Nikon Z 9 – a D3 hatás

Menürendszer

„A jó csak még jobb lett” – röviden így lehetne jellemezni a Nikon Z 9 menürendszerét. A Nikon Z-bajonettes fényképezőgépek a dSLR vázak menüjét örökölték, persze, az évek során itt-ott finomítva lett azért a rendszeren. A Z 9-ben ez a bevált paraméterhalmaz még jobb, még „felhasználóbarátabb” lett.

A menürendszer továbbra is a megszokott fő oldalakból áll: fényképezés, videofelvétel, egyéni beállítások, lejátszás, beállítások, hálózat és saját menü tárul elénk a rendszer böngészésekor. Az érintőképernyő adta lehetőségeket a gyártó teljes mértékben kihasználta, ami az újítást is meghozta:

A rendszer bizonyos pontjain egy érdekes, új, „ON/OFF” kapcsolót találunk, amit ujjunk simításával egyik pozícióból a másikba válthatunk, így nem kell többé egy almenüt megnyitni, ahol a „BE/KI” között választhatunk. Ráadásul így azonnal látható, hogy egy adott beállítás épp be, vagy ki van-e kapcsolva – az említett almenü megnyitása nélkül.

A Saját Menü oldalon lehetőségünk van a gyakran használt elemek hozzáadására, de természetesen eltávolíthatunk is ezekből. Az elemeket rangsorolhatjuk, ami tovább gyorsítja a rendszer használatát, hiszen előtérbe kerülnek a „kedvencek”.

A Nikon Z 9 kijelzőjén rengeteg információ jeleníthető meg, az adathalmazt szerkeszthetjük, illetve a „DISP” gomb nyomkodásával lépkedhetünk a megjelenített információk mennyisége között. Az alapvető expozíciós adatok mellett például megjelenik a használt képformátum (RAW, JPEG), annak tömörítési módja, de látható a képterület (FX, DX), a gép működési módja, az akku töltöttségi szintje, a kártyán fennmaradó szabad hely és még sorolhatnám.

Lazán kapcsolódik még ide, hogy a Z 9 kijelzőjén segédleteket is megjeleníthetünk. Mivel nincs mechanikus zár, ezért a készülék teljesen némán exponál (ha kikapcsoltuk a hangjelzéseket a menüben), sőt, nincs képkiesés sem, szóval, a fotós semmiféle visszajelzést nem kap, miután exponált. Ezt a hangok visszakapcsolásával, vagy a segédkeret engedélyezésével előzhetjük meg. Így néz ki a keret fotózáskor:

A kijelző négy oldala mentén fehér felvillanó csíkok jelzik a kioldó lenyomását, az expozíció elkészültét. 30 kép/mp-es sorozatfelvételnél ez mókásan fest..

Ha viszont videót veszünk fel, akkor a menüben mindenképp érdemes engedélyezni a „Piros REC képjelzőt”, ami egy vastag vörös négyzetet (inkább keretet) rajzol a kijelzőre felvételkor. Ez garantáltan látszik még erős Napsütésben is!

A fenti funkciót pedig itt találjuk a menüben – természetesen itt is már az ON/OFF virtuális kapcsolóval engedélyezhető/tiltható a vörös keret megjelenítése.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...