Hétvégi pársoros: Panasonic és Tamron a célkeresztben

Épp most olvastam, hogy a Panasonic Kínában egy új fényképezőgépet regisztrált a hatóságoknál, ami azt jelenti, hogy pár hónap múlva egy újabb Lumix gépezet bújhat elő a tervezőmérnökök mögül! A forrás arra tippel, hogy akár egy S1H III, vagy egy S1R II is rejtőzhet a regisztráció mögött – ki tudja? A két említett készülék már igen időszerű lenne.

Jöhet az S1R II?

Tombol a „mesterséges intelligencia” őrület! Egyre több vállalat és egyre több magánember nyúl a mesterséges intelligencia segítségéhez, ha valamit alkotni, készíteni kell. Bár ahogyan már pár nálam jóval okosabb és elismertebb ember is megmondta, a mostani „Large Language Modellek” (LLM) igazából nem tekinthetők intelligenciának, hiszen csak a már korábban, az emberiség által megalkotott, összerakott tudást tudják emlegetni, összefoglalni, önálló, új tudást pedig nem képesek létrehozni. Ennek ellenére hasznosak ezek a specializált LLM rendszerek, hiszen akkora tudáshoz van hozzáférésük, amit egész embercsoportok sem lennének képesek feldolgozni, nemhogy a másodperc töredéke alatt releváns információt nyújtani ezekből a hatalmas tudásbázisokból.

A dpreview.com stábja egy párbeszédet készített a Tamron egyik szakemberével, aki elárulta, hogy ők, bizony, már aktívan használják a MI adta lehetőségeket. A szokásos marketingszöveg mellett arra is fény derült, hogy a vállalat már egy ideje igyekszik kiaknázni a mesterséges intelligenciában rejlő potenciált az objektívek tervezése során. A MI segít például a beépített optikai stabilizátor hatékonyságának növelésében: gépi mélytanulással analizálták az emberek mozgását, hogy a leghatékonyabban ellensúlyozzák a bemozdulásokat rendszereikkel. De nem csak a stabilizátor esetében nyújthat segítséget a gépi tervező, hanem az optikai formulák szoftveres képkorrekciójánál is sokat segíthet egy-egy okos algoritmus. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a Tamron szakemberei ezentúl kizárólag olyan objektíveket gyártanának, amelyeknek rajzát majd szoftver korrigálja, de ez segíthet a költségek csökkentésében, illetve alkothat egy olyan újabb termékcsoportot, ami a „kocafotósoknak” nyújthat előnyt. Az igazi „puristáknak”, természetesen, ezentúl is adva lesznek a csúcskategóriás, optikailag korrigált lencserendszerek: „Valójában a kompakt és könnyű dizájnra koncentrálunk, ezért szoftvert használunk ennek a fő célnak az eléréséhez. De az, hogy ez jó választás-e, vagy sem, az objektívtől és a termék koncepciójától függ. Ha olyan embereket célozunk meg, akik ténylegesen valódi optikai elemekre vágynak, akkor ilyen objektívet gyártunk” – hangzott el.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...