Ezeket a lépéseket mindenképp végezd el új fényképezőgép vásárlása után

Ha új, vagy számodra új fényképezőgépet vettél, akkor az alábbi pár lépést mindenképp ajánlott elvégezni az önfeledt fotózás érdekében!

Új gép, új élet

Alaposan vedd szemügyre a készüléket
Még új termékeknél is előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, amelyek a szállításból származnak, sőt, – bár ritkán – gyári „hétfői” fotógépekkel is lehet találkozni (tudnék ilyenekről mesélni, kifogtam kettőt a múltban). Szóval, működik minden tárcsa, nyomógomb, nincsenek külsérelmi nyomok a vázon, a kijelző (ha mozgatható, persze) nem lötyög, nem repedt, nem törött, nem hibás a képe? A kereső optikai része tiszta, nincsenek porszemcsék, szőrszálak a belsejében? Élesre állítható a kereső képe? Az akkufedél és a memóriakártya fiókjának ajtaja rendesen rögzül?

Töltsd fel teljesen az akkumulátort
Kérdés, ugye, hogy a gyártó ad-e dedikált töltőt a készülékéhez, vagy azt csak opcionálisan lehet megvásárolni? Az áramforrást csak a készülékben lehet feltölteni? Mennyire gyors a töltés dedikált töltővel és USB-n keresztül?

A menü teljes visszaállítása („reset”)
Igaz, új fényképezőgépeknél nem annyira fontos, hacsak nem bemutató darabot vásároltál, mert annál a kedves érdeklődők bármit elállíthattak, de használt gépeknél szinte kötelező a teljes menü visszaállítása, a paraméterek gyári értékre való visszaállítása, a szerzői jogok törlése stb. Mielőtt azonban ezeket a lépéseket elvégeznéd, érdemes ellenőrizni, hogy a feltelepített firmware a legfrissebb-e.

A firmware frissítése
Mindenképp érdemes a megvásárolt fényképezőgép vezérlőszoftverét a lehető legújabbra cserélni, ugyanis a gyártók számos olyan apró hibát is javítanak ezekben, amiről bővebben nem írnak („általános stabilitás növelése” és társaik). A firmware frissítése után érdemes elvégezni a paraméterek „nullázását”, azaz végrehajtani a fenti pontban leírt visszaállítást.

A paraméterek beállítása, a gép „belakása”
Miután frissítetted a vezérlőszoftvert és lenulláztad a menüt, érdemes mindent saját igényeid szerint beállítani. Ez a lépés általában egy hosszabb folyamat, de szerencsére csak az új készülék belakásakor van rá szükség, a fotózáskor csak egy-egy paraméteren kell változtatni, ha egyáltalán. Ha van rá mód, mentsd el a beállításokat, majd másold át az elkészült konfigurációs fájl számítógépedre, hogy ott is meglegyen (kártyaformázáskor különben ez is megy a levesbe, ugye).

A megfelelő memóriakártya
Noha a fényképezőgéped egy adott memóriakártya típussal működik (vagy kétfélével, mondjuk SD és CFexpress Type B), biztos lehetsz benne, hogy az adott típuson belül is van tucatnyiféle, ami működhet a masináddal, de ezek közül csak egy-kettő lesz optimális a használat során. Szóval, olyan kártyát válassz, ami nem csak a gépednek, de a felhasználási igényeidnek is megfelel: ha például UHS-II formátumú SD kártyával (is) működik a géped, s te általában csak fényképeket készítesz, ráadásul statikus témáról, a stúdióban, akkor teljesen fölösleges a leggyorsabb, legnagyobb kapacitású terméket választani – valószínűleg elég lesz egy 32 GB-os, 90-170 MB/mp sebességű egység is. Ugyanakkor egy természetfotós, aki madarakat lő röptükben, gyors sorozatfelvételt használva, az jobban jár majd a 256-512 GB-os, 300 MB/mp-es egységekkel.

Szokj össze a fényképezőgépeddel
Az új vas beszerzése és beállítása után mindenképp érdemes pár nap intenzív, de nem „élesbe” menő fotózást tartani, hogy kiismerd a készülék működését, karakterét, képminőségét, és azt, hogy felmérd, milyen finomhangolásokra lesz szükséged a beállításoknál. Gondolok itt például zajszűrésre, az autofókusz paraméterezésére, az expozíciókompenzálásra és hasonlókra.

Olvasgasd a használati útmutatót
„Nem férfias dolog a használati útmutató olvasgatása” – igen, valóban, egy igazi férfi a cucc kicsomagolása után elsőként a kézikönyvet dobja ki a kukába, hiszen mindenhez is ért, nem kell magyarázat semmiféle funkcióhoz, szolgáltatáshoz. Igen, volt már, hogy én is így gondoltam, aztán némi káromkodás és fejvakargatás után a krumplihéjak közül mentettem ki a kukából a leírást. Szóval, nem azt mondom, hogy ezt a könyvecskét tedd a párnád alá, de hidd el, a gyártó nem véletlenül írta meg! Főleg a mai modern gépeknél találkozhatunk számos olyan szolgáltatással, ami, bizony, kíván némi magyarázatot, s nem mindig a legjobb, leghitelesebb forrás a YouTube ilyen kérdésben. Szóval, ha néha-néha van pár perced, azért lapozgasd a kézikönyvet, mert találhatsz benne pár hasznos és meglepő infót!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...