Adobe: botrány, vagy vaklárma?

Az elmúlt napokban óriási botrány robbant ki az Adobe óriáscég egy döntése miatt; a vállalat már magyarázkodásba is kezdett, ami szintén nem sült el valami jól. Történt ugyanis, hogy az Adobe módosította felhasználási feltételeit, tehát tekert egyet jogi klauzuláin. Röviden összefoglalva: a felhasználóknál az vágta ki a biztosítékot, hogy a vállalat automatikusan, vagy manuálisan hozzáférhet a felhőszolgáltatásba feltöltött fájljainkhoz és azokat felhasználhatja a szolgáltatások minőségének fejlesztéséhez, illetve szűrheti a feltöltött anyagot annak tartalmára való tekintettel (illegális dolgok):

Az Adobe elemezheti az Ön Creative Cloud- vagy Document Cloud-tartalmát a termékfunkciók biztosítása, valamint termékeink és szolgáltatásaink javítása és fejlesztése érdekében. A Creative Cloud- és a Document Cloud-tartalmai közé tartoznak többek között a kép-, hang-, videó-, szöveg- vagy dokumentumfájlok és a kapcsolódó adatok. Az Adobe csak az Adobe szerverein feldolgozott vagy tárolt tartalmakon végez tartalomelemzést; nem elemezzük az eszközén helyben feldolgozott vagy tárolt tartalmat. […]”.

A cég saját elmondása szerint a felhasználási feltételek módosítására azért volt szükség, hogy: „Ennek a frissítésnek az volt a célja, hogy világosabb legyen a moderálási folyamatainkon végrehajtott fejlesztéseink. Tekintettel a Generative AI robbanásszerű terjedésére és a felelős innováció iránti elkötelezettségünkre, több emberi moderálást adtunk a tartalombeküldések felülvizsgálati folyamataihoz.

Egyébként pedig van egy opció, amivel ki is kapcsolható a fájlelemzés: „Tegyük fel, hogy a Creative Cloud vagy a Document Cloud szolgáltatást személyes fiókon keresztül éri el, és azt szeretné, ha az Adobe nem elemezné az Ön tartalmát termékeink és szolgáltatásaink fejlesztése és javítása érdekében. Ebben az esetben bármikor kikapcsolhatja a tartalomelemzést az Adobe-fiókjában (a részleteket és a kivételeket lásd később).”.

Érdemes egyébként ezt a leírást elolvasni (amiből a fentieket is részben idéztem), minden kérdésre választ ad.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...