Szerzői jogot sértesz, ha az Eiffel toronyról teszel fel esti képet

Sokan nem tudják (eddig én sem tudtam), de szerzői jogot sért az, aki bizonyos Európai nevezetességről esti (kivilágított) képet publikál. Az EU szerzői jogai szerint ugyanis illegális az ilyen jellegű fényképek terjesztése, ha előzőleg nem kértünk rá hivatalosan engedélyt az építmények tulajdonosaitól. Nos, miért van az akkor, hogy nem „nyírnak ki” minden jogsértő turistát, aki például egy párizsi út után megosztja ismerőseivel képeit a közösségi hálón? A magyarázat egyszerű, de egyben meglepő is: mert a kikötés és az azt kiegészítő törvénykezések maguk is eléggé ingoványosak, ráadásul nem minden (tag)állam által elfogadottak.

eiffel

Hogy a párizsi példánál maradjak: az Eiffel torony oldalán olvasható, hogy a nappali városi látkép szabadon megörökíthető (!), azonban a kivilágított épületeket szerzői és védjegyi jogok védik. Az ilyen jellegű fotók felhasználása előtt a Société d’Exploitation de la Tour Eiffel (az Eiffel tornyot üzemeltető cég, a SETE) engedélyét kell kérni.

Egy másik példa: az Európai Parlament épületét is hasonló szerzői jogok védik, amik ráadásul nem a parlament, hanem egy francia építésziroda tulajdonában vannak. Ez az iroda pedig csak a sajtónak szokott kiadni engedélyt a fotók kereskedelmi használatára – a Wikipediának is meggyűlt ezzel a helyzettel a baja, hiába volt írásos engedélyük a fénykép használatáról.

Mivel állandóak a problémák és sok fejfájást okozott a helyzet a hivatalos szerveknek, ezért még 2001-ben hozott az EU egy törvényt, amely azt mondja, hogy az összes olyan építményről, amely közterületen található, szabadon készíthet bárki fényképet, vagy más jellegű felvételt. Sajnos, ez csupán egy nem kötelező jellegű előírás, amit számos épület-tulajdonos nem vesz figyelembe. Tehát mindenképp jobban járunk, ha nem tesszük ki nyilvános helyre azt az éjszakai Eiffel tornyos képet. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...