A SmallRig RC350B LED lámpa és a CP 3980 vezérlő rövid bemutatója

Immár hazánkba is megérkezett a SmallRig legújabb LED lámpája, a „fejgenerátoros” RC350B, amit a gyártó elsősorban vloggereknek, azaz mozgóképkészítőknek ajánl. Persze, ennek ellenére fotózáshoz is használható – annak függvényében, hogy milyen fényformálót csavarunk a Bowens rendszerű bajonettjébe (gyárilag az úgynevezett 55°-os Hyper Reflector jár hozzá).

A csomag része egy félkemény táska, amiben a szettet biztonságosan szállíthatjuk, tárolhatjuk. A táska tartalmazza a lámpafejet, az említett reflektort, az állványadaptert (lásd később), a külső tápot, a tápkábelt, a leírásokat, a védőkupakot.

A SmallRig RC350B LED lámpa fontosabb műszaki paraméterei a következők:

  • Színhőmérsékleti tartomány: 2700-6500K (+/- 200K)
  • Fejegység tömege: 3300 gramm
  • Teljes csomag tömege: 7865 gramm
  • Fejegység méretei: 290 x 145 x 145 mm
  • Táska külső méretei: 555 x 325 x 210 mm
  • Legnagyobb fogyasztás: 403,2W
  • Tápfeszültség: 48V, 8,4A
  • Külső táp feszültségtartománya: 100-240V 50/60Hz
  • TLCI (TV Lighting Consistency Index): 97+
  • CRI (Color Rendering Index): 96+
  • Rádiófrekvencia: 2,4GHz
  • Vezeték nélküli hatótáv: max. 100 méter
  • Hűtés: 2db ventilátor (zajszint 28dB 1 méterre a fejegységtől)
  • Fejegység maximális fényereje: 115 000 lux 1 méterről mérve 5600K színhőmérsékleten a mellékelt reflektorral (0-100% között szabályozható)
  • Optikai rendszer: „AstralTech”

Már maga a táska is jól reprezentálja a márka minőségét: átgondolt, kellően erős kialakítás, jó minőségű anyaghasználat, s bombabiztos belső szeparátorok garantálják eszközeink biztonságát. A cipzár két irányba, hátrafelé nyitható (vagy ahogyan épp a két kocsi parkol), a fedél bő 90 fokban felnyitható, s hogy ne boruljon le hátrafelé, a két szélénél egy-egy pánt fogja meg a nyitás lendületét.

A lámpatest maga kb. 3,3 kilogrammot nyom, de vaskos fogantyújának hála még a gyengébbik nem képviselői által is rendkívül könnyen kezelhető (cipelés, dőlésszög beállítása). A lámpatest éghetetlen anyagból készült, alul és felül gazdagon ellátták szellőzőnyílásokkal. A lámpatest felső oldalán, ha bekukucskálunk a „motorháztető” alá, láthatjuk a két hűtőventilátort, amelyek csupán 28dB-es zajt csapnak munkájuk végzése során (ez az érték igen alacsony, alig hangosabb, mint a szélfútta levelek susogása), így videózás során sem kell zajszűrést alkalmaznunk.

A SmallRig RC350B LED lámpa kezelőfelülete is rendkívül egyszerű, könnyen használható: az alsó sorban van a tápcsatlakozó, a vezetékes távvezérlő aljzata, illetve a bekapcsoló. Fölöttük a három (végtelen forgású) szabályzó, amelyekkel – jobbról balra haladva – a fényerőt, a színhőmérsékletet, illetve az effektek intenzitását tudjuk beállítani. A kis kijelző mellett balra az FX gomb megnyomásával átválhatunk standard fényről az effektekre, amelyekből összesen kilenc van: flash (vaku), paparazzi (vaku 2), lightning (villámlás), party, faulty bulb (kontakthibás villanykörte), tv, flame (láng), fireworks (tűzijáték), illetve breath (légzés). Ezek bemutatásához készítettem egy rövid videót, de epilepsziás rohamra hajlamosak NE nézzék meg (nem viccelek!):

A kezelőfelület jobb felső sarkában van egy apró nyomógomb, amivel a készüléket gyári állapotába lehet visszaállítani, ha bármi gond adódna (a próbák során erre nem volt szükség). És így fest a felület működés közben:

A gyártó olyan állványadaptert ad a lámpához, ami egy nagy karral rögzíthető a kívánt dőlésszögben. Akkor sem történik semmi baj, ha véletlenül nem húzzuk meg a karos csavart, a billenőfej fékezett működésű, teljesen kiengedett csavarral is rendkívül lassan billen el.

A LED-halmaz előtt az úgynevezett „AstralTech” optikai rendszer található, ami a diódák fényének egyenletes, szórt fényét garantálja. Ez tulajdonképpen egy speciális prizma. A lenti fotón a lámpát 1%-os fényerővel láthatjuk (rajta van a lámpán a mellékelt reflektor):

Aki szeretné, a SmallRig RC350B LED lámpát kiegészítheti vezetékes távvezérlővel, ami az RC 350 / RC 450 COB LED Video Light Control Panel nevet kapta. Ez a kis vezérlő gyakorlatilag ugyanazt a kezelőfelületet kapta, ami magán a lámpatesten is megtalálható, tehát nem kell átszokni, nem kell újra megtanulni a világítótest vezérlését, beállítását.

A vezérlő hátoldalára felkerült egy mágnes, amivel fém felületekre (pl. állványra, hűtőre, autó oldalára stb.) csatlakoztathatjuk további armatúrák közbeiktatása nélkül.

Aki azonban állványra szeretné ezt a távvezérlőt felszerelni, az használja a mellékelt satut, aminek egyik vége egy gömbfej, amit a vezérlőhöz „csatlakoztatunk” (a mágneshez, ugye), a másik vége pedig maga a satufej, amivel az állványra lehet szorítani a rendszert.

És így néz ki a készre szerelt vezérlő a lámpa állványára erősítve, munka közben:

Aki azonban nem szeretne vezetékekkel, plusz eszközökkel bíbelődni, annak még mindig ott van a lehetősége arra, hogy vezeték nélküli módon vezérelje a SmallRig RC350B LED lámpát: a gyártó ugyanis ingyenesen kínálja a „SmallGoGo” nevű alkalmazását, amit Android és iOS rendszerek alá telepíthetünk. Nekem volt szerencsém kipróbálni az Android verziót, amit csak többszöri telepítés/törlés ciklus után sikerült megfelelő működésre bírnom (pl. nem árt, ha a szoftver indítása előtt be van kapcsolva az okoseszközön a WiFi, a Bluetooth, illetve a GPS).


Meglehetősen egyszerű kezelőfelület – light és dark skin

A szoftver első indításakor engedélyeznünk kell a telefon (vagy táblagép) bizonyos rendszereinek használatát, el kell fogadnunk a felhasználási feltételeket, és el kell döntenünk, hogy regisztrált felhasználóként, vagy „vendégként” akarjuk használni az alkalmazást. A vendég ugyanolyan funkciót kap, mint a regisztrált tag, szóval nem kötelező az email megadása.

Ha sikerült összepárosítani a szoftvert a lámpával (ez automatikusan történik), akkor válasszuk ki a kilistázott eszközök közül azt a lámpát, amelyiket vezérelni szeretnénk:

Ha ez megvan, akkor akár firmware-t is frissíthetünk a lámpán – szerencsére a tesztre kapott egységen a legfrissebb szoftver volt feltelepítve, így azzal nem kellett foglalkoznom:

A lámpát be és ki is kapcsolhatjuk a SmallGoGo alkalmazásból (ehhez előtte fizikailag be kell azt kapcsolni), illetve vezérelhetjük az összes paraméterét, effektjét.

Értékelés

A SmallRig RC350B LED lámpa egy nagyon jó minőségű, hasznos tudással felvértezett videó-fény, amit azért fotózáshoz is bátran használhatunk (nem villog a LED). Hosszabb működés során sem melegszik elviselhetetlen mértékben a lámpa, ami megkönnyíti a nyári használatot (nálam kis szobában van a „stúdió”, minden plusz hőforrás extra kínt okoz a meleg hónapokban). Bowens rendszerű fényformálókat használhatunk, a mellékelt állványcsonk pedig extra biztonságot ad a feledékenyeknek is. Az effekteket igény szerint egyénre szabhatjuk, de számomra ezek nem voltak annyira hasznosak, mint amennyire például egy filmkészítő részére lehetnek. A SmallGoGo alkalmazáson még van mit csiszolni, hogy teljesen kompatibilis legyen az Android rendszerrel és telefonokkal, de némi türelemmel és „megoldani akarással” ez sem okoz különösebb gondot. Maga az RC350B LED lámpa bruttó 422 490 forintért vásárolható meg, a hozzá való kontrollerért pedig bruttó 41 900 forintért vihető a Tripont webshopjából. A cuccnak jár az „Ajánlom” biléta!

SmallRig RC350B LED lámpa

A SmallRig RC350B LED lámpát és az RC 350 / RC 450 COB LED Video Light Control Panelt a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...