Fényképezőgépet telepítenek a Holdra

A hawaii International Lunar Observatory Association (ILOA) egy kétkamerás rendszer előkészítésén fáradozik, amit még az idén a Hold déli féltekéjére telepítenének a kozmosz fényképezése és asztrofizikai megfigyelések céljából. De ehhez miért kell pont a Holdra vinni egy kamerarendszert? Nos, számos előnye van annak, ha bolygónktól távolabbról fotózzuk a világűrt: a Hold környezete – bármennyire is furán hangzik – sokkal „barátságosabb” egy megfigyelőállomás részére, mint a Föld. A Holdnak nagyon minimális az atmoszférája (ha egyáltalán van neki), ezért például elhagyható az atmoszférikus zavarok kompenzációjára tervezett optika. A képalkotást nem zavarják viharok, felhők, eső, sem egyéb olyan természetes és mesterséges tényező, ami jelen van a Földön.

A kép csak illusztráció

Tehát a Holdon elenyésző a képalkotás szempontjából zavaró tényezők száma, ráadásul az atmoszféra hiánya lehetővé teszi a szerkezet passzív állagmegőrzését, így az akár az „örökkévalóságig” is működőképes maradhat. A Holdbázis további előnye a Földi megfigyelőállomásokkal szemben, hogy nem kell számolni a napi ciklusokkal, odafent „állandóan” éjszaka van. Továbbá nincs fényszennyeződés, a hideg pedig jó hatással van a képalkotó rendszer zajmentességére. Persze, nem minden rózsás, az előnyökhöz társul pár hátrány is: mikrometeoritok, kozmikus sugárzás, a Nap sugárzása, a komoly hőmérsékletingadozás, valamint a Hold felszínét borító finom por okozhatnak kellemetlen meglepetéseket.

Mindent latba vetve viszont még így is megéri megvalósítani a projektet, aminek része egy nagylátószögű, illetve egy szűklátószögű optika. Az ILO-X műszere 600 grammot nyom, és a torontói Canadensys Aerospace által lett kifejlesztve. A rendszert egy SpaceX Falcon 9 rakéta fedélzetén fogják fellőni Floridából, hogy majd az Intuitive Machines IM-1 leszállóegységgel kerüljön a helyére a Hold felszínén, a Vallis Schröteri régióban. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...