Az Apple „szuper felbontású” kamerákat tehet okostelefonjaiba

A szenzoreltolásos felbontás-növelés nem új keletű dolog, hiszen a Hasselblad után az Olympus is adott ki olyan fényképezőgépet (OM-D E-M5 Mark II), ami nem „nyers erővel” alkot hatalmas felbontású fényképeket, hanem a szenzor pixelnyi eltolásával és okos képalkotó algoritmusokkal. Úgy tűnik, az Apple is kedvet kapott ehhez a technológiához, ugyanis a 9to5mac.com oldal szerzői olyan szabadalmi bejegyzésre bukkantak, ahol az Apple a fentiekhez hasonló felbontás-növelést ír le.

applesensorshift

Bár az Apple módszere hasonlít a Hasselblad és az Olympus féle szenzormozgatásosra, mégis más: itt a szenzor elmozdítása helyett az optika, azaz a képstabilizációt végző lencsecsoport mozogna. Mindkét megoldás a képstabilizátorra épít, ami az egyiknél a szenzort (Olympus), a másiknál az optikát (Apple) mozgatja megadott számban és irányban. Az egyenként elkészített fényképeket végül a képalkotó motor összegzi egy végső, összességében a szenzor natív felbontásánál jóval nagyobb méretű képben. Ha például az Apple az Olympus E-M5 Mark II módszerét leutánozná, akkor az iPhone 6-ban található 8 MP-es kamera kapsából 20 MP-es képeket készítene.

iphone6a

Az Apple féle „Super Resolution” hátránya viszont ugyanaz, amivel az E-M5 Mark II-nél is találkoztunk: a funkció nem alkalmazható mozgó témára, de maga a kamera sem mozoghat, ha maga a téma statikus. (Forrás: 9to5mac.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...