A Canon EOS R egy kistestvért kapott: íme, az EOS RP!

A Canon ma reggel bejelentette második full frame szenzoros tükörnélküli fényképezőgépét, az EOS RP-t, amivel lefelé bővíti a palettát. A gyártó ezzel a készülékkel elsősorban azokat a felhasználókat célozza meg, akik korábban APS-C szenzoros dSLR fotómasinákat használtak. A gép lelke egy 26 MP-es CMOS szenzor és egy DiG!C 8 jelfeldolgozó egység. Természetesen ebből a masinából sem maradhatott ki a Canon népszerű és nagyon jól működő Dual Pixel AF rendszere, ami jelen esetben 4779 AF mezővel büszkélkedik (a fókuszmezők a teljes képalkotó felület 88%, illetve 100%-t fedik le vízszintesen, illetve függőlegesen).

Az EOS RP csupán 132,5 x 85 x 70 mm-es terjedelmével meglehetősen kompakt fényképezőgép lett – az apró mérethez 440 grammos tömeg társul, ami nem fogja lehúzni a fotósok zsebét. A készülékkel akár 4K felbontású mozgóképeket is rögzíthetünk, melyek legfeljebb 24/25 kép/mp képfrissítési frekvenciájúak lehetnek. Eggyel kisebb felbontásban, azaz Full HD-ban akár 50/60 kép/mp is beállítható. A sorozatfelvételi sebesség 5 kép mp (rögzített AF/AE), illetve 4 kép/mp folyamatos élességállítással. A gép hátoldalán egy 3”-os érintésérzékeny kijelző található, ami kihajtható és el is forgatható. Ennek a kijelzőnek 1,04 millió képpont a felbontása. A hátoldalon látható, hogy a gyártó elhagyta az EOS R esetében a jónépet megosztó M-Fn sávot (valószínűleg a helyszűke miatt nem kerülhetett rá a vázra). A tetőlemezről pedig a státuszkijelző hiányzik (cserébe van módválasztó tárcsa).

Az EOS RP beépített, az OLED technológiára épülő elektronikus keresővel is fel lett szerelve, ennek felbontása 2,36 millió képpont. Mint nagyobbik testvére, úgy az RP sem kapott beépített, szenzormozgatásos stabilizátort, tehát továbbra is az objektívekbe épített egységtől függ a rendszer. Van beépített WiFi és Bluetooth modul, és a gyártó a kezdőkre gondolva a Visual Guide móddal is feltöltötte újoncát (ez egy vizuális útmutató az egyes funkciók használatához). A Canon EOS RP márciusban kerül a boltokba, ára 1300 dollár lesz (az EF adapterrel, valamint az RF 24-105 mm F4L IS USM objektívvel szettben 2400 dollárt kérnek érte).

Sajtóközlemény

Szeretettel várunk az EOS R kreatív világában!
Bemutatjuk új full frame fényképezőgépünket: itt az EOS RP

2019. február 14.

Ma mutatja be a Canon Europe az EOS RP modellt, amely egy kicsi, könnyű és praktikus full frame tükörnélküli fényképezőgép, kifejezetten haladó hobbifotósok számára. A forradalmi EOS R rendszer vívmányaira építve ez a gép remek kreatív társ utazásokra, tájkép vagy portré fotózáshoz, és videózáshoz is. Az EOS RP a fél éve bevezetett EOS R rendszer előnyeit hordozza, mint amilyen a világ eddigi leggyorsabb autofókusza . A Canon jelenlegi legkisebb és legkönnyebb full frame digitális cserélhető objektíves fényképezőgépével könnyen készíthetnek fantasztikus minőségű képeket és videókat úgy, hogy használhatják vele korábbi Canon EF és EF-S objektívjeiket is.

A Canon egy további fejlesztést is bemutat: mérete és teljesítménye tökéletes kiegészítővé teszi az RF 24-240mm F4-6.3 IS USM objektívet.

Gyere velünk az EOS R világába!
Az EOS RP a Canon full frame fényképezőgép választékának legújabb fejlesztése már újgenerációs optikai teljesítményt kínál megfizethető áron. RF objektívjeinek innovációja a kivételesen reszponzív és praktikus RF foglalat nagy, 54 mm átmérője, a nagysebességű 12 pines kommunikációs rendszer és a rövid back focus. A három EF-EOS R adapterrel, a vezérlőgyűrűkkel, és a drop-in szűrővel a meglévő EF és EF-S objektívek tulajdonosai is maximálisan kihasználhatják a gép funkcióit.

A kreativitás szolgálatában: csend, gyorsaság és minőség
Az EOS RP 26,2 megapixeles full frame CMOS érzékelővel, a Canon legfrissebb DIGIC 8 processzorával komoly minőségi ugrás érhető el, a mélységélesség beállításokkal gyenge fénynél is szép, részletgazdag kép készíthető. Az ISO 100 – 40.000 (kiterjesztve ISO 50 -102.400) közötti állíthatósággal és a Dual Pixel CMOS AF rendszerrel kifejezetten sötétre optimalizálható a teljesítmény, akár -5 EV értékig. Az RF objektívekhez és öt EF objektívhez beállítható a DLO (digitális objektív optimalizáló) korrekció csatlakoztatáskor. Utómunkálatokhoz az EOS RP a legújabb generációs CR3 14 bites RAW file formátumot nyújtja és a kompakt RAW opciót, amellyel a megszokott RAW file méretekhez képest 40%-nyi helyet lehet megtakarítani. Ezáltal sokkal több kép tárolható a memóriakártyán, ugyanakkor megmarad a RAW formátumban fotózás rugalmassága. A Creative Assist funkcióval még a fényképezőgépen alakíthatjuk a képeket, hogy a kívánt minőségben oszthassuk meg akár azonnal.

EOS kezelhetőség kompromisszumok nélkül
Az EOS RP, a Canon eddigi legkönnyebb full frame cserélhető objektíves fényképezőgépe praktikus útitárs, hiszen a magnézium-ötvözet váz mindössze 485g . Kiváló szigetelése révén ellenálló a porral és nedvességgel szemben. A kézmozgásokat kompenzáló dupla érzékelő képstabilizátora pontosabb, néma üzemmódja pedig diszkrét exponálást tesz lehetővé. A folyamatos exponálási módban 5 fps vagy a Servo AF-el 4 fps sorozatokat képes készíteni, mindez az UHS-II kártyabemenettel óriásira növeli a tárhelyet JPEG vagy RAW formátumban – így egyetlen útikalandot sem marad ki.
Az EOS RP kezelése könnyű, és a személyre szabható beállításokkal kényelmes is. Könnyen alkalmazkodik a fotósok különböző tapasztalatához és preferenciáihoz. Az ergonomikus EOS stílusú markolat, a nagy felbontású 7,5 cm átmérőjű érintőképernyője kifordítható, különböző szögekben állítható. A 0.39 típusú OLED elektronikus kereső és az ujjbegyekkel könnyen kezelhető gombok a fókusztól a menüopciókig gyorsan működtethetők. Az EOS RP megannyi EOS tartozékkal kompatibilis, mint például a szintén vadonatúj, kényelmes Grip EG-E1 markolat, vagy a tavaly februárban bemutatott Canon Speedlite 470EX-AI intelligens vaku.

Minden részletre figyel
Az EOS RP nem ismer kompromisszumot az autófókusz terén, a Dual Pixel CMOS AF a világ leggyorsabbja jelenleg, mely 0,05 másodperces pontossággal és 4779 választható AF pozícióval a széles keretben 88 x 100 % területen rögzít. Az EOS RP elektronikus keresője (EVF) a témát 2,36 mililó ponttal és majdnem 100 százalékban mutatja. Az előnézetet megkönnyíti gyér fényben is. A Touch&Drag autofókusz egyike a négy lehetőségnek, hogy könnyedén irányítsuk a fókusz területet az LCD képernyő érintésével. A hatásos portréképekhez a szemet érzékelő AF folyamatosan követi a téma arcát a Face Detect beállítással. Akár fotó, akár videó készül, a mozgó témát pontosan követi és a keretben tartja az EOS RP. Makro fotózáskor vagy nagyobb mélységélesség esetén a fókusz keret segítségével fantasztikus eredményeket érhetünk el. A zárkioldó egyszeri megnyomásával automatikusan több, előre beállított fókusz pozíciót rögzít. A mélység kompozíció a Digital Photo Professional (PC vagy MAC) alkalmazással tökéletesíthető. A Spot AF makrózásnál segíti a precíz fókuszt. Egy sor további AF beállítással változatos témákat fényképezhetünk profi módon, mint pl. Face AF, 1pt AF, Expanded AF és Zone AF.

Fotózz, oszd meg, maradj online
Az okos Bluetooth és WiFi kapcsolódással az EOS RP mobilokos eszközökről is irányítható. Ez a rugalmas kreativitást támogatja, például állatok vagy sportesemények fotózásakor. A Canon Connect alkalmazás tökéletesen leképezi a fényképezőgép kezelőfelületét. GPS koordinátákat is képes beágyazni a képekbe, és utazás közben is szinkronizálhatja képeit okoseszközeire, és akár azonnal megoszthatja a közösségi oldalakon vagy menetközben szerkesztheti a Canon DPP Express alkalmazással.

Menetközben is éles, 4K filmeket készíthetünk
Az EOS RP szabadságot és rengeteg lehetőséget ad a filmkészítők kezébe, gyors akcióktól lassított felvételekig széles dinamika tartományban rögzíthetünk 4K felbontású filmeket 25 fps sebességgel, és Full HD felbontásban 60 fps sebességgel DIGIC 8 processzorának köszönhetően és olyan beállítások segítségével, mint a 4K time-lapse, az interval timer, a Movie Servo AF és HDR Movies. A Dual Pixel CMOS AF hibátlan fókuszálást és arcfelismerés biztosít, és a Movie Digital IS 5-tengelyes filmstabilizálással ellenpontozza az esetleges bemozdulásokat, ha kézben tartva filmezünk. A mikrofon és a fejhallgató valós idejű hangrögzítést tesz lehetővé, a több szögben állítható érintőképernyővel sokféle nézőpontból filmezhetünk. A Video Snapshot funkcióval útiélményeinkből 4, 6 vagy 8 másodperces video-összefoglalót szerkeszt. Egy könnyen kezelhető codec egyszerű szerkesztési folyamatot biztosít, egyúttal lecsökkenti a file-ok méretét, hogy ne foglaljon túl nagy helyet.

Ma full frame, holnap RF objektívek
A Canon elkötelezettsége a nemrég bevezetett EOS R rendszer és RF adapterek mellett további hat full frame objektív fejlesztésében is testet ölt. 2019-ben ünnepelhetjük immár 140 millió EF és RF objektív legyártását. Az objektív fejlesztések első új darabja az RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, haladó hobbifotósok minden célra alkalmas utazási kiegészítője. A további öt új, hamarosan érkező full frame objektív a kreatív képalkotás határait bővítik majd az elismert Canon hagyományokra építve. (Képek és szöveg forrása: Canon)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...