Újdonságok a Vanguardtól: bemutatkozik az Up-Rise II család

Frissült a Vanguard Up-Rise sorozata, amely nemes egyszerűséggel az Up-Rise II nevet kapta. Az újdonságok friss külsővel, új, a jobb kezelhetőséget támogató funkciókkal, és nagyobb belbecs-védelemmel tetszelegnek. A hazai forgalmazó a tripont.hu, akitől négy táskát kaptam bemutatóra. Ezek név szerint: Up-Rise II 34, Up-Rise II 43, Up-Rise II 46 és a legnagyobb a sorban az Up-Rise II 48.

Míg az Up-Rise II 34 és az Up-Rise II 43 keresztpántos testtáskák, addig az Up-Rise II 46 és az Up-Rise II 48 igazi fotós hátizsákok formájában érkeznek. A kétféle táskapáros csupán méretben különbözik egymástól, ezért csak a kisebbeket mutatom be.

A nálam járt modellek közül – ahogyan az már a típusszámból is kikövetkeztethető – az Up-Rise II 34 volt a legkisebb; ez a testtáska egy fényerős alapzoommal szerelt kisebb-közepes méretű dSLR váznak, illetve nagyobb tükör nélküli rendszerkompaktnak (pl. Olympus E-M1, vagy Panasonic DMC-GH3), két extra optikának és egy külön fachban apróságoknak nyújt elegendő helyet. Természetesen, a memóriakártyáknak, iratoknak a cipzáras fedélben külön zsebet varrt a gyártó.

uprise2_34_01

uprise2_34_inside

Az Up-Rise II 34 kialakításának köszönhetően a fényképezőgéphez gyorsan is hozzáférhetünk, s ehhez még csak le sem kell venni magunkról a táskát: egy gyors mozdulattal hátunkról hasunkra forgathatjuk azt, ahol a fényképezőgépet rejtő fiókot egy spéci csat kioldása és a biztosító szerepkörét ellátó tépőzár feltépése után máris markolásra kész a masina. Ez a retesz egyébként mind a négy fotós táskán megtalálható, íme:

uprise2_46_lock

A kis testtáska külseje rejt meglepetéseket: egyrészt a középső, függőleges cipzár mögött egy esőhuzat rejtőzik. Ha ezt nem visszük magunkkal, akkor – természetesen – ezt a fiókot is használhatjuk útravalóink csomagolásához. Másrészt, ha épp nem lenne elég az Up-Rise II 34 mérete, akkor azt egy mozdulattal megnövelhetjük. Ehhez egyszerűen csak nyissuk ki a külső, U-alakú cipzárt, s máris bő öt centivel vaskosabb lett a mélység.

uprise2_34_outside

Fenti képen egyébként látható, hogy a táska alján már nincsenek külön kis talpak. Az alsó lap így bár könnyebben koszolódik, hiszen teljes felületével felfekszik a talajra, ha letesszük a tatyót, viszont ezt a lapot a gyártó megerősítette, így a táska tartalma továbbra is kellően védve van.

uprise2_34_all

Az Up-Rise II 34

uprise2_43_all

..és a nagyobb Up-Rise II 43

Az Up-Rise II 34 viselete a széles, vaskosan párnázott keresztpántnak, a sétánál, túrázásnál stabilabb hordást engedő kis mellékpántnak és a jól szellőző, s szintén jól párnázott, a hátra felfekvő felületnek köszönhetően kényelmes. Fotós felszerelésünk mellé, a külön fiókba akár szendvicseket, vagy más útravalót is csomagolhatunk, ami főleg hosszabb túráknál lehet előny. A jobb oldali nagy zsebbe pedig akár egy félliteres flakon is kényelmesen elfér.

Az Up-Rise II 34 és az Up-Rise II 43 főbb ismertetői (zárójelben a nagyobb modell paraméterei):

  • Három pontos rögzítés a stabilabb, kényelmesebb viselet érdekében
  • Légző, kényelmesen párnázott hátoldali rész
  • Nagy külső zseb, amiben nagyobb italos flakont is magunkkal vihetünk
  • Van esővédelem
  • Teljesen kinyitható kialakítás
  • Gyorshozzáférési zseb a fényképezőgéphez
  • 180 x 170 x 175 mm belső méret (200 x 280 x 230 mm)
  • 240 x 230 x 375 mm külső méret (250 x 245 x 460 mm)
  • 930 grammos tömeg (1220 gramm)

A következő alany a Vanguard Up-Rise II 46 volt, amely már klasszikus hátizsák formában érkezett. Ebbe a táskába már tisztes mennyiségű fotós cucc is belefér: alaphelyzetben egy váz egy fényerős alapzoommal, öt plusz objektív és legalább egy vaku, töltő, külső hangfelvevő az, amit magunkkal vihetünk. Mint minden táskában, úgy az Up-Rise II 46-ban is kedvünk szerint alakíthatjuk a belteret a szeparátorokkal. A nagy fedlap belső felében itt is megvan a tépőzáras háló-zseb, ahová memóriakártyákat, vezetékeket (töltőhöz, vagy USB csatlakozáshoz), vagy iratainkat helyezhetjük biztonságba.

uprise2_46_inside

A Vanguardtól megszokott minőségi felépítés jellemzői itt is jelen vannak: a hátra felfekvő felület jól szellőző, vastagon párnázott, a két vállpántot összekötő kisebb pánt kényelmes és biztos viselést tesz lehetővé.

uprise2_46_01

Jobb oldalt itt is jelen van a „gyorskapu”, amin keresztül pikk-pakk hozzáférhetünk a fotógéphez; a másik oldalt egy nagy zsebet találunk, ahol egy félliteres flakon is gond nélkül elfér, hacsak nem használjuk ezt az oldalt egy állvány cipeléséhez. A zsebből ugyanis kihajtható egy olyan fül, amibe a háromláb lábait lehet belegyömöszölni. A tripodot fentebb az egyik rögzítő pánttal lehet fixálni. Elöl középen, a hosszú cipzáras részben itt is megtalálható az esőköpeny.

uprise2_46_outside

Mint a többinek, úgy ennek a hátizsáknak sincsenek talpak az alján, de erre is érvényes, amit már korábban írtam: az alsó rész vastagon párnázott a megfelelő védelem érdekében. Mint mondhatni tipikus Vanguard stíluselem, úgy ennél a modellnél is jelen van a kb. hét centis vastagító cipzár, így többet pakolhatunk a zsákba, ha kell.

uprise2_46_all

A Vanguard Up-Rise II 46

uprise2_48_all

..és a nagyobb Up-Rise II 48

A Vanguard Up-Rise II 46 egy remek fotós hátizsák, ami a külön fióknak és a moduláris beltérnek hála azonban más célokra is használható. Az Up-Rise II 46 és az Up-Rise II 48 főbb ismertetői (zárójelben a nagyobb modell paraméterei):

  • Háromlábnak kialakított rögzítés
  • Jól szellőző, kellemesen párnázott hátrész
  • Méretnövelő cipzáras rész
  • Esővédelem mellékelve
  • Max. 14”-os (15”-os) notebooknak kialakított hely
  • Gyorshozzáférési zseb a fényképezőgéphez
  • Teljesen kinyitható kialakítás
  • 260 x 190 x 230 mm belső méret (300 x 190 x 250 mm)
  • 320 x 270 x 490 mm külső méret (340 x 270 x 520 mm)
  • 1770 grammos tömeg (2000 gramm)

A Vanguard hátizsákoknak és testtáskáknak egyetlen olyan része volt számomra, amin még lehetne egy kicsit javítani. Bár a viselésük kényelmes, ha nem veszünk a táskák alá legalább egy pólót, akkor könnyen kidörzsölődhet a bőrünk, mert a modellek anyaga kissé érdes, „nyers” – főleg nyáron, jól leizzadva okozhat irritációt a hátizsákok felülete (persze, vannak erre kevésbé érzékeny emberek is).

A nálam járt négy típus mindegyike megkapja tőlem az „ajánlom” díjat, hiszen valóban jó ár/érték aránnyal rendelkeznek, felépítésük erős és strapabíró, nem kell sajnálni a keményebb bevetések során sem. A Vanguard Up-Rise II 34 bruttó 22 900 forintért, a Vanguard Up-Rise II 43 bruttó 26 900 forintért, a Vanguard Up-Rise II 46 bruttó 38 900 forintért, a Vanguard Up-Rise II 48 pedig bruttó 42 900 forintért vásárolható meg a Tripont fotós boltban. Minden modellre élettartam garancia jár.

ajanlom

Vanguard Up-Rise II 34, Up-Rise II 43, Up-Rise II 46 és Up-Rise II 48

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...