Két Vanguard fotós hátizsák a porondon – van ettől még feljebb?

A Vanguard Veo Adaptor R48 GY Backpack

A jelen cikkben szereplők közül értelemszerűen a Vanguard Veo Adaptor R48 GY Backpack a kisebbik, ami szintén kapható más színben (fekete), s többféle méretben. A gyártó ráadásul kínál belőle olyan verziót is, ami „hagyományosan”, azaz elől nyitható (azok az „R” nélküli példányok). A bemutatóhoz azonban a hátul nyitható, tehát a nevében az „R-t” viselő verziót kaptam szürke színben. Lássuk, milyen paraméterek jellemzik a Vanguard Veo Adaptor R48 GY Backpack hátizsákot, amit mostantól az egyszerűség kedvéért R48-nak fogok hívni:

  • Professzionális, nagy tükörreflexes rendszerekhez tervezve, ahol egy váz mellé hat-nyolc objektívet is csomagolhatunk (nyilván a nagy MILC vázakat és lencserendszereket is fogadja),
  • legfeljebb 400 mm F2.8-as, vagy 500 mm F4-es szupertele pakolható bele,
  • USB interfész telefon töltéséhez (ehhez nyilván szükségünk lesz egy külön megvásárolható USB-s zsebtelepre),
  • Hátulsó hozzáférés a fotós szekcióhoz (ez elvileg biztonságosabb megoldás),
  • Több zseb, rekesz az apróságok részére is,
  • Egy háromláb rögzíthető az elejére,
  • Ergonomikus hámrendszer olyan derékszíjjal, amit el is lehet rejteni, ha nincs rá szükség,
  • Fényvisszaverő varratok, ami növeli az éjszakai kirándulások biztonságát,
  • Továbbfejlesztett vízlepergető hatású anyagok,
  • 260 x 160 x 480 mm-es fotós részleg,
  • 290 x 220 x 490 mm-es külső terjedelem,
  • 1,45 kilogrammos tömeg,
  • Szürke, vagy fekete színben kapható,
  • Akár egy 16”-os notebook is elfér benne.

Az előző oldalon bemutatott nagyobbik táskához képest is valamelyest eltér a látkép: az R48 hátoldala a lapockáknál kapta meg a buborékos-hálós szellőző felületet, de mivel ennek a modellnek kisebb a mérete, így egyébként is kisebb felületen fekszik fel testünkre, tehát kisebb felületen lehet aláizzadni. Természetesen ez a hátizsák is felfűzhető kofferkulira, amit a középen látható heveder tesz lehetővé. Alul az elrejthető derékszíjat látjátok. Azaz nem látjátok, hiszen el van rejtve (alul két oldalt bedugható a nyílásokba, egyszerű, szélesebb szíjat kell elképzelni)..

Ahogyan a leírásban is szerepel, az R48-ra egy kisebb/közepes méretű, háromlábú állványt erősíthetünk. Az állvány lábait az előlap alján található, kihúzható „szatyorba” kell helyezni, míg a felső részét egy a hosszában állítható szíj fogja a táska felületéhez. Valószínűleg egy nagyobb tripod is felférne, de annak cipelése már nem lenne kényelmes.

A hátizsák mindkét oldalán ugyanolyan zsebet helyeztek el: a gumis szájú zsebekbe akár egy másfél literes palack is befér, ha nem akarunk semmit a cipzáras részébe pakolni.

Az oldalsó rekeszek zsebeiben cipzáras belső fachokat is találunk, ezeket kisebb kacatokkal, mint például memóriakártyákkal, vezetékekkel, aprópénzzel stb. tömhetjük meg.

Az R48 elejének oldalában egy cipzáras rekeszt rejtettek el a tervezők. Ez kellően nagy ahhoz, hogy egy nagyobb okostelefont, illetve egy kisebb táblagépet is befogadhasson. Mivel azonban ezt a részt csak vékonyabb szivacsbetét védi, ide inkább csak iratokat, papír térképet helyeznék el.

A táska tetejének fedelében egy külső és egy belső, mindkét esetben cipzárral zárható zseb található. A belső zseb fala hálós, tehát áttetsző. Igazolványoknak, kupakoknak, kártyaolvasóknak ideális lerakat.

És ha már a tetőfedélnél tartunk: hogy ne kelljen minden egyes alkalommal szétcipzárazni a hátizsák hátlapját, a fényképezőgép szettünkhöz felülről is hozzáférhetünk. Ahogyan a fotó is mutatja, akár egy nagyobb, profi dSLR és mondjuk egy 70-200/2.8-as obi is könnyedén kivehető innen.

Csakúgy, mint a Vanguard VEO Active 53 Trekking Backpack esetében, úgy az R48-nál is megtalálható az USB aljzat, amiről menet közben is tölthetjük telefonunkat. Ehhez – értelemszerűen – be kell szereznünk egy mobil akkupakkot, amit aztán a táska belsejében helyezhetünk el, ahol az USB aljzat vezetéke rácsatlakozhat. Az akkupakk részére külön kialakított rekesz található a táska felső részében, amit a felső fedél kinyitása után érünk el (hátulról nézve a jobb oldalon).

És akkor jöjjön, amire már mindenki epekedve várt: a táska belseje! A lenyíló hátoldal fedelében van a fach, amiben a notebookot tárolhatjuk. A gyártó 16”-nak ígér elegendő helyet, én egy 15,6”-al próbáltam, ez szépen befért. Tépőzáras heveder akadályozza meg a kicsúszást.

Az R48-nál a fotós szekció nem vehető ki, a szeparátorok közvetlenül a táska belső falához ragaszkodnak tépőzáraikkal. A fényképen is jól látszik a középső rekeszt átfogó két szíj, ez akadályozza meg, hogy nyitáskor kidőljön a drága motyó. Természetesen az elválasztókat mindenki a saját felszerelése szerint variálhatja, a saját makettjeimnek ez így is megfelelt.

Értékelés

Én hagyományszerető vagyok, jobban kedvelem a „klasszikus” fotós hátizsákokat, amihez a Vanguard Veo Adaptor R48 GY Backpack közel áll. Ezt a táskát is rendkívül erős anyagok, ötletes zsebelrendezés, valamint kényelmes hevederrendszer jellemzi – bruttó 44 900 forintos ára ráadásul kedvezőnek mondható, ami – a mai világban főleg – külön pluszpontot ér. Kíváncsi lennék az elől nyitható verzióra is, lehet, hogy azt is elkérem majd egy körre. Akárhogy is nézem, ennek a kisebb egységnek is oda kell adnom a „Kedvenc” plecsnit!

Vanguard Veo Adaptor R48 GY Backpack

A Vanguard VEO Active 53 Trekking Backpack, illetve a Veo Adaptor R48 GY Backpack hátizsákokat a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...