Még tippek portréfotózáshoz

A fényképészet egyik alapirányzata a portréfotózás, ahol élőlényeket, de elsősorban embereket örökítünk meg. Tehetjük ezt számtalan variációban, de ennek talán a legelterjedtebb módja, ha külön kiemeljük alanyunkat egy beállított pózban, egy mozdulat közben, vagy megörökítjük őt saját környezetében, egy rá jellemző tevékenység közben. Pár alapvető trükköt már olvashattatok, most további tanácsok következnek, melyek inspirációként szolgálhatnak.

Olyan rekeszértéket válassz, ahol a teljes arc éles lehet. Oké, megvetted 85 milliméteres, F1.2 kezdő F-értékű objektívedet, és most ki is szeretnéd használni azt a papírvékony mélységélességet, amire ez a portréágyú képes. Azonban ne feledd, hogy nem mindig az elmosódott fotó lesz esztétikus, és nem minden fénykép „művészi” attól, hogy az egész egy nagy háttérelmosás. Általában igyekszem olyan rekeszértéket választani, ami bár elmossa a hátteret, de magát az arcot teljes egészében élesben prezentálja. Tehát ne csak a szemek legyenek élesek, hanem az orr hegye is.

portre4

Szépek a klasszikus, frontális portrék, de vigyünk beléjük néha egy kis életet, „mást”, különben könnyen unalmassá válik a fotózás. Alanyod forduljon oldalra, egyik vállát szegezze feléd, majd nézzen rád, s kissé döntse meg a fejét. A dőlés ne legyen erőltetett, vagy eltúlzott; az a legegyszerűbb, ha válla felé forduláskor fejével követi a természetes ívet, „mintha ha csak hátra akarna nézni”:

portre1

A kezeket is nyugodtan bevihetjük a képbe – a szó szoros értelmében véve is! Kezünkkel érzelmeket közvetíthetünk, de akár „képkeretként” is szolgálhatnak.

portre2 portre3

Ha hosszú hajú hölgyet kapunk lencsevégre, kihangsúlyozhatjuk hajkoronáját, ha a teljes pompát (azaz nagy részét) az egyik – a kamera felé mutató – oldalra helyezzük.

portre5

Ha nem csak fejről, vagy fejről-vállakról, hanem csípőtől fölfelé, esetleg teljes alakos képet készítenénk, akkor ügyeljünk a harmonikus testtartásra. A lábak pozíciója befolyásolja a csípő billenését, a test egyensúlyát; ha portréalanyunk nem tud mit kezdeni kezeivel, tegye azokat lezseren a csípőjére. Néha pedig érdemes behúzni azt a kis sörhasat!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...