9 ésszerűtlen indok új fényképezőgép beszerzésére

Nyár van, meleg van, (szinte) mindenki nyaral, a fű sem nő. Ilyenkor, amikor az ember a punnyadás közben ráér gondolkozni, matekozni, akkor gyakran jutnak eszébe ésszerűtlen, ostoba dolgok. Egy jó példa, ami korábban, fiatal koromban engem is lázba hozott: az új színes, szagos fényképezőgép beszerzése! Bizonyára tucatnyi okot lehetne felhozni arra, hogy miért érdemes, miért ésszerű egy új váz beszerzése, de akad csokornyi olyan indok is, hogy miért fölösleges. Az ember néha elveszti racionális gondolkodását; főleg akkor jelent ez veszélyt a pénztárcára nézve, ha épp van némi égetni való zsozsónk. Ilyenkor előhozunk mindenféle buta indokot, amivel megpróbáljuk lenyugtatni racionális énünket, amivel megpróbáljuk leküzdeni a lelkiismeret-furdalást. Íme, egy pár olyan ok, amiért tényleg fölösleges költségekbe verni magunkat:

Miért NE vegyünk új gépet?

1. Csak azért, mert új

Talán az egyik legbutább indok, hogy csak azért vegyünk meg valamit, mert az új. Ez vonatkozik a fényképezőgépekre is! Nyilván vannak szituációk, amikor akár ezzel az okkal is bátran belevághatunk a vásárlásba (például már vagy 10-15 éves a régi gépet és már nagyon a végét járja), de általában elég rossz tanácsadó az „indulat-vásárlás”. Miért, miben jobb az új, mint a régi? Valóban megéri?

2. Mert valami híresség reklámozza

Szinte mindenkinek vannak példaképei, sokan rajonganak hírességekért. A rajongók a legőrültebb dolgokra is képesek, hogy úgy érezhessék magukat, mint példaképük: olyan ruhát hordanak, olyan frizurát csináltatnak maguknak, vagy egyszerűen csak megpróbálnak olyan fotós szettet összeállítani, mint amilyennel XY neves fotós képel. Aztán nagy a sírás-rívás, hogy a méregdrága szettel valahogy mégsem sikerült olyan képeket lőni, mint példaképünknek..

3. Mert az új gépnek több megapixele van

Ez egy örök vita az „igényes amatőrök” közt: valóban a több megapixel hozza el a földi paradicsomot? Emlékszem, amikor a Canon bemutatta az EOS 5Ds/R ikerpárost, úgy éreztem, nem lehet többé teljes az életem egy ilyen masina nélkül. S valóban, az 50 MP-ből valamivel többet ki tudtam hozni, mint az „unalmas és szokványos” 24 MP-ből, de igazából a váz ergonómiájába szerettem bele, nem csak a nagy felbontásba. Csakis a felbontás miatt váltani – szerintem – nem éri meg.

4. Rossz/gyenge műszaki paraméterek

Van egy rossz hírem: még a digitális éra elején készült dSLR készülékekkel is lehet manapság fényképezni! Igen, valószínűleg kevesebb zajt produkál egy kurrens modell, és nyilván nagyobb a felbontása is, sőt, ezernyi funkcióval többet is nyújt, mint a húszéves masinák, de ha belegondolsz, az alapfunkciók mindig is megvoltak a gépekben. Szóval, ez egy rossz kifogás!

5. Mert a régi már unalmas

Megértem, a konzumvilágban akkor vagy jó polgár, ha fogyasztasz, ha mindent lehetőleg minél gyorsabban újabbra cserélsz, ha hamar megunod a régit. Azonban a fényképezőgép egy szerszám, amit addig illik használni, míg el tudod vele végezni a munkát. Persze, van, aki divatcikként tekint a fotós felszerelésére (is), s amint megjelenik egy újabb verzió a gépéből, azonnal rohan a boltba, hogy beszerezhesse azt. Voltak olyan idők, amikor a szakfórumok tele voltak „rendszerváltókkal”, akik ide-oda ugráltak a márkák közt, aztán a végén rájöttek, hogy nem a szett volt ósdi, hanem a tudásuk karcsú. Drága tapasztalatszerzés..

6. Mert az új masinát majd irigylik a fotósklubban

Csak azért újra váltani, hogy mások irigységén élvezkedj roppant nagy butaság. Ráadásul van egy rossz hírem: mindig lesz olyan, akinek drágább, szebb, nagyobb felbontású, nagyobb tudású gépe lesz, mint neked!

7. Mert már kiégtél

Megesik, hogy az ember egy idő után kiég, hiányzik az inspiráció, a kedv, nincs motiváció, hogy kézbe vedd a fotómasinát és elkezdj fotografálni. Hidd el, az új vas sem fog ebből a mélyből kipenderíteni! Ideig-óráig éget majd az újdonság varázsa, de „minden csoda három napig tart”.

8. Mert az új tükörnélküli

Van egy bevált, nem is olyan öreg tükrös rendszered? Akkor használd, minek cserélnéd le, ha tökéletes összhang van köztetek? Ha el tudod vele végezni a dolgod, ha le tudsz vele fényképezni mindent, amit szeretnél, akkor a MILC-cel sem leszel előrébb. Az új technológia valóban vonzó, és úgy néz ki, hogy tényleg a tükörnélküliség a jövő, de akkor válts, ha nyomós okod van rá!

9. Mert jobb objektíveket lehet kapni a MILC gépre

Igen, valóban számos olyan MILC-re tervezett lencserendszer létezik, ami sokkal jobban rajzol, mint a tükrös verziója. De tényleg szükséged van erre? Például kell neked olyan portréobjektív, ami minden apró bőrhibát előhoz, hogy majd az utómunka során gebedsz bele a pluszmelóba? Mindenképp megéri pixelkukkolni? A váltás sokba kerül, nagyot lehet bukni egy gyorsan elherdált dSLR rendszeren!

Valóban nagy a kísértés, hogy az ember bevásároljon egy új(abb) rendszerbe, hogy a már „unalmas” régit valami dögös(nek vélt) újdonságra cserélje. Néha viszont többet ér az, hogy a régit kívülről ismered, hogy minden tulajdonságával, nyűgjével, jó oldalával tisztában vagy, hogy akár csukott szemmel is elvégzed vele a munkát. Ugyanakkor, ha van pénzed, miért is ne vágnál bele? Tényleg láttam már olyat, hogy egy fotós az új szettjétől „táltosodott” meg, hogy a frissen kapott szerszámokkal tudott csak igazán kibontakozni. Döntened végül neked kell, dönts hát okosan! (Készült az fstoppers.com cikke alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...