Panasonic DC-G9II – hazaértem!

Menürendszer

Nos, a Panasonic DC-G9II menürendszeréről a márka hívőinek túl sok újdonságot nem tudok mondani, hiszen az tipikusan „panaszonikos”, felépítését nézve gyakorlatilag ugyanaz, mint például a múltkor bemutatott DC-S5IIx-é. Nyilván vannak benne itt-ott eltérések, hiszen mindegyik gép más-más funkciókkal és szolgáltatásokkal van teletömve, így a menünek is igazodnia kell azokhoz. Persze, „csecsemőnek minden vicc új”, így hát nagyvonalakban újfent megmutatom a rendszert, ami szerintem az egyik legjobban használható a piacon (egyre többen veszik is át).

A fotós módok menüje hat fő oldalból áll, amelyek további alegységekre vannak felosztva. Fenti animáció a fényképezés pontot és az ahhoz tartozó aloldalakat mutatja be.

A második főoldal a filmkészítéssel foglalkozik. Itt megtaláljuk az összes olyan funkciót és paramétert, amelyek valamilyen kölcsönhatásban állnak a videózással. Beállíthatjuk például a fájlformátumot, a képméretet, a bitsűrűséget, az időkódot és sorolhatnám még napestig a lehetőségeket.

A harmadik oldalon a fotózással kapcsolatos, de az expozícióval nem közvetlenül összefüggő beállításokat találjuk. Ezek a paraméterek bár nem olyan szorosan kapcsolódnak a képalkotáshoz, mint a legelső pontban összegyűjtöttek, de szintén fontosak.

A negyedik oldalon a fényképezőgép általános működéséhez kapcsolódó paraméterek lettek felsorolva. Itt található például a memóriakártya formázása, a hálózati beállítások, az energiatakarékos módok, az egyéni módok kezelése, a mappa- és fájlbeállítások, az idő és a dátum stb. A következő főoldal a „saját menü” lenne, de erről nem csináltam animációt, vagy képet, mert nem töltöttem fel. Ide a teljes menürendszerből azokat a bejegyzéseket gyűjthetjük össze, amelyeket leggyakrabban használunk.

Az utolsó fő menüpont a visszajátszással kapcsolatos dolgok halmaza. Ebben találjuk például az átméretezést, a vágást, a törlést, a diavetítést, a RAW feldolgozást, a fájlok védelmét, az képek értékelését és hasonlókat.

A fényképezőgép hátoldalán található „Q” feliratú gomb rövid megnyomásával hívhatjuk elő a gyorsmenüt, ami – természetesen szerkeszthető is. Ha a „Q” gombot hosszabb ideig tartjuk benyomva, akkor előugrik a menüszerkesztő, ahol kiválaszthatjuk azokat a paramétereket, amelyeket a gyorsmenüben szeretnénk látni.

Röviden ennyit érdemes tudni a Panasonic DC-G9II menürendszeréről. Használat közben úgyis lesz még vele dolgunk.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...