Nikon Z 9 – a D3 hatás

Képminőség

Nyilvánvalóan mindenki a készülék képminőségére kíváncsi elsősorban. Értem itt ez alatt nem csak a zajszintet és a dinamikát, hanem az elektronikus zárral „szerelt” szenzor gördülő zár hatásra való hajlamát. Minden pontra sor kerül, de kezdjük a szokásos zajos fotókkal, ahol megnézhetjük a teljes érzékenységi tartományban jelentkező zajt.

Balra a gép saját JPEG állományai, míg jobbra a RAW konverzió látható (kattints!)

Szerencsémre, az ipari szabványnak tekinthető Adobe Camera RAW már támogatja a Z 9 NEF nyersfájljait, ezért nem volt gondom a RAW konverziók elkészítésénél sem. Nos, mit is láthatunk a fenti képeken? A Z 9 saját JPEG motorja még ISO 6400-as értéken is jól teljesít, sőt, némi kompromisszummal még az ISO 12800 is bevállalható. Ezen érték fölött viszont már nem csak színzaj látható, hanem a pixelek összemosása is beindul. RAW konverzióval körülbelül egy FÉ-t nyerünk, aki türelmes, és a zajszűréssel is kellően el tud játszadozni, az másfél FÉ-t is bezsebelhet jutalomként. Azonban RAW híváskor vegyük figyelembe, hogy ISO 25600-tól elindul a vörös csatorna „elfolyása”.

Kattints!

A Z 9 dinamikatartománya is kellően széles, szépen meg lehet menteni a bebukott, illetve majdnem kiégett részleteket. A bebukott elemek felhúzásakor némi zaj keletkezik, de ennek mértéke minimális, ráadásul nem színes zsizsik formájában kerül fel a fotókra. A kiégettnek hitt részeket is hatékonyan vissza lehet húzni, ha kell.

Természetesen kíváncsi voltam arra is, hogy az elektronikus zár okoz-e gondot, azaz milyen a jello mértéke, jelentkezik-e a gördülő zár csúnya hatása. A fenti két expozíción látható, hogy a szenzor kiolvasási sebessége kellően nagy, s bár nincs központi elektronikus zára a Z 9-nek, tehát a rendszer nem képes a pixeleket egyenként vezérelni, így sem kell számolni a „dülöngélő” elemekkel. Stúdióban vakurendszerrel nem tudtam próbára tenni a gépet, ott még meg kell nézni, hogyan reagál az elektronikus zár.

Szóval, a Z 9 képminősége ott van a szeren, a való világban nagyon jól teljesített a képérzékelő és az elektronikus zár is. Bevallom, eleinte kicsit féltem, hogy mi lesz a Z 9-cel mechanikus redőnyzár nélkül, de szerencsére meg tudtam magam győzni arról, hogy kár volt félni. A képmintákat itt találjátok.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...