

Kép forrása: Sony

Az objektív tubuságban összesen hat „Extrém Dinamikus” („XD”) lineáris motor dolgozik, ahol kettő a fókuszálásért, négy pedig a zoomolásért felel. A zoomolás adaptív sebességű, tehát olyan gyorsan történik, amilyen erős hévvel nyomjuk az eszköz billenőkapcsolóit. A fókusz- és zoomgyűrűk mellett van egy harmadik vezérlőgyűrű is, amivel a blendeértéket állíthatjuk be. Ez utóbbi folyamat akár fokozatmentesen, azaz halkan is történhet. Az optikai formula 12 csoportba rendezve összesen 13 lencsetagot sorakoztat fel, ahol két „fejlett” aszférikus, egy különlegesen alacsony szórású, egy aszférikus, egy szuper ED és egy ED aszférikus kialakítású lett.

Kép forrása: Sony

A fókuszlégzés mértéke csekély, a legkisebb tárgytáv 24 és 28 cm között mozog. A por- és cseppálló objektív 80,5 x 88,1 mm terjedelmű, 353 grammot nyom, frontlencséje speciális bevonattal lett ellátva, ami többek közt védőszerepet is ellát. A Sony újdonságáért 1200 dollárt, azaz bő 400 000 forintot kell majd fizetnie annak, aki megrendeli. Bővebb infó a Sony weblapján található róla.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...