A Nikon lehozza a csillagokat: itt a D810A asztrofotózásra optimalizált dSLR

A Nikon D810A a világ első teljes képmezős tükörreflexes fényképezőgépe, amit a csillagok fényképezésére optimalizáltak. A D810A tulajdonképpen teljesen megegyezik a hagyományos D810-zel, azonban itt a szenzor előtt egy módosított fényszűrő található, ami a készüléket sokkal érzékenyebbé teszi a fény infravörös tartományában, így a mélyégi objektumokat (pl. ködök, távoli csillaghalmazok stb.) sokkal könnyebb megörökíteni, mint hagyományos rendszerekkel.

D810A_14_24_front34l.high

Míg a szokványos tükörreflexes fényképezőgépek IR szűrői széles hullámtartományban szűrnek (nem csak az infravöröst, hanem a látható vörös tartomány egy részét is levágják), addig a D810A filtere sokkal precízebb kialakítású, ami azt jelenti, hogy az eszköz körülbelül négyszer olyan érzékeny a vörös tartományra, mint egy „sima” fényképezőgép szenzorja. A D810A szűrője a hidrogén-alfa tartományt (656 nm körüli) átereszti, így a forró hidrogéngáz ködök sokkal látványosabbak lesznek. A hagyományos fényképészetre kevésbé alkalmas az új Nikon váz, ugyanis a módosított filter vöröses tónusban tünteti fel a témákat.

A Nikon D810A egy speciális „Long Exposure M”, avagy manuális hosszú expozíciós módot is kapott, amivel akár 15 perces felvételek is készülhetnek (nem kell Bulb módba váltani). Kapunk virtuális expozíció előnézetet is (hasonlóan az Olympus LiveTime módjához), ami gyakorlatilag lehetővé teszi a sötétben való látást, így jóval könnyebb az élességállítás és komponálás. Be lett építve az úgynevezett „Astro Noise Reduction” (dark frame kivonásos módszerrel dolgozik), amivel sokkal hatékonyabban és pontosabban csökkenthető a zaj.

A Nikon D810A május végétől lesz kapható, ára 3800 dollár körül alakul.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • ColT

  “A Nikon D810A egy speciális „Long Exposure M”, avagy manuális hosszú
  expozíciós módot is kapott, amivel akár 15 perces felvételek is
  készülhetnek”
  Ezt különben mibe tartana a sima vázakba is beépíteni? Semmibe?
  Unom már amikor szoftveres feature-kkel oldják meg a termékpozicionálást, nevetséges.

  • Nátrium-tioszulfát

   1.) Akkor ki veszi majd meg a hülye programozható kioldóikat, hogy B-idővel érd el a 15 percet?

   2.) Nem eszik olyan forrón a kását, azért a szenzor melegedéséből adódó jel/zaj arány romlás is benne van a pakliban. A D810A esetében itt is hozzányúltak a szenzorhoz, úgy tűnik 15 perces záridőig még nem nő meg túlságosan a melegedésből adódó zaj, míg a mezei D810 esetén nem garantált a minőség tartása. Persze érthető, legyen az én dolgom, hogy milyen minőséget fogadok el, de akkor itt vissza is kanyarodhatunk az első ponthoz: Vedd meg a hülye kioldót és lesz 15 perces expód a hagyományos vázon is.

   • ColT

    Na jó, de a melegedéses dolog meg úgyis megvan a kioldóval is, a normál vázzal.
    Másrészt ha nem 15, de sok perces záridő kellhet egy laza ND-vel is…

   • ColT

    S továbbra sem a konkrét feature zavar, hanem az elv, hogy a lehető legolcsóbb módon pozicionáljuk a terméket, részben szükségtelenül. Egy kiskategóriás vázban is elférne egy time lapse mód, mert nem tart sokba szoftveresen. Valójában nem lenne ettől konkurrenciája a nagyobbaknak, mert azok képminőségben úgyis többet tudnak. És hasonlókra gondolok.

 • Duruzsló

  3800 dodó. Ezt mondom én, mármint a jól beruházott hobbid csakis speciálisan használható, miközben az eredmény első látásra lenyűgözhet, de valójában sosem szakadhat el a kommersztől.