Őrült ötlet, vagy zseniális párosítás: T/S és makró egy objektívben

A TTArtisan újdonsága, a 100 mm F2.8 Macro 2x ötvözi a tilt-shift és a makró világát – ha jobban belegondolunk sokkal inkább zseniális, mint őrült ötlet, hiszen makrózáskor papírvékony lesz a mélységélesség még akkor is, ha szűkre vesszük a fényrekeszt. A gyártó ráadásul kilenc (!) rendszerre kínálja ezt a lencserendszert: Sony E, FujiFilm X, Nikon Z, Canon RF, m4/3, L-bajonett mellett FujiFilm GFX, Canon EF, és Nikon F bajonettel is kérhető. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy utóbbi három esetben NEM lesz elérhető a T/S funkció, az optika „egyszerű” makróként fog csak viselkedni.

Kép forrása TTArtisan

Nos, a TTArtisan 100 mm F2.8 Macro 2x kirajzolja a full frame képérzékelőket, kétszeres nagyítást is tud, optikai formulája pedig úgy lett megtervezve, hogy a nagyobb felbontású szenzorokkal se legyen gond a rajzzal. Tíz csoportba rendezve összesen 14 lencsetagot találunk a tubusban, az elemek közül hat speciális kialakításnak örvend. A gyártó ezt az objektívet nem csak a makrózás szerelmeseinek ajánlja, hanem portrézáshoz és termékfotózáshoz is. Érdekesség, hogy a tubuson négy darab, szabványos állványmenetet is elhelyeztek, így a makrólámpák, vagy egyéb kiegészítők felhelyezése nem okozhat gondot.

Kép forrása TTArtisan

A legkisebb tárgytáv 25 cm a szenzorsíktól mérve, azaz igen közel mehetünk a témához. Az F2.8-ról induló blendét F22-ig szűkíthetjük a vezérlőgyűrű segítségével. Dönteni legfeljebb 8°-ban lehet az optikát, míg eltolni +/- 6 milliméternyit. A perspektíva-korrekcióval és az élességi sík kreatív áthelyezésével olyan eredményeket érhetünk el, amire egy hagyományos objektívvel esélyünk se lenne. A szűrőmenet átmérője 67 mm, a blende íriszét 12 darab lamellából alakították ki. Az objektív tömege 695-845 gramm közé esik attól függően, milyen bajonettel kérjük. Az újdonság ára meglepően baráti: csupán 390 dollárt kér érte a gyártó.

Kép forrása TTArtisan

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...