40 MP-es APS-C szenzor köré épül a FujiFilm új gépcsodája

A FujiFilm bejelentette legújabb fotómasináját, az X-T5-öt, amely egy APS-C méretű, 40 MP-es képérzékelő köré épül. A készülék jobb autofókuszt ígér, ugyanakkor kisebb terjedelmű, mint elődjei. A géppel ráadásul akár 6,2K felbontású mozgóképeket is készíthetünk. A FujiFilm X-T5-ben a gyártó ötödik generációs X-Trans CMOS HR képérzékelője található, ami akár 15 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességre képes a mechanikus zárral (20 kép/mp a csúcs elektronikus redőnnyel – ekkor viszont némi képvágással kell számolnunk). Az átmeneti puffer 119 darab JPEG, vagy 39 darab tömörített RAW fájl tárolására elegendő kapacitást kínál (tömörítetlen RAW fájlokból 19 fér el benne). A zársebesség minimuma 1/8000 mp (elektronikus zárral 1/180 000 mp is lehetséges!), a mechanikus zár tartósságát 500 000 (!) expozícióra tartja a FujiFilm.

Kép forrása: FujiFilm

A FujiFilm X-T5-ben beépített, 5-tengely mentén kompenzáló képstabilizátor található; a felbontást növelő Pixel Shift mód 20 képet kombinál, hogy végül egy 160 MP-nél valamivel nagyobb kompozitképet kaphassunk. Az X-T5-ben fázisérzékelő AF rendszer található, ami az X-H2-ére hasonlít, s gépi mélytanulással „edzettek”: a fókuszrendszer képes madarak, állatok, járművek, biciklik, repülőgépek, illetve vonatok felismerésére.

Kép forrása: FujiFilm

Az X-T5 – hasonlóan a többi FujiFilm készülékhez – számos dedikált vezérlővel nyújt tökéletes képalkotási élményt: nem csak az érzékenységet, hanem a záridőt és az expozíciókompenzációt is dedikált tárcsával állíthatjuk be. Az elektronikus kereső 3,69 millió képpontos felbontást kínál, míg a hátoldalat domináló, három tengely mentén dönthető érintésérzékeny kijelző 1,84 millió képpontot kínál. Amint azt fentebb már említettem, az X-T5 kisebb és könnyebb (554 grammot nyom), mint az X-T4 volt, és csak picivel nagyobb az eredeti X-T1-nél.

Kép forrása: FujiFilm

Az X-T5 a mozgóképek terén sem szerénykedik, hiszen legfeljebb 6,2K felbontású videókat vehetünk fel vele 30 kép/mp-es képfrissítés mellett 4:2:2 10-bit színtömörítés mellett. Túlmintavételezett 4K HQ módban, F-Log 2 színprofillal akár 13 FÉ dinamikaátfogást is elérhetünk. Külső felvevővel (Atomos) az X-T5-tel nyersvideót is rögzíthetünk 12-bites színmélységgel Apple ProRes RAW formátumban legfeljebb 6,2K felbontásban 29,97 kép/mp képfrissítéssel. A FujiFilm X-T5 fekete vagy ezüst színben lesz kapható november végétől, ára 1700 dollár. Bővebb infó a FujiFilm weboldalán olvasható.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...