„Tükröm, tükröm, mondd meg nékem..” – itt a Casio egyedi szelfizős gépe!

A Casio bejelentette az EX-MR1 jelölésű, kifejezetten az önarcképkészítés szerelmeseinek szánt fényképezőgépet. „Pff, egy újabb mihaszna kompakt” – mondta, majd legyintett egyet és otthagyta azt a fotómasinát, amire egész életében vágyott a gonosz mostoha. S bár a Casio valóban „csak egy újabb kompaktot” mutatott be, az egyértelműen szakosodott masina mellett nem lehet csak úgy elmenni. Manapság egyre többen, egyre több helyen és egyre gyakrabban készítenek önportrét, aminek az esetek többségében vagy egy baráti társaság, vagy egy új, korábban még meg nem látogatott hely megörökítése a cél úgy, hogy közben a jellemzően jó kedélyű fotós is rajta legyen a fotón. A saját kezűleg végrehajtott fotózásban túlnyomórészt az okostelefonok segédkeznek, mivel a) ezek mindig kéznél vannak, b) van elülső kamerájuk is, így a nagy kijelzőt használva könnyen beállítható az ideális póz.

casioexmr1

A Casio az EX-MR1-gyel ezt a hatalmas piacot szeretné egy kicsit saját maga mellé állítani, ezért a kompaktgép kialakítása is hasonlít az okostelefonokéra: az óriási kijelző helyén azonban egy tükör található, aminek a háta mögött a készülék optikája található. „Tükör? Miért pont tükör, ha van LCD is?” – a kérdés jogos, de gondoljunk csak bele, hogy mennyi energiát spórolhatunk meg így! A nagy kijelzők általában nem energiatakarékosságukról híresek, míg egy hagyományos tükör semmit sem kér enni. A Casio EX-MR1-ben egy 14 MP-es szenzor található, a 4-szeres átfogású objektívje pedig ekvivalens 21 milliméterről indul. A kis zsebgép számtalan szoftveres segéddel teszi szebbé önarcképeinket, így ne csodálkozzunk azon sem, ha ennek tükrében olyan sémákkal találkozunk, mint például „ajakrúzs” és társai. A gyártónak nem titkolt célközönsége a gyengébb nem, így elnézőbb vagyok az ilyen és ehhez hasonló sémákért.

A tükör azért is jó ötlet, mert így garantáltan pont belenézünk az objektívbe – egy kihajtható kijelzőnél ez már messze nem olyan egyértelmű dolog! A tükröt speciális bevonatokkal látták el, melyek a lencserendszernek teszik könnyebbé az életet (és a munkát); persze, számolni kell így is a fényveszteséggel, de a Casio szóvivője mindenkit megnyugtatott, hogy megtalálták az ideális középutat a tükröződés/fényáteresztés közt.

Nem meglepő, hogy az EX-MR1 rendelkezik arcfelismerő funkcióval, van beépített WiFi modulja, és automatikusan elforgatja lejátszáskor a képet, hogy azt (vagy azokat) a lehető legnagyobb méretben mutassa meg nekünk (optimális kijelző kihasználás). Sajnos, ki kell ábrándítsak mindenkit, aki kedvet kapott a fehérben, rózsaszínben és zöldben kapható masinára, ugyanis azt (előreláthatólag) csak Ázsiában fogják forgalmazni. Milyen kár, pedig már izzítottam foncsor-facsaró mosolyomat..

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...