Európa-szerte veszélyben a fotósok szabadsága?

Elkezdődött a nyári szünet, aminek egyik (kellemes) velejárója, hogy rengetegen elutaznak pihenni, nyaralni, kikapcsolódni, fotózni. Van, aki csak vidékre a nagyihoz, van, aki viszont majd bejárja a környező országokat, hogy sok-sok gigabájtnyi emlékfotóval érkezzen vissza. Nos, nincs kizárva, hogy már idén is csalódniuk kell sokaknak, ugyanis nem hozhatják majd magukkal haza emlékeiket fénykép formájában. Június 16-án ugyanis az Európai Parlament jogi bizottsága egy olyan kiegészítést nyújtott be a szerzői jogok reformjáról szóló jelentéséhez, ami korlátozná, vagy akár teljesen meg is tiltaná egyes nyilvános helyek (épületek stb.) ingyenes, engedélymentes fotózását.

fotozniszabade

A jelenleg érvényben lévő szabályozás térképe

A jogi szöveg értelmezése szerint („Freedom of panorama”) – ha elfogadják ezt a módosítást – ezentúl mindenkinek előzetesen engedélyt kellene kérnie, sőt, esetenként valamiféle jogdíjat is kellene fizetnie azért, hogy a köztereken álló épületeket, szobrokat, műemlékeket stb. lefényképezhesse (elsősorban azon fotósokat sarcolnák meg, akik a fényképeket publikálni, illetve értékesíteni szeretnék, tehát nem magáncélra készítenék).

eiffel

Jelenleg Európa legtöbb országban az a „szabály” van érvényben, hogy ami közterületen áll, ami a nyilvánosság számára elérhető, az mindenkié, azaz szabadon fotózható. Persze, most is akad egy-két kivétel, ahol a kereskedelmi célokra készített felvételekért fizetni kell (és előzetesen engedélyt is kell kérni). A végső döntés július 9-én fog megszületni, aki tehát szeretne valamit tenni a fotózás szabadságáért, az vegye fel a kapcsolatot EU-s képviselőjével és közölje vele, hogy ez a szabályozás egyáltalán nem oké. (Forrás: slrlounge.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...