Két Vanguard fotós hátizsák a porondon – van ettől még feljebb?

Már csupán homályosan emlékszem azokra az időkre, amikor egy fotós hátizsák valóban egy szimpla, a fotósoknak kitalált, „a felszerelés halmazát összefogó” hátizsák volt, amiben elfért a váz, és pár objektív. Aztán az évek során jöttek a speciális anyagok, a szinte vízhatlan felületkezelés, a különleges szeparátorok, a moduláris belső kialakítás, az izzadást megelőző, szellőző hátfal, a különlegesen kényelmes vállhevederek, és végül már ott tartunk, hogy vizes ivózsákok és akkutöltők is saját férőhelyet kapnak egy-egy ilyen csoda belsejében. Manapság már nem egyszerűen egy „hátiszatyrot” vásárolunk, hanem egy életre szóló társat, ami szépen leköveti fotós felszerelésünk fejlődését, ami kényelmes útitárs a mindennapokban, de akár a többhetes fotós túrákon is megállja a helyét. Nos, mai cikkem is két pont ilyen, viccen kívül akár egy életre szóló társról fog szólni: az egyik a Vanguard VEO Active 53 Trekking Backpack, illetve a másik a Veo Adaptor R48 GY Backpack – ez utóbbi a kisebbik a kettő közül. Mindkét hátizsák a márka hazai forgalmazója, a Tripont Foto Video Kft. jóvoltából jutott el hozzám egy rövid bemutató erejéig. Íme:

A Vanguard VEO Active 53 Trekking Backpack

Kezdem is a nagyobbal, a Vanguard VEO Active 53 Trekking Backpackkel, ami nem egyszerűen egy felszteroidozott fotós hátizsák, hanem egy igazi utazós-mindenes! Ahogyan a gyártó is írja, a VEO Active 53 Trekking Backpack (ezután egyszerűen VEO53) egy „stílusos, de keményfaragású, 45 liter űrtartalmat kínáló, a túrázásra, utazásra kihegyezett hátizsák”, amit kivehető belső táskájának hála többféleképpen pakolhatunk tele könnyűszerrel.

De lássuk, mik is a legfontosabb jellemzői ennek a kényelmes óriásnak (mert nem kicsi, az egyszer biztos):

  • Professzionális, nagy tükörreflexes rendszerekhez tervezve, ahol egy váz mellé hat-hét objektívet is csomagolhatunk (nyilván a nagy MILC vázakat és lencserendszereket is fogadja),
  • Legfeljebb 400 mm F2.8-as szupertele pakolható bele,
  • Egy akár 16”-os notebook, valamint egy 10”-os táblagép is elhelyezhető a szeparált zsebekben,
  • Hátsó hozzáférésű beltér, ami növeli a biztonságot (anti-lop elv),
  • Akár két háromláb is felrögzíthető rá (hátulra és oldalra egy-egy),
  • A különálló felső csomagrészben útravalókat helyezhetünk el a fotós cuccainktól elszeparálva,
  • USB interfész telefon töltéséhez (ehhez nyilván szükségünk lesz egy külön megvásárolható USB-s zsebtelepre),
  • Rengeteg zseb, rekesz az apró dolgok részére,
  • Külön mini táska a kábelek, memóriakártyák részére,
  • Kényelmes, vaskosan párnázott, szellőző hátlap és hevederek,
  • A legtöbb légitársaság poggyászszabályainak megfelelő kialakítás,
  • Vízálló, csúcsminőségű anyagok és cipzárak,
  • Mellékelt esőköpeny,
  • Szürke, illetve zöld színben, négyféle méretben megvásárolható.

Lássuk hát a hátizsák hátfalát, amit a fenti képen csodálhattok meg. A hátunkkal a hátlap alapvetően három felületen érintkezik; ezek jól szellőző, masszírozó hatású kis félgömb szerű dudorokkal vannak teleszórva, amelyeket háló borít be. A hátfal lapockáinknál és derekunknál ér hozzánk, a hát közepére kevésbé simul a hátizsák. A vastag derékszíj ki is húzható, így ha csak keveset csomagoltunk, vagy rövidebb útra visszük a táskát, akkor nem kell magunkkal vinni ezt a kiegészítőt. A két erős cipzár-kocsi a cipzár mentén bárhol leparkolható, szóval nem kell attól tartani, hogy meg fogja nyomni a hátunkat. A hát felső közepénél egy kisebb zseb látható, ami ideális pénztárca és úti okmányok biztonságos elrejtésére.

A VEO53 egyik oldalára egy hatalmas zseb került. Ennek szája gumival záródik, de a szorítószíjnak köszönhetően mérete valamelyest szabályozható. Az alábbi képen az bizony egy másfél literes palack, ami kényelmesen helyet foglalt magának a zsebben:

Ugyanezen az oldalon található a telefon töltését szolgáló USB aljzat is, aminek vezetéke a felső szekcióba vezet (lásd majd később):

A VEO53 másik oldalán szintén egy nagy zseb található, ám itt egy külön megvásárolható „itatós zsák” helyezhető el, aminek szívócsöve külön kivezetést kapott. Ennek az előnye, hogy menet közben nem kell flakonokkal bajlódnunk, elég szájba venni a szívócsövet és máris hozzájuthatunk a frissítőhöz.

A két széles, vaskosan párnázott vállszíj is bőségesen fel van szerelve: zsebek és hurkok segítik a plusz motyók elhelyezését. A kis zsebekbe például zseblámpát, íróeszközt, „butatelefont”, GPS-t és hasonló méretű tárgyakat raktározhatunk el.

A gyártó említi, hogy a VEO53-ra akár két háromlábú állványt is felszíjazhatunk. Az egyiket oldalra, ahová egyébként a nagy vizes flakont raknánk (lásd fentebb), míg a másikat a hagyományos, megszokott helyre, a táska hátoldalára. Oldalt egy kisebb, utazóállvány fér el, míg hátul egy nagyobb méretű is elhelyezhető a mellékelt kiegészítő tok és szíjak segítségével. A VEO53 hátoldala tele van varrva hurkokkal – ezekbe alaphelyzetben a két mellékelt szíj fűzhető, de igény esetén akár egy gumipók kampóit is beakaszthatjuk.

A VEO53 belseje is hasonlóan ötletes kialakítású, mint a külseje: a fotós részleg egy teljesen különálló, félkemény oldalakkal ellátott táska, aminek füle is van a könnyebb szállítás érdekében. Ha lecipzározzuk a hátizsák hátlapját, a következő kép fogad:

A hátlapban található zsebekbe csúsztatható a maximum 16”-os notebook, illetve a legfeljebb 10”-os képátlóval rendelkező táblagép. A notebookot egy tépőzáras szíj akadályozza meg a kicsúszástól, míg a tabletet a zseb gumírozott szája.

A tépőzáras elválasztókkal igény szerint kialakítható a fotós részleg belseje. Nekem nem volt annyi fotós makettem, hogy feltölthessem a rekeszeket..

A fotós egységet kétféleképpen vehetjük ki: vagy cipzározzuk ki a táska oldalát és ott emeljük ki, vagy a hátlap kinyitása után hátrafelé húzzuk ki a belső táskát.

Ha nincs szükségünk a fotós felszerelésre, hanem helyette inkább több napra való ruhát, élelmiszert, tisztálkodó szereket vinnénk, akkor nagyon praktikus ez a teljesen különálló belső, ami egyébként fotós cuccaink tárolására is használható.

A VEO53 felső részlege is egy teljesen különálló egység, ahová gyakorlatilag bármit elhelyezhetünk, ami méretileg befér: ennivalót, kötözőszert, ruhát (pólót, melegítő nadrágot – ilyesmit) stb.

Természetesen ez az alegység is rendelkezik külön zsebekkel, így az apróbb kacatokat elkülönítve is tárolhatjuk.

Gyárilag itt találjuk a két mellékelt táskát: a hengeres a háromláb tárolására szolgál, míg a neszesszer a memóriakártyák és egyéb kütyük részére lett kitalálva. Ebbe a fenti rekeszbe kell tenni a mobil tápegységet is, ami aztán az USB vezetékkel csatlakozik az aljzathoz, amire telefont, vagy más, áramot igénylő eszközt dughatunk.

Jut eszembe: a VEO53 a hátoldalon található keresztpántnak hála kofferkulira is fűzhető, ami pályaudvaron nem kis tehermentesítést jelent a málhás szamárra hasonlító, utazásra kész fotósnak!

Értékelés

A Vanguard VEO Active 53 Trekking Backpack utazásra, hosszabb túrákra tervezett fotós hátizsák egy moduláris, rendkívül sokoldalú termék, amibe rengeteg cucc fér. Óriási pluszt jelentenek az ötletes külső zsebek, rekeszek csakúgy, mint az USB kivezetés, a kivehető, félkemény falú fotós részleg. A hátizsák viselete kényelmes, hosszabb gyalogtúrákon sem emészti fel viselőjének energiáját. A hátoldal jól szellőzik, a pántok kényelmesek, nem vágnak bele az ember vállába. A hátizsák bár nem egy könnyű darab (2,9 kg), igény szerint alakítható, így jelentősen lefogyasztható (vegyük ki a fotós részleget, húzzuk ki a derékszíjat, hagyjuk otthon a kis táskákat, ha ezekre nincs szükség). 45 literes űrtartalma, 33 x 25 x 55 centiméteres terjedelme a legtöbb légitársaságnál még befér a kézipoggyász kategóriába (utazás előtt mindenképp egyeztessünk a légitársaságunk adataival). A hátizsák külső anyaga vízlepergető, de szakadó esőben azért érdemes felhúzni rá a mellékelt esőköpenyt a tökéletes védelem érdekében. Alapesetben 2 év garancia jár a termékre, de ezt kiterjeszthetjük akár 10 évre is (lásd forgalmazó), ami megnyugtató érzést ad. Akinek sok cucca van, s szeretné a lehető legnagyobb biztonságban tudni drága felszerelését, az nem nyúlhat mellé a bruttó 99 900 forintos Vanguard VEO Active 53 Trekking Backpackkel! Igaz, nem egy olcsó hátizsák, de sok-sok évig hű társunk lehet világjárás közben! Én megadom neki a „Kedvenc” bilétát!

Vanguard VEO Active 53 Trekking Backpack

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...