Ezért olyan gyatra a mai gépek akkuteljesítménye – valóban?

Találtam egy érdekes cikket a neten, amiben azt fejtegeti a szerző, hogy a mai modern fényképezőgépek akkuteljesítménye mennyire gyenge. Egy olyan felsorolást ír le az illető, ami szerintem nem minden esetben állja meg a helyét, vagy felel meg a valóságnak. Persze, mint minden mesének, így ennek a feltevésnek is van egy kis igaz csírája valahol – de lássuk azt a listát:

  • Folyamatos AF: mára annyira fejlett lett a folyamatos AF, hogy a fotósok jó része már nem is pazarolja az idejét az egyszeri autofókusszal. A folyamatos AF viszont szívja az energiát, hiszen a váz hajtja meg, látja el árammal a rácsavart objektívet. A folyamatos „röcögtetés” pedig gyorsabban lemerítheti a fotómasina áramforrását. Valóban, ez így van, ám azt nem tudhatjuk pontosan, hogy a fotósok halmazának mekkora szelete használ folyamatos AF-t. Van erre valami kimutatás?
  • WiFi és Bluetooth: a modern gépek közül szinte mindegyik rendelkezik már vezeték nélküli kommunikációs modulokkal. Ha jól emlékszem, az egyik első olyan váz, amiben beépített WiFi modul is volt, a Canon EOS 6D volt – sosem kapcsoltam be rajta 🙂 De valóban, ez is szívja az energiát. Kérdés, ki mikor használja, mert én pl. nagyon ritkán (távvezérléskor, de fájlátvitelre a memóriakártyát veszem ki és teszem olvasóba, vagy USB-n kötöm össze a fotógépet a PC-vel).
  • A kijelzők fényerejének csökkentése: jellemzően automatikus beállítást választok, az maga beállítja a szintet, szóval nem, ez nem érint.
  • Expozíciós értékek előnézete: nos, aki állandóan azt lesi, hogy az aktuális beállítások milyen hatással lesznek a képre, az tényleg plusz fogyasztást generál, de istenem, ezért van a digitális gép, nem?
  • Magasabb ISO értékek használata: állítólag több energiát szán ilyenkor a képfeldolgozó motor a fotók feldolgozására, de ezt ki kell próbálnom, nem hiszem el.
  • MI beállítások: ha a különféle mesterséges intelligenciához kötött funkciókat használjuk (pl. jelenet-, vagy témafelismerés), akkor a rendszer állandóan adatbázisokkal egyeztet, és ez is több áramfogyasztást generál. Lehet, nem biztos.
  • Gyakori sorozatfelvétel: hát, pont sorozatfelvételkor eszik kevesebbet a gép, hiszen nem lesed képenként az élőképet, illetve nem ellenőrzöd az expozíciót. Ezt konkrétan próbáltam évekkel ezelőtt, gyors sorozatfelvétellel kb. kétszer annyi képre volt elég a nafta, mintha egyesével lőttem volna.
  • Elektronikus keresők felbontásának növekedése: na ez tény, hiszen minél több pixelt kell meghajtania a rendszernek, annál több áramra lesz ahhoz szükség. Az EVF kis mérete ne tévesszen meg senkit, attól, hogy kicsi az átmérője még ott van a sokmillió pixel, amit energiával kell táplálni. Egy 3-4-9 millió képpontos EVG sokkal többet eszik, mint egy 1-2 millió pöttyös kijelző.

A Sony A7 III vázam már lassan négy éves, így az akkuja is. A mai napig rengeteg fotóra elég egy töltés. Pontosan nem tudom, hány fotót tudok készíteni egy töltettel, de „hetekre” elég szokott lenni a nafta. Szóval, szerintem a modern gépek – ha nőtt is az energiaigényük – modern áramforrásai kellően fel vannak készítve a feladatukra. Persze, mint mindenben, így itt is akadnak kivételek, mindig akad egy-egy olyan fényképezőgép, ami különösen nagy energiaigényű, vagy szimplán alultervezték benne az akkumulátort. De azért tartsuk szem előtt, hogy a modern masinák sokkal energiahatékonyabban működnek, az új processzorok és az új áramkörök kevesebbel is beérik, mint a 15+ éves dinoszauruszok.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...