Nikon Z 9 – a D3 hatás

Külsőségek – folyatatás

Bár a Nikon Z 9 nem egy olcsó játék, a konkurenciához képest nagyon jó áron lehet megvásárolni. Ennek ellenére a gyártó Kensington zárat is felszerelt a váz jobb alsó sarkára, így a megfelelő kiegészítőkkel bármihez odakulcsolhatjuk – mintha csak a biciklinket tennénk le a fagyizó előtt..

A Z 9 bőségesen fel van szerelve mindenféle csatlakozási lehetőséggel, így a szokásos mikrofon bemenet és fejhallgató kimenet, a HDMI és USB aljzatok, a vakuszinkron és a vezetékes távkioldó mellett RJ45-ös Ethernet dugalj is felkerült a vázra.

A markolatban a memóriakártyák foglalatai találhatók, amiket egy fifikás retesszel ellátott fedél véd: a reteszt lefelé kell tolni, majd ezzel egyidejűleg hátra kell húzni a fedelet, ha ki akarjuk nyitni. Leírva bonyolultabb, mint működés közben, higgyétek el.

A váz teteje a gép „műszerfalának” folytatása, itt találjuk a szokásos vezérlőket. Balra a kombinált egységgel például a sorozatfelvételt, a képsorokat, a vakut, a működési módot, illetve a képtovábbítási sebességet állíthatjuk be. A kombi egységet egy érdesített felületű gyűrű veszi körbe, amivel az utóbbi funkcióra lehet ráhatásunk. Hogy a gyűrűt elforgathassuk, előbb le kell nyomni, majd nyomva kell tartani azt a kis reteszpöcköt, ami a tetőlemez bal felső sarkában látható. Az elektronikus kereső púpjának bal oldalán látható nyomógombbal a megjelenített információhalmazt állíthatjuk be. A púp jobb oldalán a dioptriakorrekció forgógombja található. Jobbra a kioldó, az azt övező bekapcsoló, a videofelvételt elindító gomb, az ISO és az expozíciókorrekció nyomógombjai kaptak helyet. A státuszkijelző még a hátsó főkijelző mellett is praktikus – bár csak több gépen is lenne ilyen!

Fentebb már részlegesen megcsodálhattuk a Z 9 hátoldalát, bár ott inkább a kijelző mechanizmusára helyeztem a hangsúlyt, ezért most a kezelőfelületben is gyönyörködhetünk egy kicsit – nem zavarom a csendéletet, mindenki számolja meg maga a nyomógombokat (igen, hangjegyzetet is készíthetünk).

Vaksötétben sem kell ujjbegyeink érzékenységére hagyatkoznunk, ugyanis a fényképezőgép gombjai megvilágítottak! A hátsó kijelzőt világos fehér keret veszi körbe, hogy tudjuk, hol a határ.

A felsorolásban az is szerepel, hogy a Z 9 immár nem tartalmaz mechanikus zárat. Akkor hát mi a csuda az a redőny a képeken? A redőny működését a menüben lehet beállítani, ott adhatjuk meg, hogy mikor zárja le a szenzort. Ez a redőny ugyanis kizárólag védőszerepet tölt be, az expozícióhoz az ég adta világon semmi köze. Ha közelebbről megnézzük, láthatjuk is, hogy nem a szokásosan finom, precíz lamellák kerültek a mechanikus zárrendszer helyére, hanem műanyag lapocskákkal van dolgunk.

Álljon itt még pár kép, amiken a Z 9 többféle objektívvel látható:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...