Bűncselekmény az EU-ban, ha hamis, erotikus képeket készítesz valakiről

E hét kedden állapodott meg az Európai Parlament és az Európai Tanács arról, hogy ezentúl büntetőjogilag is felelősségre fogják vonni azokat, akik a mesterséges intelligencia segítségével (vagy más digitális és/vagy analóg segédeszközzel) erotikus jellegű „mélyhamisítványokat” (pl. pucér képek) hoznak létre a célszemély beleegyezése nélkül. Pontosabban, a megállapodás a családon belüli erőszakra és a nők elleni erőszakra vonatkozó új szabályokra összpontosít, online és offline egyaránt. A kibererőszak a 2022-ben először bevezetett javaslat kulcsfontosságú célpontja, „beleértve az intim képek (beleértve a mélyhamisításokat is), az internetes üldözést, az internetes zaklatást, a nőgyűlölet-beszédet és a „cyber-flashing”-et.

Ahogy a mesterséges intelligencia által generált képek egyre hozzáférhetőbbé váltak, úgy a valódi emberekről készült, nyíltan szexuális tartalmú fényképek hamisítványai is egyre hozzáférhetőbbé váltak. Értelemszerűen ezek az alany beleegyezése és közreműködése nélkül is elkészíthetők. A nyíltan szexuális jellegű mélyhamisítások sokakat érintenek, a kiskorú diákoktól kezdve az olyan hírességekig, mint például Taylor Swift. „Bár a képek hamisak, az erotikus hamisítványok terjesztéséből az áldozatokat ért kár nagyon is valóságos. Az áldozatok elveszítették munkájukat, és folyamatos depresszióban vagy szorongásban szenvedhetnek” – mondta Dick Durbin amerikai szenátor a Taylor Swift ügye kapcsán előterjesztett törvényjavaslatban.

Sajnos, a technológiák sokkal gyorsabban fejlődnek és terjednek, mint az ellenük hozott szabályok, törvények, így például a keddi megállapodás is csupán 2027-ben lép hatályba. Azonban az amerikai és az EU-s törvényjavaslatok legalább egyfajta figyelmeztetésként (és remélhetőleg elriasztásként) is szolgálnak azoknak, akik efféle „poénosnak” hitt MI hamisítványokon ügyködnének. Mert ami poénnak indul, annak nem ritkán végzetes hatása is lehet. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...