Megérkezett az új, autofókuszos Raspberry Pi kameramodul

Ezek a miniatűr kameramodulok lassan annyit tudnak, mint egy „igazi” fényképezőgép! A Raspberry Pi Camera Module 3 komoly fejlesztéseket kapott: az egység nagyobb felbontású szenzorral, infravörös fényérzékenységgel, HDR képességgel, széles látószögű optikával, illetve autofókusszal is rendelkezik. A frissítés már időszerű is volt, hiszen a legutóbbi kameramodulját hat évvel ezelőtt mutatta be a gyártó.

Kép forrása: rapberrypi.com

A modul lelke a Sony 12 MP-es IMX708 képérzékelője, ami nem csak nagyobb felbontású (12 vs. 8 MP), hanem nagyobb felületű is. A 16:9 oldalarányú chip alacsonyabb zajszintű, s a formátumának hála Full HD-ben akár 50 kép/mp-es képfrissítésre is képes. Azonban a legnagyobb újítás az autofókusz, ugyanis a korábbi modellnél rögzített volt az élességállítás, azaz előre beállított távon volt igazán éles a képe.

Bár az AF miatt kissé vaskosabb lett a modul (12,4 mm), a korábbi 9 mm-hez képest ez egy csekély kompromisszum, amit szerintem sokan szívesen felvállalnak. A legkisebb tárgytáv 5 cm lehet, ami komoly makró képességekre utal. Az új optika egyébként 102 fokos látószöget kínál, amibe már sok minden belefér. A gyártó négyféle kiépítésben kínálja az új kameramodult, ahol a legkedvezőbb árúért 25 dollárt kell majd fizetnünk: hagyományos, illetve infravörös felvételekre képes modulok, standard, illetve széles látószögű optikával szerelt modulok (utóbbiért 35 USD-t kell fizetni). Bővebb infóért kattints ide.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...