A szelfizés életet is menthet!

A „selfie”, azaz „önarcképelés” nem olyan rég került bele a hivatalos szótárakba; általában, ha halljuk, olvassuk ezt a kifejezést, gyakran idióta, hormontúltengéses, pattanásos bőrű tinédzserekre gondolunk, akik szerelmük, vagy csak egyszerűen a baráti társaságuk figyelmét szeretnék magukra vonni vicces (vagy csak annak vélt) önarcképekkel. A műfajt általában (okos)telefonnal, fürdőszobában, a tükör előtt űzik, de a klasszikus irányvonalhoz mindenképp hozzátartozik még a turisztikai látványosságok előtti pózolásos önmegörökítés.

faces

A selfie szinte minden esetben öncélú, azonban ez nem elítélendő, hiszen emberi lényünkből ered az erős „ÉN” tudat. Ráadásul (saját) életet is menthet egy átgondolt selfie, mint az egy Torontói hölgy esetében történt, aki autójában vette fel önmagát, azaz pontosabban stroke-jának (szélütés, gutaütés) tüneteit, amit korábban félrediagnosztizáltak (a videó kissé zavaros, de nekem úgy tűnt, mintha korábbi kórházi kivizsgálása alapján az orvosok azt gondolták, hogy stressz okozta pánikrohama van, s a mély be-kilégzést ajánlották neki, majd elengedték). A 49 éves Stacey Yepesnek szerencséje volt, „csupán” mini stroke-ot kapott (de abból rövid időintervallum alatt hármat), aminek tüneteit gyorsan fel is vette telefonjával, majd az ismételt orvosi vizsgálat során így a dokik maguk is meggyőződhettek róla, hogy a helyzet sokkal súlyosabb, mint gondolták. A megfelelő diagnózisnak hála a nő életben maradt és megfelelő gyógykezelésben részesült.

Bármennyire is ostoba dolognak tartjuk az önarcképek készítését, néha bizony hasznos lehet, ha szokatlan dolgot tapasztalunk magunkon és azt megörökítjük. (Készült a petapixel.com posztja alapján)

U.i.: a stroke nagyon komoly, akár halálos kimenetelű, hirtelen fellépő krízishelyzet, amelynek során az agy egy területének a vérellátása olyan mértékben leromlik, ami a sejtek egy részének pusztulásához vezet. Fontos a felismerése és a gyors kezelés, hogy minél kevesebb károsodás érje a beteg agyszövetét. Tünetei a webbeteg.hu weboldal szerint alábbiak:

  • Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között), az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása.
  • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).
  • Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése.
  • Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
  • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az ún. subarachnoideális vérzésre jellemző).
  • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara.

Vigyázzunk magunkra, egymásra! Életünk (ebben a testben) csak egy van.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...