Megjelent a Leica SL3

Számtalan pletyka után végre hivatalosan is bejelentették a Leica legújabb fényképezőgépét, az SL3-at. Az újdonság lelke egy 60 MP-es full frame képérzékelő, ami a gyártó szerint 15 FÉ dinamikaátfogást kínál. A készülék menüjében 18 és 36 MP is választható (DNG és JPEG egyaránt), ha valakinek túl sok lenne a bő 60 MP-es képméret. A képalkotó motor 14-bites színmélységgel dolgozik, az érzékenység ISO 50-ről indul és egészen ISO 100 000-ig felcsavarható. Hogy ne mozduljanak be fotóink, a beépített képstabilizáció 5-tengely mentén küzdi le kezünk mozgását, remegését. A Leica Maestro IV képfeldolgozó egysége felel a tökéletes színalkotásért és nem utolsósorban a feldolgozás gyorsaságáért.

Kép forrása: Leica

A Leica SL3 autofókusza háromféle technológia egyesítésével végzi dolgát: a szokásos kontraszt- és fázisérzékelésen kívül mélységérzékelés is szerepel a repertoárban. Az intelligens témafelismerésnek hála bármilyen megvilágítás mellett tökéletesen éles képek születhetnek. Az SL3 teljesen át lett tervezve az elődmodellhez képest, így a váz kisebb és könnyebb, ugyanakkor az ergonómia nem szenvedett a miniatürizálástól. A kezelőfelület továbbra is intuitív, felhasználó-centrikus kialakítású. Az SL3 kezelőszerveit minden fotós saját igényeinek megfelelően alakíthatja. A váz hátoldalán egy dönthető, 3,2”-is érintésérzékeny kijelző található; a kijelzett ikonok a gép orientációjának megfelelően jelennek meg.

Kép forrása: Leica

A Leica SL3 – természetesen – szigetelve van, így rossz időjárásban sem kell azonnal menedéket keresnünk. A csúcsminőségű anyagok és az IP54 szabványnak megfelelő szigetelés garantálja a hosszú élettartamot (rendeltetésszerű használatot feltételezve). A készülék elektronikus keresője („EyeRes” kereső) kiváló minőségű optikai elemeket és 5,76 millió képpontos LCD panelt tartalmaz. A képfrissítés akár 120 kép/mp is lehet, ami szemkímélő és „életszerű” keresőképet jelent. Az SL3-at CFexpress Type B és UHS-II SD formátumú memóriakártyákkal bővíthetjük. A vezeték nélküli adattovábbítást a beépített Bluetooth és a WiFi (MIMO-val) modul teszi lehetővé.

A tükörnélküli Leica SL3 141,2 x 108 x 84,6 mm terjedelmi, tömege csupán 769 gramm (memóriakártya és akku nélkül). A vázat termetes pufferral szerelték fel a mérnökök: kerken 8 GB az átmeneti tároló. Az USB 3.1 Gen 1 Type-C típusú USB aljzat mellett időkód interfésszel, HDMI aljzattal, 3,5 mm-es fejhallgató kimenettel és 3,5 mm-es mikrofon bemenettel is ellátták a készüléket.

Kép forrása: Leica

Mozgóképek terén a Leica SL3 akár C8K felbontásra is képes (17:9-es képarány, 8192 x 4320 pixeles képméret), de opció még a „sima” 8K (7680 x 4320), a C4K, a 4K, illetve a Full HD. Legnagyobb felbontásban a képfrissítés maximuma 29,97 kép/mp, a színtömörítés pedig 4:2:0 @ 10-bit. Az adatfolyam bitsűrűségének csúcsa 600 Mbps, amit a kamera például C4K felbontás mellett ér el. Természetesen a HDMI aljzaton keresztül az SL3 képes a jeltovábbításra is, így akár külső felvevővel is rögzíthetjük videóinkat. A videós részleget Rec. 709, L-Log Rec. 2020, HLG rec. 2020 gamma-görbékkel is ellátták.

A fényképezőgép monokróm adatkijelzővel is fel lett szerelve, ennek mérete 1,28”, felbontása 128 x 128 pixel. A mechanikus zár legkisebb zárideje 1/8000 mp, elektronikussal pedig ennek a fele, 1/16 000 mp is elérhető. A legnagyobb sorozatfelvételi sebesség 15 kép/mp elektronikus zárral, 14-bites színmélységgel, rögzített fókusszal.

A készüléket 7000 dolláros/eurós áron már előrendelhetjük. Bővebb információt a gyártó weboldala kínál.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...