Egységesített, a repülést megkönnyítő drónszabályzatot fogadott el az EU – frissítve!

Idehaza pont január elsejével lépett életbe a korábbi hetekben, hónapokban idegeket borzoló, kissé esztelen és elhamarkodott drónszabályzatunk, erre most érkezett a hír, hogy az Európai Unió is elfogadott egy egységesített rendszert, ami nem ellehetetleníti, hanem megkönnyíti a drónpilóták életét. A European Union Aviation Safety Agency (EASA, avagy Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége) 2020. december 31.-i hatállyal fogadta el azt az egységesített drónszabályzatot, ami az EU tagállamaiban repülni kívánó pilóták életét könnyíti meg nem kis mértékben, ugyanis a szabályok az összes tagállamban azonosak lesznek, így nem kell országonként más-más szabályrendszert bemagolni.

Az EASA egységes szabályozása kiterjed mind a hobbi, mind a kereskedelmi célú drónpilótákra. Mostantól a kisméretű drónokat is regisztrálni kell, hogy a hatóságok könnyűszerrel visszakövethessék a szabálytalankodó, távvezérelt repülőket tulajdonosaikhoz. Három kategóriába sorolhatók a pilótákra és a drónokra vonatkozó szabályok:

1) Az alacsony kockázatú, avagy nyílt kategóriájú drónokhoz nem lesz szükség engedélyre, de szigorú üzemeltetési korlátozások vonatkoznak rájuk,
2) A közepes kockázatú, avagy különleges kategóriájú drónokra kockázatértékelés alapján a nemzeti légiközlekedési hatóság engedélyével kell rendelkezni,
3) A magas kockázatú, avagy tanúsított kategóriájú drónoknak be kell tartaniuk a repülési szabályokat, és ez vonatkozni fog a jövőbeni utasszállító drón-járatokra is.

Az alacsony kockázatú kategória, amely a legtöbb hobbi drónra vonatkozik, várhatóan a legszélesebb körben lesz használatos, és a CE-jelölési eljárás révén fogják kezelni őket, ami biztosítja a biztonsági és környezetvédelmi követelmények teljesülését. Három alkategória foglalkozik azzal, hogy hol és hogyan lehet repülni:

  • A1 – 250 grammnál kisebb tömegű drónok repülhetnek az emberek felett
  • A2 – a 250 g-nál nagyobb, de 2 kg-nál kisebb tömegű drónokkal legalább 50 méteres távolságot kell tartani az emberektől
  • A3 – a 2 kg-nál nagyobb tömegű drónokkal tilos az emberek közelébe repülni

A 2021. január 1. előtt vásárolt drónokkal, amelyek nem rendelkeznek CE azonosító címkével, kétéves türelmi idő alatt alacsony kockázatú, vagy nyílt kategóriában repülhetünk. Ezek 2023. január 1. után viszont a korlátozott kategóriába kerülnek át. Az ez év január 1. után vásárolt, CE azonosító címkével ellátott drónokra az EASA által ismertetett szabályok vonatkoznak. A drónrepülés most öt osztályba sorolható, C0-tól C4-ig.

A fenti táblázatot a DJI készítette – kattints!

Minden drónpilótának regisztrálnia kell magát és drónját a Közlekedési Hatóságnál. Itt érdemes körbenézni, továbbá a Drone Hungary YouTube csatornáján is rengeteg hasznos információt szerezhetünk be. (Forrás: dpreview.com)

Frissítés: hasznos, magyar vonatkozású infókat olvashatunk a doe.hu (Drónpilóták Országos Egyesülete), valamint a legter.hu weboldalakon.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...