Nikon Z 8 – rövid élménybeszámoló

Nem tudom, hogy miért, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy a Nikon (szinte) csak akkor alkot nagyot, ha rendesen megszorongatják a tökeit. Így volt ez anno a digitális tükörreflexes gépek korában, és most, a tükörnélküliek világában is csak akkor tette le elénk végre a Z 9-et, amikor már nagyon kilátástalannak tűnt a gyártó helyzete. Anno a Canon full frame szenzoros gépei miatt került lépéskényszerbe a Nikon, most viszont a világjárvány és a világgazdaság szomorú helyzete „késztette” a mérnököket és a marketingeseket valami nagy megalkotására. 2008-ban a D3-mal, majd a picivel később bemutatott D700-zal adott kemény választ konkurenseinek a Nikon, most a Z 9 és a Z 8 lett a fotósok új kedvence. A hírek szerint Z 9-ből nem tudott eleget gyártani a japán vállalat, de nagyon úgy tűnik, hogy a Z 8 is igen szépen fogy – több kört kellett várni a masinára annak, aki az elsők között rendelte meg.

Konkrét számokat sehol nem találtam (a gyártó csupán annyit közölt, hogy a Z 9 a D3 óta a legkelendőbb csúcsgépe), de a legtöbb külföldi fotós szaklap beszámolója alapján szépen pörög a Z 9 / Z 8 páros. A Nikon végre újra nyeregben érezheti magát, ami számunkra is jó hír, hiszen kár lett volna, ha az Olympus sorsára jut.

Lássuk a Nikon Z 8 legfontosabb műszaki adatait:

  • FX (full frame) méretű, 45 MP felbontású, többrétegű BSI (hátsó megvilágítású) CMOS szenzor
  • ISO 64-25 600 alap érzékenység, ami ISO 32-102 400-ig kiterjeszthető
  • Z-bajonett
  • EXPEED 7 képfeldolgozó processzor
  • 14-bites NEF RAW, 8-bites JPEG, illetve 10-bites HEIF állókép formátumok
  • NEV, MOV, MP4 mozgókép formátumok
  • Nincs mechanikus redőnyzár, csakis elektronikus zár van
  • Záridő-tartomány: 1/32 000-30 mp
  • Képkiesés nélküli élőkép
  • Hibrid AF rendszer (kontraszt-/fázisérzékelés): 493 AF mezővel, másodpercenként 120 AF számítás, 3D követéssel és fejlett témafelismeréssel, -9 FÉ érzékenység (F1.2 érték mellett)
  • Sorozatfelvételi sebesség maximum 20 kép/mp RAW-ban, 120 kép/mp JPEG-ben – előfelvételi sorozat rögzítése lehetséges
  • 4K @ 120 fps, 8K @ 60 fps, N-Log, HLG – mind belső adattárolóra (CFexpress)
  • 12-bit RAW és Pro-Res HQ 10-bit 4:2:2 videó
  • 5-tengelyes beépített képstabilizáció (maximum 6 FÉ előny a megfelelő objektívvel)
  • Elektronikus kereső 0,5” képátlóval, 3,69 millió képpontos felbontással, 120 kép/mp képfrissítéssel, 0,8x nagyítással, 23 mm-es betekintési távolsággal
  • 3,2”-os érintőképernyő 2,1 millió képpontos felbontással
  • Beépített Bluetooth és WiFi modulok
  • Ár: 1,9 millió forint

Volt szerencsém pár héttel ezelőtt eljutni a Z 8 itthoni beharangozójára, ahol a bejelentést követően személyesen is kézbe lehetett venni az újdonságot. Sajnos, az eseményről nem lehetett felvételt készíteni, így meg kellett várnom, míg el nem jut hozzám egy tesztpéldány a Z 8-ból. Erre nem is olyan rég végre sorkerült, de – bevallom – nagy meglepetés nem ért a készülék kapcsán: valóban fenomenális és a motorháztető alatt valóban ugyanaz, mint a Z 9!

Persze, azért vannak különbségek: a Z 8 értelemszerűen kisebb (144 x 118,5 x 83 versus 149 x 149,5 x 90,5 mm) és könnyebb a Z 9-nél (910 versus 1340 gramm), akkumulátora kisebb teljesítményű, így kevesebb felvétel készíthető egy töltéssel (370 versus 770 kép). Míg a Z 9-nek két CFexpress Type B memóriakártya foglalata van, addig a Z 8-ba egy CFexpress Type B és egy SD (UHS-II) típusú memóriakártya helyezhető.

Bár a Z 9 váz nagyobb, így értelemszerűen több vezérlő fér el rajta, a Z 8-nak két USB-C típusú aljzata is van: az egyik dedikáltan a töltést és áramellátást szolgálja (ami jól jön, ha például stúdióban, vagy terepen külső áramforrásról dolgozunk), míg a másik az adatkapcsolatot, a bővíthetőséget biztosítja. A Z 8 már támogatja a JPEG és a NEF fájlformátumok mellett a 10-bites színmélységet kínáló, tömörített HEIF állományokat is. Az autofókusz rendszere a Z 8-nak az emberek és állatok mellett járművek felismerését is támogatja. Ezek közt szerepel a vonat, az autó, a motorbicikli, illetve a repülőgép (utóbbi – érdekes módon – külön beállításként található a menüben).

A Z 8 két portréfunkciót is kapott: az egyik a „Portrait Impression Balance”, ami precízebb ráhatást enged a bőrtónusok árnyalatainak és fényességének beállítására, míg a másik, a „Skin Softening”, ahogy a neve is sugallja, puhábbá és simábbá teszi az ember bőrét anélkül, hogy a hajat, vagy a szemet érintené – egy fényképen akár három személy számára is használható ez a filter. Ezek a funkciók JPEG, valamint videofelvételek esetén is alkalmazhatók.

A Z 9-ben beépített GPS modul is található, így felvételeink EXIF adattábláit a helymeghatározó adatokkal (koordináták) is kibővíthetjük. A kisebb Z 8-ból ez az elem kimaradt, így csak külső eszköz segítségével tudjuk rögzíteni a koordinátákat (Bluetooth és okostelefon párosításával).

A folyamatos filmfelvétel esetében is van eltérés: a Z 8 – mivel kisebb – hajlamosabb a túlmelegedésre, ezért a gyártó korlátot szabott a felvételek hosszának. 4K @ 60 fps képfrissítés mellett kb. 2 óra lehet a videó hossza. 8K @ 30 fps beállítások mellett pedig 90 percre csökken ez az időtartam. A Nikon saját mérései alapján, 25°C-os környezeti hőmérsékleten „ígéri” ezeket a számokat. Az összehasonlítás végett: a Z 9 esetében 4K alatt nincs időkorlát, míg 8K-ban két óra a limit.

Ahogyan a fenti kép is mutatja, a Z 8 kezelőfelülete is megvilágítható. Nem csak a státuszkijelző, hanem a gombok is világítanak kérésre. Ehhez egyszerűen mozgassuk túl a bekapcsolót az „ON” álláson.

A tetőlemezen található kisebb kijelzőről a legfontosabb expozíciós értékek mellett a választott AF mezőt, a behelyezett memóriakártya típusát, a felvételi módot, a képtovábbítás módját, az autofókusz módot, az akkumulátor töltöttségi szintjét, illetve a memóriakártyára még rögzíthető felvételek számát is leolvashatjuk.

A Z 8 gyakorlatilag ugyanazt a kezelőfelületet nyújtja, mint a Z 9, így nem csak primer, hanem tökéletes másodgép is lehet a nagyobb testvérmodell mellett. A fotós gyakorlatilag „vakon” kezelheti a két masinát anélkül, hogy összekeverné a funkciókat.

A Nikon Z 8-nak sincs mechanikus zárrendszere, és ugyanúgy megkapta a mérnököktől a szenzort védő redőnypajzsot, mint a Z 9. A váz kikapcsolt állapotában ez a redőny védi meg a CMOS lapkát a külvilágtól. A menüben beállíthatjuk, hogy kérjük-e kikapcsoláskor a képérzékelő védelmét, vagy sem.

A váztest alján a szokásos látkép fogadja a nézelődőt: az optikai középvonal alatt a fém állványmenet, tőle jobbra pedig az akkumulátor fiókjának ajtaja látható.

A Z 8 menürendszere azonos a Z 9 fényképezőgépével. Persze, itt-ott lehetnek kisebb eltérések a bejegyzések és a funkciók kapcsán, hiszen nem mindegyik szolgáltatás érhető el az egyik, vagy a másik vázban. De a menü kiosztása, lapszáma stb. az egyezik a masinák közt.

A Nikon magyar képviseletétől a Nikkor Z 28-75 mm F2.8 objektívet kaptam a vázhoz, ezt használtam a képminták elkészítéséhez. A szokásos ISO képekkel nem fárasztalak benneteket, ugyanaz látható rajtuk, ami a Z 9 esetében is. A képmintákat itt éritek el.

Pár megjegyzés, észrevétel a fotógép használatával kapcsolatban:

  • A kisebb akkumulátor dacára akár egész napokon keresztül fényképezhetünk a Z 8-cal, nem kell attól tartani, hogy 3×0 felvétel után rohanhatunk újabb akkuért. Persze, minden körülményektől függ (pl. külső hőmérséklet, mennyit videózunk, gyakran nézegetjük-e hosszú percekig az elkészített fotókat, vagy a menüt), de mondjuk sorozatfelvétel alkalmazásával akár 1000+ kép is könnyűszerrel „belefér” az akku töltöttségébe.
  • A kettős kártyafoglalat hasznos dolog, csak kár, hogy itt „felemás” megoldást alkalmazott a Nikon. A Z 8 annyival nem olcsóbb, nem alacsonyabb kategória, hogy ne fért volna bele (a szó fizikai értelmében véve is) két CFexpress Type B nyílás. Persze, aki tele van SD kártyákkal, és inkább fényképezésre használja a készüléket, az üdvözli ezt a döntést, hiszen a CFexpress nem olcsó játék. De akkor már miért nem UHS-III kompatibilis a foglalat? A pufferürítés így 30-40 kép után fájdalmasan lassú lett.
  • Mivel a Z 8 a Z 9 fókuszrendszerét örökölte, ezért nem kell sokat aggódnunk annak pontossága kapcsán: gyakorlatilag tökéletes munkát végez a rendszer akár a legnehezebb témák esetében is. Szemkövetésnél például valóban az alanyunk szeme lesz éles, nem pedig a szempillák, vagy ép a másik szem.
  • Bár nem vagyok egy nagy filmkészítő (sőt), jó hír, hogy a Z 8 – noha kisebb térfogatú, mint a Z 9 – nem olyan könnyen melegszik túl, mint azt a gyári adatokból feltételeznénk. Persze, mint más esetben is, itt is közbeszólhat a környezeti hőmérséklet, a kiválasztott felbontás és képfrissítés, illetve az, hogy árnyékban, vagy tűző napon videózunk. „Your mileage may vary” – ahogy brit barátaink mondanák, de nagy a valószínűsége annak, hogy előbb fogyunk ki a tárhelyből.
  • Számomra picit fájó volt a GPS modul hiánya – nyilván minden megoldható, de kevésbé elegáns módja a koordináták rögzítése okostelefon közbeiktatásával. Tényleg akkora helyet foglal egy ilyen modul?

Értékelés

Bár a Z 8 600 000 forinttal olcsóbb a Z 9-nél (1,9 vs 2,5 millió Ft), a fotós gyakorlatilag „ugyanazt” kapja kisebb csomagolásban! Nyilván vannak kompromisszumok, de ha minden masina egyforma lenne, akkor.. Szóval, a Z 8 mindent is tud, amit a Z 9, de formavilága – számomra legalábbis – sokkal szerethetőbb, kezelhetőbb. Már amikor a hivatalos bejelentést megelőzően megláttam a kiszivárgott termékfotókat, már akkor tudtam, hogy ez egy igazi szerelem lesz! Kézbe venni a Z 8-at pedig egy fantasztikus élmény volt! Nem is tudom, mikor éreztem magamon ekkora eufóriát legutóbb – talán a (nem írjuk ki ide, konkurens gép) láttán dobbant ekkorát fotós szívem. No, de térjünk vissza az észérvek talajára: bármennyire is jó fényképezőgép-videokamera hibrid a Z 8, azért vannak komoly konkurensei. Ott van például a Canon EOS R5, aminek ráadásul – a pletykák szerint – hamarosan megérkezhet az utódja, ami még ütősebb lesz. Mindenképp meg kell említeni a Sony A7R V-öt is, ami magasabb felbontást nyújt, és hasonlóan fel van vértezve szolgáltatások és funkciók szempontjából. Aki pedig nem akar, vagy nem tud ennyi pénzt kiadni, annak házon belül is akad jó választása: a Nikon Z 7II a mai napig egy nagyon jó fényképezőgép.

Sajnos, a Nikon Z 8 nem lehetett nálam túl sokáig (ez az átka annak, ha nagyon új gépet „tesztel” az ember), de az a pár nap nagyon meggyőző volt. Hogy hosszútávon hogyan fog teljesíteni, az majd kiderül – egyedül a mechanikus zár hiánya miatt „aggódom”, hiszen az elektronikus globális központi zár még odébb van. A Z 8 kapcsán nagyon nem lehet semmibe sem belekötni; manapság már mi nem drága, így hát az 1,9 milliós árcédula sem rí ki annyira a tömegből, meg – ugye – idővel ennek a gépnek is eshet valamelyest az ára. Simán megelőlegezem neki az „Év Gépe” titulust, így hát jár neki a „Kedvenc” biléta!

Nikon Z 8

A Nikon Z 8 vázat és a Nikkor Z 28-75 mm F2.8 objektívet a Nikon hazai képviseletétől kaptam kölcsön a bemutatóra. A váz műszaki adatait itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...